Kategória

Magazin

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Sós granola

Sós granola

Valószínűleg mindenki ismeri a granola édes változatát, de miért ne próbálná ki a sós változatot?

Thai curry

Thai curry

Szereted az ázsiai konyhát? Szóval ki kell próbálnod ezt a klasszikust.

Vegán Grizzly Granola

Vegán Grizzly Granola

Készíts egy finom reggelit olyan alapanyagokból, amelyeket könnyedén egy helyen vásárolhatsz meg, és pár perc alatt mindent elkészíthetsz.

Lebontjuk az akadályokat a hüvelyesek körül

A hüvelyesek összetételükből adódóan étrendünk jelentős részét kell, hogy képezzék. Sajnos ez nem így van, nálunk nagyon kicsi a fogyasztásuk.

Tápláló összetételük miatt a hüvelyesek étrendünk jelentős részét kell, hogy képezzék. Sajnos ez nem így van, nálunk nagyon alacsony a fogyasztásuk. Bár az elmúlt években valamelyest nőtt, évi 2,7 kg-ra becsülik fejenként, ami a világátlaghoz képest még mindig elenyésző. Ez hosszú távon 7 kg körül van, egyes területeken akár évi 20 kg-ot is megszoktak fejenként. Nézzük meg együtt, hogy miért érdemes a hüvelyeseket a rendszeres étrendünkbe beiktatni, milyen típusú hüvelyesek kaphatók általában hazánkban, hogyan kell elkészíteni, és ami a legfontosabb, mi vezetett eddig ilyen alacsony fogyasztáshoz.

Te tudsz olvasni:

  • Hüvelyesek összetétele
  • Alapfajok és jellemzőik
  • A hüvelyesek fogyasztásának akadályai és lebontásuk módja
  • Összegzés

Hüvelyesek összetétele

A hüvelyesek különösen gazdagok fehérjében. Átlagosan 20% növényi fehérjét tartalmaznak, ami összetételében hasonló az állati fehérjéhez, azaz teljes értékű fehérjét. Ezért gyakran ajánlják a hús kiváló helyettesítésére. Az állati fehérjéhez képest azonban hiányoznak belőlük néhány fontos esszenciális aminosav, ezért a hüvelyeseket célszerű a gabonafélékkel kombinálni, amikor a fehérje hasznosítása még jobban megsokszorozódik. Remek kombináció például a quinoa vöröslencsével vagy a csicseriborsó rizzsel és sok hosszabb variációval.

Magas (körülbelül 60%-os) összetett szénhidrát tartalma miatt elég laktatóak. Ráadásul alacsony, 20-30 körüli glikémiás indexük van, így fokozatosan szabadulnak fel, és nem emelik meg a vércukorszintet. Ezért gyakran használják például a burgonya helyett, amelynek GI-je sokkal magasabb a hüvelyesekhez képest: 60-90.

A hüvelyesek körülbelül 10% rostot tartalmaznak.

Nagyon alacsony zsírtartalmukkal tűnnek ki. A hüvelyesek zsírtartalma átlagosan 1-3% között változik.

A hüvelyesek B csoportba tartozó vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, különösen kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, cinket, foszfort és szelént.

Alapfajok és jellemzőik

Csehországban 5 alapvető hüvelyes típus kapható: borsó, lencse, bab, csicseriborsó és szójabab. Itt még borsót is termesztenek bőven, a többit mi importáljuk. A lencse, amit általában tőlünk vásárol, leginkább Kanadából, a bab és szójabab Kínából, a csicseriborsó Törökországból származik. Botanikai szempontból a földimogyoró is a hüvelyesek közé tartozik. A közvélemény azonban inkább diónak tekinti őket, ezért most nem térünk ki rájuk.

Borsó

A hüvelyes borsó növény termése sárga vagy zöld magot tartalmazó hüvely. Az éretlen borsót vagy egész hüvelyt zöldségnek (borsónak) használják, az érett magvakat (borsó) a hüvelyesek közé sorolják. Ásványi anyagok, elsősorban kálium és foszfor, karotinok és B és C vitaminok tartalmának köszönhetően a borsó nagyon pozitív hatással van testi és lelki egészségünkre. Az egyik fontos antioxidáns, így védi immunrendszerünket, emellett segít a stressz és az emésztési problémák ellen is.

Lencse

A lencse egy bokros egynyári növény a hüvelyesek családjából. 5 fajt tartalmaz, amelyek a magok színe szerint vörösre , zöldre , sárgára, barnára és feketére oszthatók. A lehetőleg félbevágott és hámozott vöröslencse az utóbbi időben a legnépszerűbb lencse, de általában a hüvelyesek közül is. Ennek oka a legkönnyebb emészthetőség és egyben a leggyorsabb előkészítés. A lencse tartalmazza a legtöbb vasat a hüvelyesek közül. Szabályozza a bélműködést, ezért megfelelő megelőzés a székrekedés ellen, támogatja a vérkeringést és jótékony hatással van a szívre. Energikusan növeli a vesék vitalitását és elősegíti a vizeletürítést. Segít boldogságot és békét hozni az életbe, és nagyszerű gyógymód a neurózisok és a depresszió ellen.

Bab

Hazánkban elsősorban a közönséges bab magjával találkozunk, amelyet számos fajtát termesztenek, magjaik színben, formában és méretben különböznek egymástól. Leggyakrabban ilyen típusú babokkal találkozhatunk: fehér kis és nagy jumbo , fekete , fekete szem , vörös vese , adzuki , pinto , mung (vigna) és mások. Nagy mennyiségű kalciumot és káliumot, valamint nagyobb mennyiségű folsavat tartalmaznak. Jót tesznek a szívnek, a keringésnek és a magas vérnyomásnak. Rosttartalmuknak köszönhetően segítik a bélműködés szabályozását. Cukorbetegek számára alkalmasak. A babot hüvelynek vagy csírának is termesztik, de mi a zöldségek közé soroljuk.

Csicseriborsó

Római borsónak vagy báránycsicseriborsónak hívják, ami nálunk háziasított és hüvelyesként termesztett csicseriborsófajta. Kiváló diós ízű, kellemes állagú.   A fentiek közül ez tartalmazza a legtöbb kalciumot és foszfort. Azt is megjegyzik, hogy kiváló rost-, vas- és cinkforrás.

Szójabab

Ezek egy fontos hüvelyes növény, a hüvelyes szójabab termései. Kicsit más összetételűek, mint más hüvelyesek. Jellemző rájuk a magas fehérjetartalom: 35-40%, de a zsírok is, amelyekben akár 20%. Ezen okok miatt vált a vegetáriánus étrend elengedhetetlen részévé. Számos szójatermék létezik, amelyek közül a leghíresebbek a szójaszósz, a különféle szója italok, a tempeh, a natto, a miso, a tofu, a szója stb.

Táplálkozási gazdagságának köszönhetően hüvelyesekből őrölt termékek egész sora jött létre. Ezek különféle hüvelyes lisztek ( borsó , csicseriborsó), pehely ( szójabab , borsó) és érdekes hüvelyes rostkoncentrátumok, amelyek tápértékük olykor egyszerűbb felhasználását teszik lehetővé.

A hüvelyesek fogyasztásának akadályai és lebontásuk módja

A hüvelyesek fogyasztásának növelése része a Táplálkozási Társaság által kiadott táplálkozási ajánlásoknak a Cseh Köztársaság lakossága számára. A fő okok, amiért az emberek olyan kevés hüvelyeset fogyasztanak, a következők: puffadás, hosszan tartó előkészítés és gyakran negatív emlékek a gyermekkorból. Azonban lehet találni módokat ezen akadályok lebontására. Nézzük őket együtt:

Puffadás  

Néhány ember számára a hüvelyesek egyszerűen "nem jók". Utánuk puffadtnak érzik magukat, vagy egyéb emésztési problémáik vannak. Ez leginkább a hüvelyes fehérjékben található α-galaktozidoknak köszönhető. Mi van ezzel? Van egy megoldásunk az Ön számára:

Az akadály leeresztésének módjai

  • Áztatás – Az egyes impulzusok áztatási idejét az alábbi táblázat tartalmazza. Javasoljuk azonban, hogy öntse ki a vizet, amelyben áztatták, és alaposan öblítse le.
  • Hőkezelés - A hüvelyeseket semmiképp ne fogyasszuk nyersen, azon kívül, hogy elég kemények, nagy gondunk lenne az emésztésükkel. A tiszta vízben való főzés mellett puffadásgátló gyógynövények hozzáadásával is segít: édeskömény, kömény, kurkuma , koriander vagy a jól ismert majoránna. A sózás csak főzés után alkalmas, különben a bőr megkeményedik és nehezebben emészthető.
  • Paszták Főzéssel és turmixolással megpuhulnak és könnyebben fogyaszthatók. Gyerekeknek, de a hüvelyesek minden átmeneti ellenzőjének is remek felkészülési mód, hiszen teljesen megváltoztatja a megjelenést és részben az ízét is. A csicseriborsóból készült humusz például az utóbbi időben népszerűvé vált.
  • Csírázás - A csírázás során úgynevezett enzimatikus folyamatok mennek végbe, amelyek pozitívan hatnak a belekre és a fehérjeemésztésre. Ezenkívül hasznos C- és E-vitamin, valamint egyéb ásványi anyagok is keletkeznek. Nagyon ízletesek a salátákban, leggyakrabban a mungóbabot , a csicseriborsót, a borsót és a lencsét csíráztatják.
  • Válassza ki a legjobban emészthetőt - Ez elsősorban az adzukit és a mungbabot, a sárgaborsót és a vöröslencsét tartalmazza.

Hosszú előkészítés

A hüvelyesek fogyasztásának lehetséges akadálya a hosszan tartó előkészítés (áztatás + főzés). Gyakran ezeknek az időknek a tudatlansága és az ehhez kapcsolódó összetettség gondolata is. Ezért készítettünk számotokra egy táblázatot, ahol mindezeket a hosszokat érthetően összefoglaljuk, és meglátja, hogy egyes fajoknál az előkészítés még nagyon rövid is.

  • Tiszta táblázat a hüvelyesek elkészítéséhez

A hüvelyesek egy fajtája Áztatási idő Főzési idő (perc)
Zöldborsó egyik sem 35-40
Sárga borsó egyik sem 45-50
Lencsepiros hámozott egyik sem 20
Vöröslencse félbevágva egyik sem 15
Lencsepiros hámozatlan egyik sem 25
Lencse zöld max 1-2 óra 20
Fekete lencse max 1-2 óra 25
Barna lencse max 1-2 óra 20
Kis fehér bab min. 8 óra 40
Fehér bab Jumbo min. 12 óra 65-70
vörösbab min. 12 óra 80-90
Piros Adzuki bab min. 8 óra 45-50
Fekete bab min. 12 óra 80-90
Fekete szem bab min. 12 óra 30
Pinto bab min. 8 óra 45
Mungóbab min. 2 óra 25
Csicseriborsó min. 8 óra 75-90
Szójabab legalább 16 óra 120-150

Igaz, hogy a babnak és a csicseriborsónak időre van szüksége, mielőtt tányérra kerül. A lencse és a borsó viszont elég gyorsan elkészül.

Egy másik lehetőség az elkészítés felgyorsítására, ha a hüvelyeseket egy éjszakán át áztatjuk , majd gyorsfőzőt használunk , vagy készen vásároljuk meg . Itt azonban ügyeljünk arra, hogy a savanyúság ne legyen édes, egy sós uborkában keressük a hüvelyeseket, felesleges tartósítószer nélkül .

Negatív emlékek az iskolai menzáról  

Ha a hüvelyesekre gondolunk, sokunknak eszébe jut a pácolt lencse vagy a borsó zabkása a kantinról, amire nem mindenki emlékszik szívesen. Manapság azonban számos érdekes recept létezik, amelyekbe hüvelyeseket is beilleszthetsz, és játékosan gazdagíthatod velük szokásos étrendedet . Keress ihletet külföldön, leginkább az ázsiai és dél-amerikai konyhában, a mediterrán ételek is kiválóak. Nagyon népszerűek például a vöröslencséből vagy bab curryből készült indiai dhal , a különféle saláták , levesek , paradicsomos vagy kókusztejes szószok, de a desszertek és az érdekes falatok is. Tekintse meg recept rovatunkat, ahol több tippet is talál egy remek ebédhez vagy könnyű vacsorához.

Összegzés

Válassza ki az ízlésének és elkészítési módjának leginkább megfelelő hüvelyes fajtát, de mindenképpen vegye be a szokásos étrendjébe, mert gazdagító élményeket és jó adag minőségi táplálkozást biztosít.