Kategória

Magazin

Cozonac: A román hagyomány középpontja

Cozonac: A román hagyomány középpontja

A cozonac, ez a desszert, amely nem hiányozhat egyetlen román ünnepségről sem, sokkal több, mint egyszerű édesség – a bőkezű vendégszeretet és a családi összejövetelek szimbóluma. Ez az illatos és levegős kalács különféle töltelékekkel – dióval, kakaóval, zselével vagy édes túróval – készül, és állandó szereplője az ünnepi asztaloknak. Minden változata tükrözi a régió ízlésvilágát és a szakácsok egyedi elképzeléseit.

Pászka: A húsvéti asztal szíve a román hagyományban

Pászka: A húsvéti asztal szíve a román hagyományban

A pászka nem csupán egy desszert, hanem az újjászületés és remény szimbóluma. Elengedhetetlen része a húsvéti asztalnak, amely tükrözi a román kulináris hagyomány gazdagságát és a közösség szellemét. Minden évben a pászka elkészítése és megkóstolása összehozza a családokat és barátokat, megújítja a lelki és emberi kapcsolatokat a kereszténység legszentebb ünnepének alkalmával.

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Három színes Quinoy típus

Fekete, fehér vagy piros? Mindhárom típus hasonló táplálkozási tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkezik, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető és könnyen elkészíthető.

Fekete, fehér vagy piros? Mindhárom típus nagyon hasonló táplálkozási tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkezik, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető és könnyen elkészíthető. A sportolóknak azonban több vörös quinoát, a fogyni próbálóknak pedig több fehér quinoát javasolnak. Hogy miben különböznek egymástól, és mire kell odafigyelnünk a kiválasztásánál, segít felfedezni medvevezetőnket az egészséges életútról.

Te tudsz olvasni:

  • Qiunoa és eredete
  • Az egyes quinoa típusok jellemzői és előnyei
  • Kinek ajánljuk?
  • Egyéb felhasználások
  • Hogyan kell elkészíteni, tárolni és tartósítani

A quinoa és eredete

A quinoát csehül Merlík chilský-nek fordítják, de eredeti nevét Quinoa vagy Quinua gyakran használják, olvassa el: "kinoa, kinua". Ez egy úgynevezett álgabona, azaz úgy termesztik és használják, mint a közönséges gabonaféléket (búza, árpa, kukorica, rizs stb.), de botanikailag nem tartozik közéjük. Ráadásul tápanyag-összetétele minőségében jelentősen felülmúlja ezeket a gabonaféléket.

Dél-Amerikából származik, ahol az ókori aztékok és inkák szentnek és a "gabonák anyjának" tartották. Napjainkra egészséges táplálkozási irányzattá vált, és minden háztartás kiegyensúlyozott étrendjének része kell, hogy legyen. A világ legelismertebb növényei közé tartozik, termelése és fogyasztása jelentősen megnőtt az elmúlt években. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013-at a quinoa nemzetközi évének nyilvánította.

Az egyes quinoa típusok jellemzői és előnyei

Több mint 100 fajta quinoát találtunk, de a legismertebb és legnépszerűbb három, amelyek színe fehér , fekete és piros között különbözik. Minden faj büszkélkedhet jelentős táplálkozási tulajdonságaival, hiszen nagy mennyiségű fehérjét és rostot, kiegyensúlyozott mennyiségű aminosavat, valamint sokféle vitamint és ásványi anyagot (A, B, C, magnézium, kalcium, vas) tartalmaznak. , foszfor, mangán, réz, cink és .). Ugyanakkor alacsony kalóriaértékben jeleskednek, pozitívan hatnak a vércukorszint csökkentésére, ráadásul glutént sem tartalmaznak. Kissé eltérnek egymástól, és ennek megfelelően alkalmasabbak lehetnek az egészséges életmód különböző területeire.

Az egyes fajok jellemzőinek összehasonlítása
Fehér Quinoa Piros quinoa Fekete Quinoa
Enyhe diós íz Kifejezettebb íz, ropogósabb Érdekes földes íz kontrasztban az édes
Több rostot Több fehérje A lítium jelenléte
A legkevesebb szénhidrát A legtöbb szénhidrát
A legalacsonyabb kalóriatartalom Kevesebb zsír
Zsírégetésre alkalmas, emésztésre kiváló Alkalmas sportolóknak - gyors energiát, erőt és kitartást hoz, pozitív hatással van az izmokra és a szövetekre Alkalmas stressz megelőzésére, a depresszió serkentésére és csökkentésére. Gyulladáscsökkentő hatása van.

Kinek ajánljuk?

  • Mindazoknak, akik érdeklődnek az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás iránt
  • Cöliákusok
  • Cukorbetegek
  • A sportolóknak
  • Vegetáriánusok és vegánok
  • Gyermekeknek és terhes és szoptató nőknek
  • Idősek

Egyéb felhasználások

Finom ízének és igénytelen elkészítésének köszönhetően a quinoa sokrétű felhasználási lehetőséget kínál. Sokféle ételhez illik, köretként és főétel részeként is használják. Kombinálható zöldségekkel, csirkehússal, de gyümölccsel és szárított dióval is. Nagyon jól tud jóllakni, ráadásul táplálkozási tulajdonságai nem növelik a glikémiás indexet. Magazinunk - Receptek második rovatában találhat érdekes ötleteket, hogy mit főzhet különböző quinoából.

A klasszikus quinoa magok mellett a quinoa liszt népszerűségre tett szert gluténmentes sütemények, péksütemények elkészítésében, vagy mártások és levesek egészséges összetevőjeként. Normál liszttel is keverhető, így sokkal táplálóbb ételt kapunk. Általában vásárolhat vörös , fehér és fekete quinoalisztet.

Egészséges reggelijét gazdagíthatja quinoa zabkásával vagy pehellyel. Különböző quinoa tésztafajták is vannak a gluténmentes étkezők kedvére.

Hogyan kell elkészíteni, tárolni és tartósítani

Hogyan készítsünk quinoát?

A quinoát nagyon hasonlóan főzik, mint a rizst. A teljes elkészítési idő körülbelül 15 perc. Főzés előtt javasoljuk, hogy a quinoát alaposan öblítse le, lehetőleg szűrőben, hogy elkerülje a néha keserű ízét. Egy csésze quinoához körülbelül kétszer annyi vízre van szükségünk, de majdnem háromszor annyi quinoát kapunk. Még jobb ízt érhetünk el, ha a tiszta víz helyett például zöldség- vagy csirkehúslevest használunk, de fűszernövényeket, hagymát, fokhagymát is. Röviden, bármi, amit általában szeretsz a konyhádban.

Tárolás és egyéb tartósítás

A quinoa magokat a szokásos módon tárolja - száraz, hűvös és sötét helyen, zárt edényben. Az eltarthatóság megfelelő tárolás mellett akár két év is lehet. A főtt vagy sült quinoa hűtőszekrényben akár egy hétig, de akár több hónapig is eláll a fagyasztóban.