Sokan az olasz nyaralásokkal kapcsolják össze a pisztáciát. Szívesen élvezik a szicíliai pisztáciás kávét, desszerteket vagy a legendás fagylaltot. Tudtad azonban, hogy ez a kedvelt finomság tele van hasznos vitaminokkal, és sokkal távolabbról érkezik hozzánk?
A pisztáciát élvezheted természetes formában, pörkölt, édesített vagy sós változatban is. A magas tápanyagtartalmának köszönhetően a világ legegészségesebb dióféléi közé tartozik.
Mi is az a pisztácia?
És miért vannak idézőjelben a "diófélék"? Nos, a pisztácia valójában nem is igazi dió. A kesudió félék családjába tartozik, és hasonlóan nő a fákon. Valójában azonban ezek ehető magok, amelyek a pisztáciafa gyümölcséből származnak, amit hivatalosan gyümölcsfának tekintenek.
A pisztáciát leggyakrabban a diófélék csoportjában emlegetik, főleg azért, mert kemény héjjal rendelkeznek, amelyből az érett zöld magokat kiszedik.
Hogyan termesztik a pisztáciát?
Valószínűleg találkoztál már a szupermarketek polcain kaliforniai pisztáciákkal. Az USA valóban a világ legnagyobb pisztácia termelők közé tartozik. Az eredetük azonban a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, különösen Afganisztánban és Iránban található. Török és görög pisztáciák is jól ismertek.
A pörkölt, sós Jumbo pisztáciánk az Amerikai Egyesült Államokból származik. Ez a Kalleh Ghouchi nevű fajta, amelyet Jumbo néven is ismernek. Ennek a pisztácia fajtának a jellemzője a nagyobb, kerekded magok.
A növekedési és érési idő hosszúsága mellett az árát a szüretelési módszer is emeli. Az érett terméseket a gazdák általában kézzel gyűjtik.
A pisztácia legjobb egészségügyi előnyei
Amikor drágább alapanyagokat vásárolsz, természetes, hogy jobban érdeklődsz azok egészségügyi előnyei iránt. Ez a pisztácia esetében sincs másképp. Mint már említettük, az egészségügyi előnyök listája rendkívül hosszú. Nézzük meg a legfontosabbakat!
1. Egészséges a szív és érrendszer támogatásában
A pisztácia tele van káliummal, egyszeresen telítetlen zsírokkal és rostokkal. Mindez segít szabályozni a vérnyomást és a vér lipidjeinek szintjét, így hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez.
2. Segít az oxigén szállításában
A pisztácia gazdag B6-vitaminban, amely támogatja a hemoglobin termelését, ami gondoskodik az oxigén szállításáról a testben.
3. Elősegíti az egészséges emésztést
Magas rosttartalma segít az emésztési problémák leküzdésében, támogatva a bélbaktériumok növekedését.
4. Védi a bőrt
A B6- és E-vitamin kombinációja pozitívan hat a száraz és irritált bőrre.
5. Csökkenti a hajhullást
A biotinhiány miatt bekövetkező hajhullás ellen is hatékonyan védi a hajhagymákat.
6. Fenntartja a kognitív egészséget
A pisztácia antioxidánsai segítenek az agy gyulladásos folyamatainak csökkentésében.
7. Javítja a férfiak szexuális vitalitását
A magas arginin tartalom segít az erekciós zavarok leküzdésében.
8. Hatékony a cukorbetegség kezelésében
A pisztácia szabályozza a vér glükózszintjét, és foszfortartalmának köszönhetően segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.
A cikk szerzője