Gluténmentes karácsony illatokkal, kompromisszumok nélkül
A mézeskalács és a vaníliás kifli illata betölti a konyhát, és összefonódik a meghitt ünnepi hangulattal. Sokaknak azonban az ünnepi sütést az egészségi állapotukhoz kell igazítaniuk. A cöliákiások, allergiások, gluténérzékenyek vagy egészségesebb életmódot követők semmiről sem maradnak le. Épp ellenkezőleg – a gluténmentes karácsonyi sütemény lehet ugyanolyan finom, és az elkészítése sem bonyolultabb.
Gluténmentesen sütni annyit jelent, hogy a glutént teljesen ki kell hagyni. A glutén rugalmasságot és levegősséget ad a tésztának, ezért gluténmentes sütésnél más alapanyagokkal kell pótolni ezt a funkciót. Segítségedre lehetnek a mandula, diófélék, kókusz, természetesen gluténmentes gabonák vagy akár gyümölcsök – ezek puhaságot, ízt és jobb állagot adnak a tésztának.
Gluténmentes lisztek és felhasználásuk a sütésben
A gluténmentes liszteknek rengeteg típusa van, és mindegyik másként viselkedik. A rizsliszt levegősebb, a mandulaliszt tömörebb, és enyhén diós ízt ad. A kókuszliszt különleges aromát kölcsönöz a tésztának. Általánosságban elmondható:
→ Érdemes többféle lisztet kombinálni, hogy a tészta jobban egyben maradjon.
→ A gluténmentes tészta lehet morzsálódó vagy ragacsos – ilyenkor adj hozzá tojást, psylliumot, lenmagot vagy chia magot, illetve kevés zsiradékot.
→ A lisztek eltérően szívják a nedvességet. A kókuszliszt sokkal többet vesz fel, mint a mandulaliszt.
Ha még bizonytalan vagy a lisztek világában, olvasd el útmutatónkat a számodra legjobb liszt kiválasztásáról.
4 glutén- és lisztmentes recept
Mandulalisztes mézeskalács
Finom karácsonyi sütemény gluténmentes változatban. A mézeskalács így is ízletes marad, és tökéletesen illik az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk Himalája só
- 500 g mandulaliszt
Elkészítés:
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sót, fűszereket és a szódabikarbónát.
- A két keveréket összedolgozzuk. Ha a tészta ragacsos, adunk még lisztet.
- 30 percre a fagyasztóba tesszük, közben 180 °C-ra melegítjük a sütőt.
- A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki.
- 10 percig sütjük.
Mandulás-kókuszos golyók
Kis ünnepi desszert, ami jól mutat és jól is esik. Kakóba vagy kókuszba forgatva igazán ünnepi falatok. Teljesen gluténmentes.
Hozzávalók:
- 300 g mascarpone
- 40 g kakaó
- 80 g eritrit
- vaníliarúd
- 100 g mandulaliszt
- 100 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- A mascarponét tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a lisztet, kakaót és eritritet.
- A vaníliarudakat felhasítjuk, kikaparjuk a magokat és a masszához adjuk.
- Alaposan összekeverjük – tömör, formázható tésztát kapunk.
- Golyókat formázunk.
- Kókuszba vagy kakaóba forgatjuk.
- Papírformákba tesszük a mutatós tálalásért.
- Hűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Gluténmentes linzer hajdinalisztből
Olyan omlós, mintha osztrák cukrászdából került volna ki. Glutén nélkül is csodálatosan finom, a lekvárral pedig egyszerűen elolvad a szájban.
Hozzávalók:
- 200 g hajdinaliszt
- 120 g hideg vaj
- 70 g porcukor / eritrit
- 1 tojássárgája
- citromhéj vagy vanília
- lekvár a töltéshez
Elkészítés:
- A lisztet és cukrot tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a hideg vajat.
- Kézzel vagy robotgéppel morzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, citromhéjat, vaníliát.
- Összegyúrjuk (kicsit morzsálódhat – ez normális).
- Fóliába csomagolva 1–2 órára hűtőbe tesszük.
- Két sütőpapír között nyújtjuk.
- Kiszaggatjuk.
- 170 °C-on 8–10 percig sütjük.
- Kihűlés után lekvárral ragasztjuk.
- Pihentetjük legalább 24 órát – így az ízek összeérnek, a sütemény kellemesen megpuhul.
Kókuszos-banános kekszek
Gyors, természetesen édes falatok – mindössze három hozzávalóból, hozzáadott cukor és glutén nélkül.
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 150 g kókuszreszelék
- 1 tk vanília vagy vaníliarúd
Elkészítés:
- A banánt villával pépesítjük.
- Hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliát.
- Masszává keverjük – sűrű és formázható legyen.
- Kis halmokat formázunk kézzel vagy kanállal.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- 170 °C-on 12–15 percig sütjük, amíg a szélek enyhén megpirulnak.
- Hűlni hagyjuk – ekkor megszilárdul.
Gluténmentes sütés mérleg nélkül = GRIZLY Sweets
Nincs sok időd, de nem szeretnél a minőségben kompromisszumot kötni? Válaszd a gluténmentes előre elkészített keverékeket. Csak néhány hozzávaló kell hozzá, és kész is. Gyors sütés, házias ízekkel.
3 tipp, hogy könnyebb legyen a gluténmentes sütés
A gluténmentes tészta gyakran máshogy viselkedik, ezért jól jön néhány egyszerű trükk.
1️⃣ Hagyd pihenni a tésztát – így jobb állagú és könnyebben formázható lesz.
2️⃣ Ha ragacsos, elég egy kis gluténmentes liszt hozzáadása, hűtés vagy két sütőpapír közti nyújtás.
3️⃣ Ha morzsálódik, adj hozzá egy kanál olajat, vajat vagy egy plusz tojást. Jól működik a psyllium vagy a chia mag is. Természetes kötőanyag lehet a banán vagy almaszósz – ezektől a tészta puhább és szaftosabb lesz.
👌 A gluténmentes sütés természetesen egészségesebb alapanyagokhoz vezet
Gluténmentes sütésnél fontos a minőség – különösen az ünnepek közeledtével.
Válassz minőségi alapanyagokat
Diófélék, kókusz, kakaó, jó minőségű zsiradékok, gyümölcsök, juharszirup vagy méz – mind remek választás. Kerüld a finomított cukrot és a mesterséges adalékokat.
Kevesebb édesítés = több íz
Édesíthetsz datolyával, banánnal, juharsziruppal vagy kókuszcukorral – a természetes ízek így jobban érvényesülnek.
Keverd a rostot egészséges zsírokkal és fehérjével
Így a gluténmentes sütemény táplálóbb, laktatóbb és könnyebben emészthető lesz.
Fotó: Grizly, AI generated
GYIK – gyakori kérdések és válaszok
Milyen liszteket használhatok gluténmentes karácsonyi süteményekhez?
Mandulaliszt, hajdinaliszt, kókuszliszt, rizsliszt vagy ezek keveréke is kiváló.
Vannak glutén- és cukormentes süteményreceptek?
Igen – például a banános kókuszkeksz, datolyás falatok vagy eritrittel édesített édességek.
Lehet glutén- és laktózmentesen is sütni?
Igen – használj növényi tejeket, vajhelyettesítőt vagy eleve tejmentes recepteket, mint például a nyers kókuszgolyók.
Gyerekek is fogyaszthatják?
Természetesen – sok gluténmentes édesség puha, természetesen édes és allergénszegény.
Hogyan tudom, hogy a sütemény valóban gluténmentes?
Ha magad készíted, biztosan tudod, mit teszel bele. Mindig használd tanúsított gluténmentes alapanyagokat, és ügyelj a tiszta eszközökre, hogy elkerüld a szennyeződést.











