Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.
Királyi csemege
Túlzással a makadámiát nevezhetjük a dióbirodalom királyának. Mindhárom csoportban egyértelműen az első helyen áll. Ezek a legkövérebb és legdrágább diófélék, állítólag a legkeményebb héjjal. Talán amikor a legkövérebb diófélék között az első helyet említi, arra gondol, hogy a makadámia nem olyan egészséges. De ennek az ellenkezője igaz. Itt az egyszeresen telítetlen zsírokról beszélünk, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ugyanakkor ezek az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, és fordítva, növelik a "jó" HDL-koleszterin szintjét.
A makadámdió és az egészségünk
Folyamatosan eljutunk a kérdéshez, hogy a makadámia valójában milyen egészségjavító anyagokat tartalmaz? Nagyon sok van belőle. Ha beépíti őket étrendjébe, rendszeres A-,B, és E-vitaminnal látja el szervezetét, amely erős antioxidáns. A zsírsavakkal együttműködve hozzájárul például a bőr hidratálásához. A makadámia fogyasztásával a nagyon szükséges vasat, kalciumot, cinket, magnéziumot, de rezet, foszfort vagy káliumot is pótolja.
A makadámdió nagyon ízletes, édes, vajas-krémes ízű, kellemesen ropogós. Önmagában is a legjobb, de reggeli zabkásához, vagy gyümölcsös tálba is tehetjük. Ezen kívül a makadámdiót is lehet pörkölni, de akár választhatja a sózott pörkölt változatát is. Azokat, akik a klasszikus tej alternatíváját keresik, minden bizonnyal érdekelni fogja, hogy a makadámdióból házilag készíthető glutén- és laktózmentes tej.
A makadámia azonban nem csak étkezésre való,de készítenek belőlük például makadámiaolajat is, ami jótékony hatással van bőrünkre.
Hol termesztik a makadámdiót?
Az ilyen ízletes makadámia termesztése már tudománynak számít. Tudja ezt a GRIZLY alapítója, Dominik, aki hosszú utat tett meg, hogy találkozzon afrikai beszállítóinkkal a kenyai Taita Hillsben. Itt, a viszonylag magas hegyekben van a makadámfarm, ahonnan a GRIZLY makadámjainkat hozzuk. A gazdaságban több mint 200 teljes levelű makadámiafa található, amelyek mindegyike körülbelül 100 kg diót termel.
A facsemeték egy szlovák-kenyai cégen keresztül jutnak el a helyi gazdákhoz, miközben már maga a termesztés is a gazdák és ügyes kezük dolga. Mivel jól ismerjük beszállítóinkat, mi állunk az importált makadámiák minősége mögött.
Hogy megy a betakarítás?
Egy ilyen makadámdió érése eltart egy ideig, körülbelül 5-7 hónapig. Az érés fokozatos, ahogy a betakarítás is. Az érett makadámdiót arról lehet felismerni, hogy egyszerűen leesik a fáról a földre, ahol a gazdák betakarítják. Az elején már említettük, hogy a makadámdió héja nagyon kemény, és nem is olyan egyszerű feltörni – egy közönséges diótörővel nem nagyon tudna mit kezdeni. Gazdáink például speciális fémfűrészeket használnak a hasításhoz. Egyszerűen kemény srácok! Mind a gazdálkodók, mind a makadámdió.
Tudta, hogy…
…a makadámdió héja eltávolítását a betakarítást követő 24 órán belül el kell végezni, hogy elkerüljük a mag minőségének romlását? A héj meglehetősen sok cukrot tartalmaz, ami penészesedést okozhat a dión. Ez az oka annak is, hogy a makadámdió héja eltávolítását közvetlenül a gazdaságban végzik, ahonnan aztán szárításra küldik.
Tehát most már tudja, honnan származik a GRIZLY makadámdió. Amikor megérkeznek otthonába, javasoljuk, hogy helyezze át őket egy légmentesen záródó edénybe – így tárolva egytől öt hónapig elállnak szobahőmérsékleten. Szóval csak élvezze!