Kategória

Miért érdemes pisztáciát fogyasztani? 8+ egészségügyi előny

Miért érdemes pisztáciát fogyasztani? 8+ egészségügyi előny

Ha gyors, egészséges és egyben ízletes nassolnivalót keresel, akkor neked a pisztácia a tökéletes választás! Ezek a feltűnően zöld, ehető magok a pisztáciafa termései.

Sokan az olasz nyaralásokkal kapcsolják össze a pisztáciát. Szívesen élvezik a szicíliai pisztáciás kávét, desszerteket vagy a legendás fagylaltot. Tudtad azonban, hogy ez a kedvelt finomság tele van hasznos vitaminokkal, és sokkal távolabbról érkezik hozzánk?

A pisztáciát élvezheted természetes formában, pörkölt, édesített vagy sós változatban is. A magas tápanyagtartalmának köszönhetően a világ legegészségesebb dióféléi közé tartozik. 

Mi is az a pisztácia?

És miért vannak idézőjelben a "diófélék"? Nos, a pisztácia valójában nem is igazi dió. A kesudió félék családjába tartozik, és hasonlóan nő a fákon. Valójában azonban ezek ehető magok, amelyek a pisztáciafa gyümölcséből származnak, amit hivatalosan gyümölcsfának tekintenek.


A pisztáciát leggyakrabban a diófélék csoportjában emlegetik, főleg azért, mert kemény héjjal rendelkeznek, amelyből az érett zöld magokat kiszedik. 

Hogyan termesztik a pisztáciát?


Valószínűleg találkoztál már a szupermarketek polcain kaliforniai pisztáciákkal. Az USA valóban a világ legnagyobb pisztácia termelők közé tartozik. Az eredetük azonban a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, különösen Afganisztánban és Iránban található. Török és görög pisztáciák is jól ismertek.

A pörkölt, sós Jumbo pisztáciánk az Amerikai Egyesült Államokból származik. Ez a Kalleh Ghouchi nevű fajta, amelyet Jumbo néven is ismernek. Ennek a pisztácia fajtának a jellemzője a nagyobb, kerekded magok.

Kétség sem fér hozzá, hogy a pisztácia a világ legfinomabb dióféléi közé tartozik. Ugyanakkor a legdrágábbak között is van. Ennek oka elsősorban a termesztésük nehézsége. A pisztáciafák átlagosan 15-20 év után kezdenek teremni, ráadásul csak minden második évben hoznak termést. Egy szezon alatt egy fa körülbelül 50 000 pisztáciát, azaz körülbelül 50 kg-ot terem. 

A növekedési és érési idő hosszúsága mellett az árát a szüretelési módszer is emeli. Az érett terméseket a gazdák általában kézzel gyűjtik.


A pisztácia legjobb egészségügyi előnyei


Amikor drágább alapanyagokat vásárolsz, természetes, hogy jobban érdeklődsz azok egészségügyi előnyei iránt. Ez a pisztácia esetében sincs másképp. Mint már említettük, az egészségügyi előnyök listája rendkívül hosszú. Nézzük meg a legfontosabbakat!


1. Egészséges a  szív és érrendszer támogatásában 

A pisztácia tele van káliummal, egyszeresen telítetlen zsírokkal és rostokkal. Mindez segít szabályozni a vérnyomást és a vér lipidjeinek szintjét, így hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez. 

2. Segít az oxigén szállításában 

A pisztácia gazdag B6-vitaminban, amely támogatja a hemoglobin termelését, ami gondoskodik az oxigén szállításáról a testben.

3. Elősegíti az egészséges emésztést

Magas rosttartalma segít az emésztési problémák leküzdésében, támogatva a bélbaktériumok növekedését.

4. Védi a bőrt 

A B6- és E-vitamin kombinációja pozitívan hat a száraz és irritált bőrre.

5. Csökkenti a hajhullást

A biotinhiány miatt bekövetkező hajhullás ellen is hatékonyan védi a hajhagymákat.


6. Fenntartja a kognitív egészséget

A pisztácia antioxidánsai segítenek az agy gyulladásos folyamatainak csökkentésében.

7. Javítja a férfiak szexuális vitalitását

A magas arginin tartalom segít az erekciós zavarok leküzdésében.

8. Hatékony a cukorbetegség kezelésében

A pisztácia szabályozza a vér glükózszintjét, és foszfortartalmának köszönhetően segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.





A cikk szerzője

Lukáš Pancurák

Az utazás, a finom ételek és a jó társaság kedvelője vagyok. Emellett régóta újságíróként és szövegíróként dolgozom. Ha éppen nem új helyeket fedezek fel, akkor valószínűleg írok és tartalmat készítek. Szeretem bővíteni az ismereteimet különböző területeken, mert úgy gondolom, hogy az élet a végtelen tanulásról szól.