A kesudió finom csemege és fontos tápanyagforrás. Ezek az egzotikus gyümölcsök Dél-Amerikából származnak, de ma már a világ különböző trópusi régióiban termesztik őket.
Hogyan és hol nő a kesudió? Melyek a termesztésük kulcstényezői, és hogyan történik a betakarítás? Tudjon meg többet erről a szuperételről!
Ismerje meg a vesefát
Elgondolkozott már azon, hogyan nő a kesudió? A nyugati kesudiófa termése, egy 12 méter magasra megnövő fa, nevét éppen a kesudió jellegzetes formája miatt kapta. A betakarítási időszakban a gyümölcsök, az úgynevezett kesudió almák, sárgás narancssárgától a pirosig terjed. De hogyan és hol nőnek maguk a kesudió-szemek – a jellegzetes félhold, amelyet szívesen fogyasztunk? Kemény, ehetetlen héjban rejtőznek a gyümölcs alatt.
A kesudió legnagyobb termelői
A kesudió minősége természetesen a vesefa termesztésének megfelelő feltételeitől függ. A vesefa növekedésének és gondozásának ismerete tehát elengedhetetlen a termelő számára. A kesudió meleg és párás éghajlathoz illik, ezért leggyakrabban trópusi területeken találhatók meg.
A világ legnagyobb kesudió-termelője Brazília, de vannak fontos ültetvények Indiában, a napfényes Vietnamban és Afrikában is, ahonnan vásárlóink legnépszerűbb ww320 jelzésű kesudiója származik. Dominik, a GRIZLY alapítója pedig Afrikába, konkrétan Kenyába ment, hogy megkeresse afrikai kesudió-beszállítóinkat.
A kesudió ww320 a minőség és a méret jele – a "320" szám átlagon felüli méretet jelent (pontosan azt jelenti, hogy egy fontban 320 egész magot találunk), a "ww" pedig az angol "whole" kifejezés rövidítése. fehér", amely egész fehér (elégetlen) kesudiószemeket jelöl.
Hogyan termesztik a kesudiót?
A kesudió termesztése gondos gondozást és odafigyelést igényel. A gazdálkodóknak megfelelő helyet kell választaniuk meleg és párás éghajlattal. A kesudió a jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben – a túlöntözés káros rájuk. A palántákat a talajba ültetik, és miután körülbelül 1 méter magasra nőttek, megtörténik az első metszés. A rendszeres öntözés és műtrágyázás kulcsfontosságú a kesudiófa egészséges és termékeny megőrzéséhez. A facsemetéket a gazdálkodók a szlovák-kenyai cégtől szerzik be, és maga a termesztés is az ő szakmabeli kezükben van. Beszállítóinkat jól ismerve az importált kesudió minősége mögött állunk.
Hogyan takarítják be a kesudiót?
A kesudiót nem olyan könnyű betakarítani, mint más dióféléket. Héjuk mérgező és bőrirritációt okoz. A gazdáknak betakarításkor védőkesztyűt és egyéb eszközöket kell használniuk. A betakarítás után a dióféléket a napon szárítják, ami csökkenti a nedvességtartalmat és késlelteti avasodását.
Ha legközelebb megkóstolja ezeket a jellegzetes gyümölcsöket, máris tudni fogja, hogyan és hol terem a kesudió, és milyen ritka, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli táplálék. Ha azonban még többet szeretne megtudni erről a szuperételről, nézze meg cikkünket a 33 érdekességről a kesudióról.
Akár önmagában, akár kedvenc receptjeihez szeretné hozzáadni, a kesudiót nálunk mindig a legjobb mínőségben vásárolhatja meg tőlünk!