Kategória

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.


A brownie egy ikonikus desszert, amely világszerte meghódította az asztalokat. Ez az édes finomság ötvözi az intenzív csokoládé ízét, sűrű állagát és ropogós diódarabjait. A varázsa nemcsak az elkészítés egyszerűségében rejlik, hanem abban is, hogy könnyedén igazítható az ízléshez és az étrendi igényekhez. És mi több? A brownie könnyedén elkészíthető teljesen növényi változatban, amely ugyanolyan finom, mint a hagyományos.


A növényi vaj, növényi tej és minőségi belga étcsokoládé tejmentes változatának használata bizonyítja, hogy a hagyományos hozzávalók kompromisszum nélkül helyettesíthetők. Az eredmény egy desszert, amely nemcsak a vegánokat, hanem minden édesszájút is lenyűgöz. A mellékelt recept 10–12 közepes szelet elkészítésére elegendő.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Alacsony lángon egy kis lábasban olvasszuk fel a növényi vajat a növényi tejjel és a nádcukorral. Ne ijedjünk meg, a vaj és tej keveréke melegítés közben szépen összeáll.
  2. Amikor a vaj és a cukor megolvadt, adjuk hozzá a csokoládét, és folyamatos keverés mellett olvasszuk fel. Az így kapott masszához cseppenként keverjük hozzá a rumot és a mogyoróvajat.
  3. Egy külön tálban szitáljuk át a lisztet, keményítőt, kakaóport, fahéjat, sütőport, keverjük össze, adjunk hozzá egy csipet sót, majd fokozatosan adjuk hozzá a folyékony keveréket.
  4. Végül adjuk hozzá a durvára vágott dió felét, és keverjük bele a tésztába. Egy kb. 20×20 cm-es tepsit vagy más kisebb formát béleljünk ki sütőpapírral, és oszlassuk el benne a csokoládés masszát. A tetejét díszítsük a maradék dióval.
  5. Fedjük le alufóliával (hogy a dió ne égjen meg), és tegyük előmelegített sütőbe 170 °C-ra. Süssük kb. 25–35 percig, a tészta vastagságától függően.

   

KATKA TIPPJE  👉  A tökéletes brownie kulcsa a minőségi csokoládé és az időzítés. A brownie kívül ropogós, belül pedig lágy legyen. Ne süssük túl! Hogyan ellenőrizzük? Használjunk fogpiszkálót. Ha szárazan húzzuk ki, valószínűleg túlsütöttük. Ha puha darabok tapadnak rá, az a megfelelő állapot. Ha a fogpiszkáló „nedves” marad, mintha nyers tésztába mártottuk volna, akkor még néhány perc sütést igényel.


Jó étvágyat kívánunk!

A recept szerzője

Kateřina Brenkušová alias @czech.veg.mum

Növényi étrendre szakosodott táplálkozási tanácsadó vagyok, különös tekintettel a gyermekek táplálkozására. Három kisfiú édesanyjaként, akik szintén növényi étrendet követnek, célom a vegán életmód népszerűsítése nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is, ami a mai társadalomban még mindig kissé tabunak számít.

Összetevők