Kategória

Miért jó diót fogyasztani, első rész: A mandula tele van rosttal, a pisztácia pedig energiát ad

Miért jó diót fogyasztani, első rész: A mandula tele van rosttal, a pisztácia pedig energiát ad

A diófélék kiemelkednek magas vitamin-, ásványianyag- és egyéb egészségjavító anyagtartalmukkal, ezért az egészséges életmód szerves részét képezik.

Megosztjuk Önnel, hogy mi tartalmaz a legtöbb rostot, ami része lehet egy fogyókúrás étrendnek is, vagy ami megbízható energiát biztosít.

Miért érdemes dióféléket fogyasztani? Azért, mert rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és más egészségre jótékony hatású anyagokban. Egyszerűen fogalmazva, a diófélék a kiegyensúlyozott életmód elengedhetetlen részét képezik, és időnként érdemes őket az étrendünkbe is beilleszteni.

Kesudió

Az ízletes kesudiót nemcsak az íze miatt fogja kedvelni, hanem az összetétele miatt is. Valóban gazdag fehérje- és egészséges zsírforrás, különösen az egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Ezek pozitív hatással vannak az agyunkra, támogatják az agy kognitív funkcióit és hangulatunk szabályozását. Egyértelműen a kesudió egyik előnye az K-vitamin tartalma, amely segít megvédeni a csontokat a törésektől és az osteoporózistól. Az egészséges csontokhoz hozzájárulnak az olyan ásványok, mint a kalcium, magnézium vagy kálium. Jó hír, hogy mindezeket megtalálhatja a kesudióban. Ha érdekli, hogy hol és hogyan nő a kesudió, olvassa el cikkünket.

Mandula

A mandulát mindenképpen be kell illesztenie az étrendjébe. Sok egészséges zsírt, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ez utóbbit tekintve a mandula a diónál is többet tartalmaz. Képes elérni, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, így a fogyókúrás étrend részévé tehető. Érdemes megemlíteni a magas E-vitamin tartalmát is, ami egy erős antioxidáns, és védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Az mandula fogyasztásáért a szíve is hálás lesz, mert az egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kombinációjának köszönhetően pozitív hatással van a szívizomra. További okokat a  rendszeres mandula fogyasztásra cikkünkben olvashat.


Pisztácia

Ez a zöld dió szó szerint egészséges összetevőkkel van feltöltve. Nagyszerű energiaforrásnak számít, fokozatosan biztosítja azt a szervezetnek. Ugyanakkor tartalmaz kálciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot, ami hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez. Továbbá biztosít Önnek A- és B6-vitamint, amely támogatja az idegrendszer megfelelő működését. Összehasonlítva más diókkal, a pisztácia alacsony kalóriatartalommal és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem csak cukorbetegek, hanem a fogyókúrás étrendben lévők is fogyaszthatják. Általában a héjas pisztácia az elterjedt, de ha unja a héjast, próbálja ki héj nélküli pisztáciánkat. Vagy kóstolja meg egy másik különlegességünket, a 100% -os pisztáciakrémet.

Földimogyoró 

Technikailag a földimogyoró nem dióféle, hanem hüvelyes. Valójában a növény neve földi mogyoró, ezért soroljuk ide. Másrészről azonban összetétele inkább dióra emlékeztet, és ezért érdemli meg a helyet cikkünkben. Megnyeri Önt a magas fehérje- és rosttartalmával. Emellett szóba jöhet még a magas magnézium, kálium, folsav vagy B-vitamin tartalom. A földimogyoróban viszonylag sok resveratrol található, ami természetes antioxidáns, és hozzájárul a normál kardiovaszkuláris rendszer fenntartásához. Az földimogyorót azonban nem csak tálból eszegetheti, kiváló még földimogyorókrém formájában is. A GRIZLY-nél a legjobb minőségű, szárazon pirított földimogyoróból készítjük, úgyhogy próbálja ki.

Mogyoró

Az egyik legkalóriadúsabb dióféle, amely a szükséges energiamennyiséget biztosítja, bármikor, amikor szüksége van rá. Elég csak 50 g mogyoró, és körülbelül egy órás sporttevékenységre elegendő energiával rendelkezik. Ugyanakkor sok tápanyagot és egészséges zsírokat is biztosít. Pozitívan befolyásolja memóriánkat és koncentrációnkat, mert lecitint tartalmaz. Ezt néha "az agy táplálékának" is nevezik, mert támogatja és védi az agysejteket. Ezenkívül a mogyoró tele van E-vitaminnal, magnéziummal és rosttal is. Talán meglepő, de a mogyoró fontos összetevője a héja is. Ennek oka az, hogy nagy mennyiségű antioxidáns található benne, ami hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stresszel szemben.

Várja a sorozatunk második részét? Ennek nagyon örülünk, itt megtalálja. Ott megtudja, miért jó a pekándiót, para diót, diót, makadám diót és fenyőmagot beilleszteni az étrendjébe.


A cikk szerzője

Martina Minaříková

Amióta megtanultam írni, gyakorlatilag mást sem csinálok. Először iskolai fogalmazásokat írtam, aztán egyetemi szakdolgozatokat, és most igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy az írás valamennyire a munkámmá vált. Írok mindenről, amiről csak lehet, de jelenleg teljesen elmerültem a diók, aszalt gyümölcsök és magvajak világában.