Kategória

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

A diólisztekkel finom kekszeket és ínycsiklandó csokoládétortát készíthetsz. A kreativitásnak nincs határa. Ráadásul a cöliákiások is bátran süthetnek, mivel a diólisztek gluténmentesek.

Mi az a dióliszt?

A dióliszt lényegében nagyon finomra őrölt dió. Ennek köszönhetően megőrzi a dió jótékony hatásait. Még mindig tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírsavakkal.

Például mandulaliszt gazdag fehérjében, aminosavakban és rostokban. Emellett számos vitamint, A-tól E-ig, és ásványi anyagot, mint magnéziumot, cinket, vasat és nátriumot tartalmaz.

Hogyan dolgozzunk a dióliszttel?

A diólisztek speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek a felhasznált dióféléktől függnek. Emellett struktúrájuk a sütési folyamat során változik. A sütés során elveszítik nedvességüket, és kémiai folyamatok mennek végbe bennük, mintha magát a diót sütnénk meg.


Általánosságban elmondható, hogy ha ugyanazt az eredményt szeretnénk elérni, amit a búzaliszttel szoktunk, több vízre lesz szükség. Ennek oka a glutén hiánya, amely a tésztáknak kompaktságot ad.


A dióliszt gluténmentes, így a cöliákiások is fogyaszthatják

Ez azért van, mert minden dióliszt gluténmentes, így azok is fogyaszthatják, akiknek gluténmentes diétát kell tartaniuk. A gluténmentes dióliszt azonban nemcsak cöliákiásoknak ajánlott. Kiváló és egészséges összetevője lehet a szokásos süteményeknek és szószoknak.


De ahogy mondani szokták, a túlzás mindennek árt. Ezért a dióliszttel sem érdemes túlzásba esni. Viszonylag zsíros, ezért érdemes más típusú lisztekkel, például tönkölyliszttel vagy rozsliszttel kombinálni.

A főbb diólisztek

A dióliszt olyan, mint a csokoládé – valaki a mogyorósat szereti, mások a keserűt, míg a harmadik a fehér csokoládé finomságait imádja. A diólisztek is speciális ízzel és tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

Mandulaliszt

Az egyik legnépszerűbb diófélékből készült liszt. Több mint 65%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek hozzájárulnak az egészséges koleszterinszint fenntartásához a szervezetben. Gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú, így helyet talál a diétázók és az egészséges életmódot követők polcán is.

Pisztácialiszt

Kiváló alternatívája a hagyományos búzalisztnek, amely szükséges a sütemények elkészítéséhez. Pörköléssel, forró levegő segítségével készül. Megőrzi a jellegzetes ízt és aromát, amelyek a zöld diófélékhez tartoznak. Ha úgy döntesz, hogy használod, magasabb szintre emeli a péksüteményeidet. Kipróbálhatod rögtön, hiszen tökéletes alapja a finom, gluténmentes pisztáciás piskótának – receptet itt találod.

Receptek az olajos maglisztekkel több is található a Medveblogunkon. A már említett pisztáciás piskóta mellett próbálj ki mandulaliszttel készült eper tortácskákat vagy az isteni finom, erősen addiktív, gluténmentes Twix szeleteket. A készítésükhöz szintén készítsd elő a mandulalisztet.

Dióliszt

Amikor a diókról beszélünk, sokaknak automatikusan a dió jut eszébe. Nem meglepő, hiszen ez a kincs a héjában a leggyakrabban használt a konyhákban. Most már dióliszt formájában is élvezhetjük. Az előnye, hogy nem szükséges hőkezelni. Így nemcsak RAW vagy hagyományos desszertek készítésére tökéletes, hanem zöldséges saláták ízesítésére vagy dió pesto készítésére is remekül alkalmas.

Kesudióliszt

De mi lenne a pesto kesudió íze nélkül? Jó hírünk van – létezik kesudióliszt is. Ez különösen jó hír a májunk számára, mivel a magas K-vitamin tartalom segít annak védelmében, amely ebben a por alakú kincsben található.





A cikk szerzője

Lukáš Pancurák

Az utazás, a finom ételek és a jó társaság kedvelője vagyok. Emellett régóta újságíróként és szövegíróként dolgozom. Ha éppen nem új helyeket fedezek fel, akkor valószínűleg írok és tartalmat készítek. Szeretem bővíteni az ismereteimet különböző területeken, mert úgy gondolom, hogy az élet a végtelen tanulásról szól.