Fekete, fehér vagy piros? Mindhárom típus nagyon hasonló táplálkozási tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkezik, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető és könnyen elkészíthető. A sportolóknak azonban több vörös quinoát, a fogyni próbálóknak pedig több fehér quinoát javasolnak. Hogy miben különböznek egymástól, és mire kell odafigyelnünk a kiválasztásánál, segít felfedezni medvevezetőnket az egészséges életútról.
Te tudsz olvasni:
- Qiunoa és eredete
- Az egyes quinoa típusok jellemzői és előnyei
- Kinek ajánljuk?
- Egyéb felhasználások
- Hogyan kell elkészíteni, tárolni és tartósítani
A quinoa és eredete
A quinoát csehül Merlík chilský-nek fordítják, de eredeti nevét Quinoa vagy Quinua gyakran használják, olvassa el: "kinoa, kinua". Ez egy úgynevezett álgabona, azaz úgy termesztik és használják, mint a közönséges gabonaféléket (búza, árpa, kukorica, rizs stb.), de botanikailag nem tartozik közéjük. Ráadásul tápanyag-összetétele minőségében jelentősen felülmúlja ezeket a gabonaféléket.
Dél-Amerikából származik, ahol az ókori aztékok és inkák szentnek és a "gabonák anyjának" tartották. Napjainkra egészséges táplálkozási irányzattá vált, és minden háztartás kiegyensúlyozott étrendjének része kell, hogy legyen. A világ legelismertebb növényei közé tartozik, termelése és fogyasztása jelentősen megnőtt az elmúlt években. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013-at a quinoa nemzetközi évének nyilvánította.
Az egyes quinoa típusok jellemzői és előnyei
Több mint 100 fajta quinoát találtunk, de a legismertebb és legnépszerűbb három, amelyek színe fehér , fekete és piros között különbözik. Minden faj büszkélkedhet jelentős táplálkozási tulajdonságaival, hiszen nagy mennyiségű fehérjét és rostot, kiegyensúlyozott mennyiségű aminosavat, valamint sokféle vitamint és ásványi anyagot (A, B, C, magnézium, kalcium, vas) tartalmaznak. , foszfor, mangán, réz, cink és .). Ugyanakkor alacsony kalóriaértékben jeleskednek, pozitívan hatnak a vércukorszint csökkentésére, ráadásul glutént sem tartalmaznak. Kissé eltérnek egymástól, és ennek megfelelően alkalmasabbak lehetnek az egészséges életmód különböző területeire.
Az egyes fajok jellemzőinek összehasonlítása | ||
Fehér Quinoa | Piros quinoa | Fekete Quinoa |
Enyhe diós íz | Kifejezettebb íz, ropogósabb | Érdekes földes íz kontrasztban az édes |
Több rostot | Több fehérje | A lítium jelenléte |
A legkevesebb szénhidrát | A legtöbb szénhidrát | |
A legalacsonyabb kalóriatartalom | Kevesebb zsír | |
Zsírégetésre alkalmas, emésztésre kiváló | Alkalmas sportolóknak - gyors energiát, erőt és kitartást hoz, pozitív hatással van az izmokra és a szövetekre | Alkalmas stressz megelőzésére, a depresszió serkentésére és csökkentésére. Gyulladáscsökkentő hatása van. |
Kinek ajánljuk?
- Mindazoknak, akik érdeklődnek az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás iránt
- Cöliákusok
- Cukorbetegek
- A sportolóknak
- Vegetáriánusok és vegánok
- Gyermekeknek és terhes és szoptató nőknek
- Idősek
Egyéb felhasználások
Finom ízének és igénytelen elkészítésének köszönhetően a quinoa sokrétű felhasználási lehetőséget kínál. Sokféle ételhez illik, köretként és főétel részeként is használják. Kombinálható zöldségekkel, csirkehússal, de gyümölccsel és szárított dióval is. Nagyon jól tud jóllakni, ráadásul táplálkozási tulajdonságai nem növelik a glikémiás indexet. Magazinunk - Receptek második rovatában találhat érdekes ötleteket, hogy mit főzhet különböző quinoából.
A klasszikus quinoa magok mellett a quinoa liszt népszerűségre tett szert gluténmentes sütemények, péksütemények elkészítésében, vagy mártások és levesek egészséges összetevőjeként. Normál liszttel is keverhető, így sokkal táplálóbb ételt kapunk. Általában vásárolhat vörös , fehér és fekete quinoalisztet.
Egészséges reggelijét gazdagíthatja quinoa zabkásával vagy pehellyel. Különböző quinoa tésztafajták is vannak a gluténmentes étkezők kedvére.
Hogyan kell elkészíteni, tárolni és tartósítani
Hogyan készítsünk quinoát?
A quinoát nagyon hasonlóan főzik, mint a rizst. A teljes elkészítési idő körülbelül 15 perc. Főzés előtt javasoljuk, hogy a quinoát alaposan öblítse le, lehetőleg szűrőben, hogy elkerülje a néha keserű ízét. Egy csésze quinoához körülbelül kétszer annyi vízre van szükségünk, de majdnem háromszor annyi quinoát kapunk. Még jobb ízt érhetünk el, ha a tiszta víz helyett például zöldség- vagy csirkehúslevest használunk, de fűszernövényeket, hagymát, fokhagymát is. Röviden, bármi, amit általában szeretsz a konyhádban.
Tárolás és egyéb tartósítás
A quinoa magokat a szokásos módon tárolja - száraz, hűvös és sötét helyen, zárt edényben. Az eltarthatóság megfelelő tárolás mellett akár két év is lehet. A főtt vagy sült quinoa hűtőszekrényben akár egy hétig, de akár több hónapig is eláll a fagyasztóban.