Ugyan a frissen sült kenyér egy szelet sonkával kellemes reggeli, viszont ha mindig ezt eszi az ember, könnyen megunhatja. Mit szólnál egy kis változáshoz, és a kenyér helyett egy tál egészséges granola-át ennél dióval és gyümölccsel? A granola remek példa arra, hogy az egészséges étel nemcsak tápláló, hanem rendkívül finom is lehet.
A granola szó tulajdonképpen véletlenül született. Először James Caleb Jackson orvos kínált granolát graham liszttel kevert zabpehely formájában asaját szanatóriuma vendégeinek. Akkoriban granula néven emlegette. Néhány évvel később egy hasonló recepttel állt elő az immár híres gabona gyártó, John Harvey Kellogg. Hogy elkerülje a vitát James-szel, alkotását granola névre keresztelte.
Mi is az a granola
Sokan talán első pillantásra nem tudnak különbséget tenni a granola és a müzli között. És ez rendben is van, mivel alapvetően nagyon hasonlóak. A müzli és a granola is teljes kiőrlésű vagy zab alapú. A leglényegesebb különbség az elkészítési módjukban rejlik. Míg a müzlit nyersen fogyasztják, a granolát hőkezelésnek vetik alá, konkrétan megsütik.
Az elkészítési folyamat rendkívül egyszerű. A teljes kiőrlésű vagy zab alapot először zsírral kell kiegészíteni. Nem akármilyennel, erre kiválóan alkalmas például egy kevés kókuszolaj, amely különleges ízt és aromát ad a pelyheknek. Az elkészült keveréket ezután mézzel öntik le, majd megsütik.
Talán észrevetted, hogy a granola készítése során nem említettünk semmilyen gyümölcsöt vagy dióféléket. Ez teljesen rendben van, nem feledkeztünk meg róluk. Általában a granola „tisztább”, mint a müzli, ezért az elkészítés során minden további összetevő felesleges. A többi hozzávalót akkor adják hozzá, amikor a granola elkészült. Ekkor például eperrel vagy más liofilizált gyümölccsel gazdagíthatod.
Honnan származik a granola?
Hazánkban sokáig nem beszéltek a granoláról. Nem azért, mert nem létezett, hanem egyszerűen más típusú zab alapú keverékeket részesítettünk előnyben, például a gyakran említett müzlit. Az Egyesült Államokban viszont már két évszázada ismerik. James Caleb, New York-i orvos és táplálkozási szakértő fedezte fel.
Caleb orvos felismerte a granola tápanyagainak jótékony hatását. Ezért úgy döntött, hogy a granolát a szanatóriumban alkalmazott gyógykezelések részévé teszi, ahol különféle betegségek leküzdésében segítette pácienseit. Gyorsan rájött, hogy a granola valóban hozzájárul a test megfelelő működéséhez.
Hogyan válassz minőségi granolát?
Már tudod, miből áll a granola és honnan származik. Nézzük meg együtt, hogyan tudsz a piacon különbséget tenni a minőségi granola és az egészségtelen utánzatok között. Az igazi granola minimális összetevőkkel rendelkezik. Különösen ügyelj az ízfokozók, színezékek és egyéb vegyi adalékanyagok jelenlétére. Ezeknek semmi keresnivalójuk a granolában.
Próbáld ki például a mi gluténmentes diós granolánkat mézzel. Nemcsak minőségi mézet adtunk hozzá, hanem háromféle kiváló diófélével is gazdagítottuk – kesudióval, mandulával és pekándióval.
Nem tudod elképzelni az életed csokoládé nélkül? Ne aggódj, mi sem! Ezért kevertünk neked egy csokoládés granolát áfonyával. A minőségi kókuszolaj és a juharszirup ezúttal háromféle belga és perui étcsokoládét egészít ki, valamint a Bourbon Madagaszkár vanília kivonatot. A tökéletes kombinációt a liofilizált áfonya jelenléte teszi teljessé, amely karotin, rost, C-vitamin és kalcium forrása.
Ha szereted az epret, biztosan örülni fogsz a mi gluténmentes eperes granolánknak. A liofilizált eper mellé kókuszt, kesudiót és mézet is hozzáadtunk.
GRIZLY TIPP 👉 Szeretnéd, ha otthonodban karácsonyi hangulat lenne? Nem probléma. A mi karácsonyi granolánk egy pillanat alatt elvarázsol az északi Finnország Télapó falujába. Amint kinyitod a csomagot, megérzed a csokoládé, a fahéj, a mézeskalács fűszer és a szárított alma illataát. És az íze... Az leírhatatlan, meg kell tapasztalni! Egyébként a karácsonyi Grizly granola nagyszerű ajándék lehet szeretteidnek is. Egy gyönyörű, ünnepi mintával ellátott dobozba csomagoltuk, amely garantáltan örömet okoz a fa alatt.