A fekete lencse nem puffad fel, mint a klasszikus lencse, nem kell áztatni, és nagyon gyorsan megfő. Csodálatos ízű, köretnek vagy salátáknak is kiváló.
És kész is van:
A hagymát és a fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a lencsét, enyhén megpirítjuk és felöntjük vízzel (ha van alaplével, alaplével). Sózzuk, borsozzuk, és körülbelül 30 percig puhára főzzük. Közben apróra vágjuk a lilahagymát, a gombát vagy a csirkét. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a tésztát pirospaprikával. A tésztát olívaolajon gyorsan megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a gombát. Lezárjuk. A megfőtt és lecsepegtetett lencsét egy kanál olívaolajjal elkeverjük, szójaszósszal vagy sóval, borssal ízesítjük. Csirke tésztával és avokádóval tálaljuk.