Kesudió a legnépszerűbbek közé tartoznak a piacon. Nemcsak ízletesek, hanem nagyon jótékony hatással vannak az egészségre is!
33 érdekességet, amit a kesudióról tudnod kell
- A közkedvelt kesudió egy trópusi fán, a nyugati vesedió nevű, Dél-Amerikában őshonos fán terem. Napjainkban a vesefát a világ minden táján termesztik a trópusi régiókban.
- A legnagyobb vesefa Brazíliában található, 140 éves, és ágai 8500 négyzetméteres területet borítanak. Még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel.
- A vesefák már a harmadidőszakban is a földön nőttek.
- Botanikai szempontból a kesudió nem dió, hanem mogyoró.
- A vesefán nő az úgynevezett kesudió alma, amelyben megtaláljuk a kesudiót rejtő ehető hüvelyeket.
- A vesefa fája nagyon kemény, és "fehér mahagóni" néven bútorokat készítenek belőle.
- A "kesudió" elnevezés a portugál "caje" szóból származik, és jelentése "önmagát növesztő dió".
- A kesudiót kézzel szedik, és egy fa évente akár 50 kg kesudiót is termelhet.
- A legnagyobb kesudiótermeléssel rendelkező ország Vietnam, amely a világ kesudiótermelésének mintegy negyedét adja, és a Grizly Cashews is onnan származik.
- Az éves kesudiótermelés átlagosan 4,5 millió tonna.
- A dióhoz nem könnyű hozzáférni, mivel nagy mennyiségű kardol nevű gyantaszerű olaj védi, amely maró hatású és irritálja a bőrt.
- Magából a dióból pörköléssel eltávolítják a kardolt, ezért a kesudiót soha nem lehet nyersnek nevezni.
- A dión kívül a fa vastagított kocsányt is termel, amelynek íze a mangóra emlékeztet. Ez nem meglepő, hiszen a vesefa és a mangó ugyanabba a családba tartozik.
- A kesudió négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A C-vitamin mellett pedig B-, E- és K-vitamint is tartalmaz.
- A diófélék közül a kesudió tartalmazza a legtöbb vasat.
- A kesudió javítja a haj és a körmök minőségét, és ragyogóvá teszi a bőrt.
- A magas kalcium- és réztartalom jótékony hatással van az egész mozgásszervi rendszerre, a porcoktól az ízületeken át a csontokig.
- A benne lévő magnézium javítja az alvás minőségét, erősíti az idegrendszert és felgyorsítja az általános regenerációt.
- Magas "egészséges zsírtartalmának" köszönhetően a kesudió pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.
- A kesudióban található antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökökkel és erősítik az immunitást.
- A kesudió rostban gazdag, és tökéletesen gondoskodik az egészséges bélflóráról.
- A kesudió és más diófélék rendszeres fogyasztása hatékonyan megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
- A kesudió az omegasavak kivételes forrása is.
- A kesudió gazdag luteinben, amely elengedhetetlen az egészséges szemhez.
- Emellett tökéletes fehérjeforrás – az egész emberi test alapvető építőköve -.
- A kesudiókrém az egyik legnépszerűbb diókrém.
- A vegánok a kesudióból a sajt finom vegán alternatíváját készíthetik el.
- A kesudió aukciós változatban is tökéletes ízű – joghurtban vagy csokoládéban.
- Az ázsiai konyha kiváló kísérője is.
- A kesudió fürdetése a fogak, az íny és az egész szájüreg javát is szolgálja.
- Alkalmas sütéshez, ropogós rágcsálnivalónak a tévéhez vagy kiadós nassolnivalónak egy kiránduláshoz.
- A kesudió minőségét egy betű és egy szám jelzi. A betű a minőséget, a szám pedig a méretet jelzi. Minél kisebb a szám, annál nagyobb a mag mérete.
- A kesudiót "természetes antidepresszánsként" jellemezték. Vajon a benne lévő jótékony anyagok miatt, vagy azért, mert olyan finom? Ezt Önre bízzuk, de a Grizly Cashew dió elfogyasztása utáni örömöt mindenképpen garantálhatjuk.

