A fonott kalács illata egyenlő a karácsony illatával, ebben biztosan egyetértünk. Mindenki úgy őrzi a családi receptjét, mint a szeme fényét, de Mahdal Klára cukrász, akire a híres cseh cukrászversenyben szerepelt, úgy döntött, hogy ennek az ellenkezőjét teszi. Édesanyjával több év alatt olyannyira tökéletesítették a családi karácsonyi fonott kalács receptjét, hogy kár lenne nem megosztani. Reméljük, nektek is ugyanúgy ízleni fog, mint Klára családjának. Az ünnepekre ugyanis mindig legalább hat darabot süt belőle!
ELKÉZSÍTÉS:
- Először tejet, élesztőt és cukrot használva kovászt készítünk. Egy tálban összekeverjük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, a kovászt és a többi hozzávalót, kivéve a vajat, a zsírt és a mazsolát. Körülbelül 10 percig gyúrjuk a tésztát. Ezután fokozatosan beledolgozzuk a lágy vajat, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (kb. 20 perc). Végül hozzákeverjük a kinyomkodott mazsolát.
- Körülbelül 3 órán át hagyjuk kelni.
- Ossza a tésztát 6 részre, és az utasítás szerint fonja a tésztát. Hagyjuk kelni egy tepsiben, amíg a duplájára nem nő.
- A kalács tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk mandulával. Süssük 200°C-on 10 percig, majd 150°C-on 50 percig.
Sütés közben fedjük le alufóliával, hogy a teteje ne legyen túl sötét.
Sütés után kenjük meg a kalácsot vajjal és rummal.
KLÁRA TIPPJE 👉 Hogyan kell hat szálból fonni a karácsonyi kalácsot? Egyszerűen! Nézd meg a videós útmutatót.
Jó étvágyat!