Vásárlási kalauz: Hogyan válassz pisztáciát?
Sós, sótlan, pörkölt, hántolt? Összehasonlítjuk a különböző típusokat, ízvilágukat, előnyeiket és hátrányaikat. Kalauzunkkal könnyen...
Mandula vékony szeletekre vágva nemcsak sütéshez, hanem különböző ételek díszítésére is kiválóan alkalmasak.
Mandula vékony szeletekre vágva nemcsak sütéshez, hanem különböző ételek díszítésére is kiválóan alkalmasak.
|
Tápértékadatok 100 g-ban: | |
|---|---|
|
Energiatartalom: |
2420 kJ / 579 kcal |
|
Zsír: |
50 g |
|
ebből telített zsírsavak: |
3,8 g |
|
Szénhidrátok: |
21,6 g |
|
ebből cukrok: |
4,4 g |
|
Rost: |
12,5 g |
|
Fehérjék: |
21,2 g |
|
Só: |
0 g |
Jellemzők és előnyök: A mandula ősidők óta része az emberi táplálkozásnak. Magas fehérje-, rost-, kalcium-, cink- és antioxidáns-tartalmuknak, valamint finom, édes ízüknek köszönhetően egyedülálló, széleskörűen alkalmazható élelmiszerré váltak. A mandulában a zsír több mint 50 %-a található. Főként egészségre ható egyszeresen telítetlen (34 %) és többszörösen telítetlen (11 %) zsírsavakból állnak. A növényi eredetű élelmiszerek közül a mandula az egyik leggazdagabb fehérjében - közel 20% fehérje! Csak körülbelül 18% szénhidrátot tartalmaznak, ezért célszerű aszalt gyümölcsökkel kiegészíteni.
Felhasználás: A szeletelt mandula különösen alkalmas sütéshez és házi müzlihez vagy zabkásához.
|
Tápértékadatok 100 g-ban: | |
|---|---|
|
Energiatartalom: |
2420 kJ / 579 kcal |
|
Zsír: |
50 g |
|
ebből telített zsírsavak: |
3,8 g |
|
Szénhidrátok: |
21,6 g |
|
ebből cukrok: |
4,4 g |
|
Rost: |
12,5 g |
|
Fehérjék: |
21,2 g |
|
Só: |
0 g |
Sós, sótlan, pörkölt, hántolt? Összehasonlítjuk a különböző típusokat, ízvilágukat, előnyeiket és hátrányaikat. Kalauzunkkal könnyen...