Kategória

[Elkészítési lépések] Hogyan készíts házi granolát?

[Elkészítési lépések] Hogyan készíts házi granolát?

A sült zabpehely, olajos magvak, magok és aszalt gyümölcsök keverékét valószínűleg te is granolaként ismered. Ez az univerzális finomság kiváló alapja lehet egy kiegyensúlyozott étkezésnek – és könnyedén elkészítheted otthon is.

Mi az a granola, és miért érdemes házilag elkészíteni?

Egy tál granola tejjel vagy gyümölccsel gyors és tápláló reggeli vagy uzsonna lehet. A hagyományos müzlivel szemben – amit nyersen fogyasztunk – a granolát megsütjük, ettől lesz igazán ropogós.


A jó hír, hogy a sütés ellenére is gyerekjáték elkészíteni otthon, ráadásul teljesen személyre szabható. Beletehetsz bármit, amit szeretsz, vagy épp amit el kellene használni a kamrából.


További előnye, hogy bármikor készíthetsz egy újabb, egyedi ízvilágú adagot – akár hetente mást. És ami talán a legfontosabb: pontosan tudni fogod, mi van benne. Kerülheted a pálmaolajat, mesterséges színezékeket, tartósítószereket.


🔎 Ha érdekel, honnan ered a granola és hogyan terjedt el nálunk, olvasd el a cikkünket a „Hogyan készíts egészséges granolát” témában.


Miből áll a házi granola alapreceptje?

→ A granola lelke természetesen a zabpehely – lehetőleg teljes kiőrlésű.

→ A zsiradék szerepét betöltheti kókuszolaj, repce- vagy olívaolaj.

→ Édesítéshez használj mézet vagy juharszirupot.

→ A ropogós textúráról magvak és olajos magvak gondoskodnak.

→ Végül ne feledkezz meg a fűszerekről (pl. fahéjról) és az aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcsökről.


Elkészítési lépések:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

  2. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, magvakat, olajos magvakat és a fűszereket.

  3. Egy kisebb tálban keverd el a folyékony hozzávalókat – mézet/juharszirupot és az olajat –, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.

  4. Alaposan forgasd össze az egészet, majd terítsd szét a keveréket egyenletesen a tepsin.

  5. Süsd kb. 20–25 percig, közben 1-2 alkalommal keverd meg.

  6. Ha kihűlt, keverd hozzá az aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcsöket – de akár csokicseppeket is adhatsz hozzá.


Variációk, amiket érdemes kipróbálni

🟢 Csokoládés granola

Ha édes szájú vagy, ez lesz a kedvenced. Adj néhány evőkanál kakaóport a keverékhez, és amint kivetted a sütőből, szórd meg étcsokicseppekkel – ezek a forró granolában megolvadnak és isteni ízt adnak. Egyébként nálunk is találsz csokis-áfonyás granolát – érdemes összevetni a saját verzióddal!



🟢 Mézes vagy almás granola

Egy örök klasszikus. A méz és a zab remek párosítás, amit még finomabbá tesz a ropogós dió, kókuszchips, vagy aszalt alma. Próbáld ki a fagyasztva szárított gyümölcsöket is, amik vitamintartalmukat szinte teljesen megőrzik. Akárcsak a mi granolánk!


Kóstold meg a mézes-diós granolát vagy a fahéjas-almás-fehércsokis granolát is!




🟢 Cukormentes, „fit” granola

Az aktív életmód híveinek tökéletes választás. Az alapreceptből hagyd ki a mézet vagy juharszirupot, és adj hozzá például fehérjeport, amitől extra adag fehérjével lesz gazdagabb. Dobd fel mandulával, aszalt áfonyával vagy chia maggal. Ha mégis édesítenéd, használhatsz alacsony kalóriatartalmú csicsókaszirupot.


GRIZLY TIPP: Glutén🆓 granola is készíthető

Csak használj gluténmentes zabpelyhet, és ellenőrizd a többi összetevőt is. Mellesleg minden Grizly granola, amit készítünk, gluténmentes.


🟢 Sós granola – miért is ne?

Bár eddig csak az édes változatokról volt szó, a sós granola is remek opció. Az oves alaphoz keverhetsz olívaolajat, aszalt paradicsomot, különféle magvakat, csipetnyi himalája sót, szárított sajtot vagy dióféléket. Ne feledkezz meg a fűszerkeverékekről sem, amelyek extra ízt adnak neki – pont, mint a mi sós Salties mixeinknek.



Hogyan készíts granolát sütő nélkül?

Egyszerű! Készítheted serpenyőben vagy air fryerben is.


Air fryerben: kb. 12 perc alatt, 170 °C-on elkészül.


Serpenyőben:

  • Pirítsd a zabot 3 percig.
  • Add hozzá a magvakat, kevergesd még 1 percig.
  • Ezután jöhet az kókuszolaj, fűszer, édesítő (pl. juharszirup) – keverd el és főzd még 2-3 percig.
  • Terítsd ki sütőpapírra hűlni – és kész is vagy!

Hogyan tárold a házi granolát?


Tartsd légmentesen zárható edényben, hűvös, száraz helyen, napfénytől védve. Így 3–4 hétig is eláll. Hűtőben akár 2 hónapig friss marad.


Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, fagyaszd le: 3 hónapig is eláll! Porciózd ki kisebb adagokra, és tedd fagyasztózacskóba. Felhasználás előtt hagyd szobahőmérsékleten kiolvadni.


Hogyan és mivel érdemes enni a granolát?

Pofonegyszerű: a granola finom natúr joghurttal (különösen görög típusúval) vagy tejjel. Megszórhatod extra magvakkal, aszalt/fagyasztva szárított gyümölccsel, vagy egy kanál dióvajjal.


Ha szereted a smoothie bowl-okat, a házi granola tökéletes rájuk szórva is. Kiránduláshoz, munkába vagy suliba is kiváló – csak dobd egy dobozba, és már viheted is!


GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Mi az a granola?

Sült zabpehely, magvak, olajos magvak és valamilyen édesítő (pl. méz vagy juharszirup) keveréke. Ropogós, tápláló, és gyakran kerül bele aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcs, esetleg étcsokoládé is.

Egészséges a házi granola?

Igen – ha minőségi alapanyagokat használsz, és kerülsz mindenféle mesterséges adalékot, cukrot, tartósítószert.

Miben különbözik a granola a müzlitől?

A müzlit nyersen fogyasztjuk, a granolát pedig megsütjük – így lesz ropogós. Az alapjuk viszont közös: zabpehely.

Hogyan készíthetek cukormentes granolát?

Cukor helyett használj banánt, almapépet, datolyapasztát, csicsókaszirupot, esetleg mézet vagy juharszirupot. A Grizly granolák is ilyen természetes édesítőkkel készülnek.

Meddig áll el a házi granola?

Légmentesen tárolva 2–3 hétig, hűtőben akár 2 hónapig. Lefagyasztva pedig 3 hónapig is eltartható.


A cikk szerzője

Martina Minaříková

„Amióta írni tudok, azóta írok is. Először fogalmazásokat, aztán egyetemi dolgozatokat, most pedig nagy szerencsémre ez a munkám. Jelenleg pedig nyakig benne vagyok a diók, aszalt gyümölcsök és krémek világában.