Kategória

Vegán tacos sült csicseriborsóval és pirított pekándióval

Vegán tacos sült csicseriborsóval és pirított pekándióval

A vegán tacos nemcsak egy gyors étel, amely kényezteti az ízlelőbimbókat, hanem kiváló módja annak is, hogy színes, egészséges alapanyagokat illesszünk az étrendünkbe.


Ezt a növényi alapú tacos változatot imádni fogod! Az étrendedbe kiegyensúlyozott kombinációt hoz fehérjékből, egészséges zsírokból és összetett szénhidrátokból, amelyek teltségérzetet adnak és egész napra elegendő energiát biztosítanak.


A tacos ideális választás családi vacsorákra, baráti összejövetelekre vagy könnyed ételként ünnepi lakomák után. Ráadásul svédasztalos stílusban is tálalható, ahol mindenki saját ízlése szerint állíthatja össze a saját darabját. A ropogós csicseriborsó, lédús zöldségek és a krémes tahini öntet ízletes kombinációja mindenkit lenyűgöz, akár könnyed ételek kedvelője, akár új módszert keres, hogy feldobja a mindennapi étrendjét. A recept körülbelül 4 adagra elegendő.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Ideális esetben a csicseriborsót előző este beáztatjuk, majd az előírás szerint megfőzzük. Ha ezt a lépést kihagynád, használj főtt, konzerv csicseriborsót.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk és egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  3. Elkészítjük a pácot, amelyhez hozzáadjuk a főtt és lehűtött csicseriborsót. A pácolt csicseriborsót a zöldségek mellé vagy külön tepsibe tesszük, ha nagyobb adag ételt készítünk. 170 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25–30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak. A csicseriborsót sütés közben néhányszor megkeverjük. A végén legyen ropogós, ne vizes.
  4. Közben elkészítjük a lepényeket. A liszteket és a fokhagymát átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk az élesztőpelyhet, a sót, majd az olajat és a vizet. A sűrű palacsintatésztára emlékeztető keveréket néhány percig pihenni hagyjuk. Ezután enyhén kiolajozott serpenyőben, közepes lángon palacsintaszerű lepényeket sütünk. Hagyjuk kihűlni.
  5. A pekándiót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, ügyelve, hogy ne égjen meg. Papírtörlőre tesszük hűlni.
  6. Az öntetet az összes hozzávaló összekeverésével készítjük el, és a zöldsalátával együtt tálaljuk.
  7. Svédasztalos stílusban vagy egyénileg tálaljuk. Gyerekeknek az egyes hozzávalókat külön tálaljuk, a lepényt mellé kínáljuk.

       

Teljes értékű ételt is készíthetünk állati eredetű termékek nélkül. A csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrás, míg a pekándió egészséges zsírokat és ásványi anyagokat biztosít. A lencse, cirok és tönkölyliszt kombinációja a lepényekben összetett szénhidrátokat és magasabb tápanyagtartalmat nyújt, mint a hagyományos búzatortillák.


Jó étvágyat kívánunk!

A recept szerzője

Kateřina Brenkušová alias @czech.veg.mum

Növényi étrendre szakosodott táplálkozási tanácsadó vagyok, különös tekintettel a gyermekek táplálkozására. Három kisfiú édesanyjaként, akik szintén növényi étrendet követnek, célom a vegán életmód népszerűsítése nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is, ami a mai társadalomban még mindig kissé tabunak számít.

Összetevők
  • 5 közepes lepényhez:
  • 50 g lencseliszt
  • 40 g cirokliszt
    Cirok liszt Cirok liszt
  • 50 g finom tönkölybúzaliszt
    Sima tönkölybúza liszt Sima tönkölybúza liszt
  • 1 evőkanál Grizly olívaolaj
    Olívaolaj  Pomace Olívaolaj Pomace
  • 15 g szárított élesztőpehely
    GRIZLY Gourmet élesztő GRIZLY Gourmet élesztő
  • 4 g tengeri só
  • 280 g víz
  • Pác a csicseriborsóhoz:
  • 2 lapos evőkanál Grizly gulyásfűszer
    Gulyás fűszer Gulyás fűszer
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál Grizly olívaolaj
  • 1 teáskanál Grizly datolyaszirup
    Datolyaszirup BIO Datolyaszirup BIO
  • 1 teáskanál szárított fokhagyma
  • 2 teáskanál élesztőpehely
  • Mustáros tahini öntethez:
  • 1 teáskanál tahini paszta
  • 3 teáskanál növényi szójajoghurt
  • 1,5 teáskanál teljes kiőrlésű mustár
  • só és bors ízlés szerint
  • Egyéb hozzávalók:
  • 160 g száraz csicseriborsó vagy 400 g főtt csicseriborsó
    Kabuli csicseriborsó Kabuli csicseriborsó
  • szezonális zöldségek (pl. sárgarépa, karalábé, karfiol, paprika)
  • friss saláta, például madársaláta
  • 2 marék pekándió
    Pekándió Pekándió
  • só és bors a zöldségekhez
  • egy kevés olívaolaj