Miért jó diót enni, második rész: A pekándió sok szelént tartalmaz, a makadám dió pedig egészséges zsírokat
A diók egészségügyi előnyeiről szóló sorozatunk második részében fokozatosan bemutatjuk Önnek a diót, pekándiót, brazil diót, makadámdiót és a fenyőmagot. Meg fogja tudni, melyik bőséges szelénforrás, és melyik emelkedik ki az egészséges zsírok magas tartalmával.
Dió vagy nem dió?! Nem dió! Valójában pekándió. Az első pillantásra hasonlíthat a dióra, de a második pillantásra kiderül, hogy hosszabb, finomabb és kissé édesebb. Az étrendben gazdag rostokkal és egyszeresen telítetlen zsírokkal válhat a szív működését pozitívan befolyásoló forrássá. Tartalmaz magnéziumot, mangánt vagy cinket, amelyek segítenek az egészséges csontok, haj, köröm és bőr fenntartásában. A pekándió népszerű a cukrászatban, kiválóan alkalmas különféle torták, kekszek vagy például almás, túrós és pekándiós bukta készítéséhez. Ha kipróbálná a pekándiót egy kissé más formában is, kóstolja meg GRIZLY pekándió krémünket.
A brazil dió a diófélék közül kiemelkedik abban a tekintetben, hogy valóban bőséges szelén forrás. Ez az erős antioxidáns fontos a szervezetünk számára, mert segíti az immunrendszer megfelelő működését és hozzájárul a bőr, a haj és a köröm megfelelő állapotának. Hatása van az agyra is, pontosabban megvédi az agysejteket. Azonban a szelén nem az egyetlen ásványi anyag a brazil dióban. Érdemes megemlíteni még a foszfort, magnéziumot és a cinket. Azonban figyelem! Ne vigye túlzásba a brazil dió fogyasztását! Ahhoz, hogy meglegyen a napi szelén adag, elég lesz két vagy három szem.
Három kategóriában is az első helyen áll. A legdrágább és legzsírosabb dió a legkeményebb héjjal. Habár igazi kalóriabomba, fogyasztása nem okoz gondot. A makadám dió főleg egészséges zsírokat tartalmaz, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emelett magas az E-vitamin és mangán tartalma. Például ez utóbbi részt vesz a test megfelelő növekedésében és fejlődésében, a csontok, a kötőszövet és a porcok helyreállításában. Még többet megtudhat a makadám dióról cikkünkben.
Mi ugrik be Önnek elsőre, amikor meglátja a diót? Nekünk egyértelműen a karácsony és a sokféle karácsonyi sütemény. Viszont diót nem csak karácsonykor kell enni, sőt! Nem véletlen, hogy a dió az emberi agyhoz hasonlít. Hatással van ugyanis agyunk működésére, és ezért gyakran része a különféle dió- és szárított gyümölcskeverékeknek. Ideális a tanulás vagy koncentrált munka közbeni rágcsálásra. Ezen kívül minőségi fehérje forrás, folsav és E, B1 és B6 vitaminokat tartalmaz.
A fenyőmagot néha a diók kaviárjaként is emlegetik. Jogosan, mert a fenyőmag különleges édes, gyantás ízzel rendelkezik. Más diófélétől eltérően talán meglepheti Önt a magasabb ár, de ez indokolt a betakarítása miatt. Ez ugyanis rengeteg munkát és időt igényel, mivel a fenyőmagot általában manuálisan szüretelik, és mielőtt ez megtörténne, körülbelül 15-25 évet kell erre várni. Ennyi időre van szükség a fák számára, hogy elkezdjenek magvakat termelni. De a várakozás biztosan megéri! A fenyőmag magas E-vitamin forrás, amit erős antioxidánsnak tartanak. Véd a szabad gyökök ellen, és hozzájárul a szívizom védelméhez a károsodástól. Ezenkívül a fenyőmagban fehérje, rost, réz és cink forrását találja.
Elkerülte a dió széria 1. részét? Nincs probléma, nyugodtan elolvashatja itt. A cikkből megtudhatja, miért jó beilleszteni a kesudiót, mandulát, pisztáciát, mogyorót és földimogyorót az étrendjébe.