Meg fogja tudni, melyik bőséges szelénforrás, és melyik emelkedik ki az egészséges zsírok magas tartalmával.
Miért érdemes dióféléket fogyasztani? Azért, mert rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és más egészségre jótékony hatású anyagokban. Egyszerűen fogalmazva, a diófélék a kiegyensúlyozott életmód elengedhetetlen részét képezik, és időnként érdemes őket az étrendünkbe is beilleszteni.
Dió vagy nem dió?! Nem dió! Valójában pekándió. Az első pillantásra hasonlíthat a dióra, de a második pillantásra kiderül, hogy hosszabb, finomabb és kissé édesebb. Az étrendben gazdag rostokkal és egyszeresen telítetlen zsírokkal válhat a szív működését pozitívan befolyásoló forrássá. Tartalmaz magnéziumot, mangánt vagy cinket, amelyek segítenek az egészséges csontok, haj, köröm és bőr fenntartásában. A pekándió népszerű a cukrászatban, kiválóan alkalmas különféle torták, kekszek vagy például almás, túrós és pekándiós bukta készítéséhez. Ha kipróbálná a pekándiót egy kissé más formában is, kóstolja meg GRIZLY pekándió krémünket.
Brazil dió
A brazil dió a diófélék közül kiemelkedik abban a tekintetben, hogy valóban bőséges szelén forrás. Ez az erős antioxidáns fontos a szervezetünk számára, mert segíti az immunrendszer megfelelő működését és hozzájárul a bőr, a haj és a köröm megfelelő állapotának. Hatása van az agyra is, pontosabban megvédi az agysejteket. Azonban a szelén nem az egyetlen ásványi anyag a brazil dióban. Érdemes megemlíteni még a foszfort, magnéziumot és a cinket. Azonban figyelem! Ne vigye túlzásba a brazil dió fogyasztását! Ahhoz, hogy meglegyen a napi szelén adag, elég lesz két vagy három szem.
Makadám dió
Három kategóriában is az első helyen áll. A legdrágább és legzsírosabb dió a legkeményebb héjjal. Habár igazi kalóriabomba, fogyasztása nem okoz gondot. A makadám dió főleg egészséges zsírokat tartalmaz, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emelett magas az E-vitamin és mangán tartalma. Például ez utóbbi részt vesz a test megfelelő növekedésében és fejlődésében, a csontok, a kötőszövet és a porcok helyreállításában. Még többet megtudhat a makadám dióról cikkünkben.
Dió
Mi ugrik be Önnek elsőre, amikor meglátja a diót? Nekünk egyértelműen a karácsony és a sokféle karácsonyi sütemény. Viszont diót nem csak karácsonykor kell enni, sőt! Nem véletlen, hogy a dió az emberi agyhoz hasonlít. Hatással van ugyanis agyunk működésére, és ezért gyakran része a különféle dió- és szárított gyümölcskeverékeknek. Ideális a tanulás vagy koncentrált munka közbeni rágcsálásra. Ezen kívül minőségi fehérje forrás, folsav és E, B1 és B6 vitaminokat tartalmaz.
Fenyőmag
A fenyőmagot néha a diók kaviárjaként is emlegetik. Jogosan, mert a fenyőmag különleges édes, gyantás ízzel rendelkezik. Más diófélétől eltérően talán meglepheti Önt a magasabb ár, de ez indokolt a betakarítása miatt. Ez ugyanis rengeteg munkát és időt igényel, mivel a fenyőmagot általában manuálisan szüretelik, és mielőtt ez megtörténne, körülbelül 15-25 évet kell erre várni. Ennyi időre van szükség a fák számára, hogy elkezdjenek magvakat termelni. De a várakozás biztosan megéri! A fenyőmag magas E-vitamin forrás, amit erős antioxidánsnak tartanak. Véd a szabad gyökök ellen, és hozzájárul a szívizom védelméhez a károsodástól. Ezenkívül a fenyőmagban fehérje, rost, réz és cink forrását találja.
Elkerülte a dió széria 1. részét? Nincs probléma, nyugodtan elolvashatja itt. A cikkből megtudhatja, miért jó beilleszteni a kesudiót, mandulát, pisztáciát, mogyorót és földimogyorót az étrendjébe.