Kategória

Cöliákia: Mi ez és milyen tünetei vannak? Hogyan tartsunk gluténmentes diétát?

Cöliákia: Mi ez és milyen tünetei vannak? Hogyan tartsunk gluténmentes diétát?

A gluténre való „allergia” nem éppen kellemes dolog. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne teljes életet élni. Éppen ellenkezőleg!

Sok cöliákiás számára a legnagyobb kihívást a gluténmentes diéta jelenti. Vajon ez azt jelenti, hogy le kell mondani a kedvenc ételekről? Egyáltalán nem! Nézzük meg együtt, hogyan lehet változatosan étkezni anélkül, hogy feleslegesen károsítanánk szervezetünket.

Becslések szerint a cöliákiások több mint fele nincs diagnosztizálva. Ennek egyik oka az, hogy a cöliákia tüneteit gyakran összetévesztik más autoimmun betegségekkel. A felnőttek körében emellett elterjedt tévhit, hogy a cöliákia kizárólag gyermekbetegség. Ez azonban nem igaz – a cöliákia bármely életkorban kialakulhat.

Mi az a cöliákia

A cöliákiát gyakran egyszerűen gluténallergiaként emlegetik, de a mechanizmusa ennél bonyolultabb. Valójában egy autoimmun betegségről van szó, amely a vékonybelet érinti. A cöliákiás emberek szervezete ellenanyagot termel a glutén ellen – ez egy fehérje, amely megtalálható a búzában, rozsban, árpában és zabban. Ez az immunreakció károsítja a bélbolyhokat, amelyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek.

Milyen tünetei vannak a cöliákiának

Ahogy sok más betegség esetében is, a cöliákia tünetei változatosak lehetnek, és attól függenek, hogy a szervezet mennyire képes feldolgozni a glutént. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • jelentős testsúlycsökkenés,
  • krónikus fáradtság,
  • emésztési problémák, például gyakori hasfájás, hasmenés vagy székrekedés,
  • bőrproblémák,
  • ízületi fájdalmak.

Ha Ön vagy valaki a családjából gluténmentes diétát követ, akkor biztosan érdekelni fogja, hogy nálunk, a Grizly-nél, széles választékban kínálunk gluténmentes termékeket. A tésztáktól és lisztektől kezdve egészen az édességekig, pékárukig és sok más finomságig. A könnyebb vásárlás érdekében egyszerűen jelölje be a „Gluténmentes” szűrőt, és fedezze fel kedvenc ízeit néhány kattintással!

Mely péksütemények tartalmaznak glutént

Felmerül a kérdés – ehetnek-e a cöliákiások péksüteményeket? Ha a hagyományos bolti termékekről van szó, akkor sajnos nem. A búza és a rozs a glutén fő forrásai, akárcsak az árpa, amelyet például sör és whisky készítéséhez is használnak.


Általánosságban elmondható, hogy a búzából, rozsból vagy árpából készült kenyér, zsemle, bagett, tészta, pizza, sütemények vagy kekszek nem alkalmasak a cöliákiások számára. A zabtermékekkel is óvatosnak kell lenni, mivel bár maga a zab természetesen gluténmentes, gyakran gluténnel szennyeződik a gyártási folyamat során. Érdemes tehát kifejezetten „gluténmentes” jelöléssel ellátott zabtermékeket választani.


Milyen péksütemények gluténmentesek

Szeretnél reggelire friss péksüteményt enni? Lehetséges! Elég, ha gluténmentes lisztből készült termékeket választasz, például dió-, rizs- vagy kukoricalisztből készült péksüteményeket. Ha kenyérről vagy bagettről van szó, a semleges ízű rizslisztet ajánljuk.


Ha valami édesre vágysz, bátran kísérletezz a diófélékből készült lisztekkel, például kesudió- vagy pisztácialiszttel. Ezek nemcsak süteményekhez ideálisak, hanem tészták és saláták ízesítésére is remekül használhatók. Merítsen inspirációt a Medve blogunkról, ahol számos receptet találhat diófélékből készült lisztekkel. Próbálja ki például a gluténmentes pisztáciás tekercset vagy a mandulalisztből készült Twix szeleteket!

Mennyi idő alatt tisztul ki a szervezet a gluténtől

Ha egy cöliákiás véletlenül glutént fogyaszt, nagy valószínűséggel emésztési problémákat tapasztal. Ilyenkor fontos, hogy a glutént minél gyorsabban kiürítse a szervezetből.


A belek regenerálódási ideje az egyéni egészségi állapottól, az elfogyasztott glutén mennyiségétől és a gluténtartalmú ételek fogyasztásának hosszától függ. Becslések szerint a teljes regeneráció 2–12 hónapig is eltarthat. A folyamat felgyorsítható szigorú gluténmentes diétával, valamint rostokban és probiotikumokban gazdag étrenddel, amely támogatja az egészséges bélflórát.

Figyelj ezekre a jelölésekre!


Ha szigorúan gluténmentes étrendet követsz, készülj fel arra, hogy alaposan meg kell vizsgálnod a termékek összetételét. Az összetevők gondos tanulmányozása kulcsfontosságú az egészséged szempontjából. Különösen az alábbi jelölésekre figyelj:


Gluténmentes

Ez a termék teljesen biztonságos számodra. Az ilyen élelmiszerek legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmazhatnak.

Nagyon alacsony gluténtartalom

A termék tartalmazhat glutént (búzát, rozst vagy zabot), de a glutén mennyiségét minimálisra csökkentették vagy természetesen gluténmentes összetevőkkel helyettesítették. A gluténtartalom ebben az esetben maximum 100 mg/kg. Az ilyen termékeken a „gluténmentes” jelzés vagy az áthúzott kalász szimbólum szerepelhet.

Nyomokban glutént tartalmazhat

Ez egy elővigyázatossági jelölés, amely azt jelzi, hogy az élelmiszer érintkezhetett gluténnel a gyártási folyamat során. A gluténtartalomnak minimálisnak kell lennie, de érdemes óvatosnak lenni – az uniós szabályozások ezt a szintet nem határozzák meg pontosan. Magyarországon a maximálisan megengedett gluténtartalom ilyen termékek esetében 50 mg/kg.



A cikk szerzője

Lukáš Pancurák

Az utazás, a finom ételek és a jó társaság kedvelője vagyok. Emellett régóta újságíróként és szövegíróként dolgozom. Ha éppen nem új helyeket fedezek fel, akkor valószínűleg írok és tartalmat készítek. Szeretem bővíteni az ismereteimet különböző területeken, mert úgy gondolom, hogy az élet a végtelen tanulásról szól.