Mindannyian ismerjük a kesudió finom, krémes, édes ízét, de sokan közülünk csak egy ropogtatnivalónak tartják tévézés vagy könyvolvasás közben, éppen a nagyszerű íze miatt. Ebben az esetben szerencsére biztosan nem az a helyzet, hogy ami jó, az egészségtelen. A kesudió sok mindent kínál az egészség szempontjából. Nagyon táplálóak, gazdagok antioxidánsokban és még a fogyásban is segíthetnek. Másrészt vannak olyan dolgok is, amelyekre vigyázni kell velük kapcsolatban. Mindezt és még sok mást a medvéinknél olvashat.
Honnan jött a kesudió?
Meglepődhet, ha megtudja, hogy a krémes, vese alakú kesudió botanikai szempontból valójában nem dió, hanem mag. A Vesefa termésének végén, nem pattanó héjban nőnek. A gyümölcsöket kesudió-almának hívják, de inkább pirospaprikára hasonlítanak. Almánként csak egy kesudió magja van, és egyáltalán nem könnyű kihúzni a héjából. Emiatt a kesudiót Indiában és Vietnamban dolgozzák fel, és nem Afrikában, ahonnan a legtöbbször származik. Az egzotikus fák, amelyek finom dióféléket termelnek, a száraz trópusi régiókban virágoznak, és Brazíliából származnak.
Tápanyag-aranybánya
A kesudió rendkívül gazdag tápanyagokban. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy 100 g dió mennyi tápanyagot biztosít számunkra.
energia érték | 566 kalória |
Fehérjék | 18 g |
Zsírok | 47 g |
Szénhidrát | 27 g |
Rost | 3,5 g |
Réz | az ajánlott napi bevitel (RDA) 240%-a |
Magnézium | 70% DDD |
Mangán | 70% DDD |
Cink | 54% DDD |
Foszfor | A DDD 46%-a |
Vas | 40% DDD |
Szelén | 35% DDD |
Tiamin (B1-vitamin) | 35% DDD |
K vitamin | A DDD 29%-a |
B6 vitamin | 25% DDD |
Energiaértékét tekintve a kesudió a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik. A zsírok fele a szív számára egészséges egyszeresen telítetlen zsírsav. Minimális mennyiségű cukrot tartalmaznak, rostforrást jelentenek, és hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaznak, mint a főtt hús. A kesudió jelentős mennyiségű rezet, az energiatermeléshez, az egészséges agyfejlődéshez és az erős immunrendszerhez fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Magas magnézium- és mangántartalmának köszönhetően a kesudió fogyasztása a csontok egészségét is támogatja.
A kesudió, mint antioxidáns forrás
Köztudott, hogy a dió és a magvak fontos antioxidáns források, és ez alól a kesudió sem kivétel. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítik a test egészségének megőrzését azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és megvédik a sejteket a károsodástól. A kesudió polifenolok és karotinoidok gazdag forrása, az antioxidánsok két kategóriája, amelyek segíthetnek megelőzni a gyulladást a szervezetben és megvédeni a betegségektől.
"Zsír" fogyókúrás segítők
Tekintettel arra, hogy a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmáról ismertek, hagyományosan kizárták a néhány kilót fogyni vágyók étrendjéből. A kesudió azonban alacsonyabb energiaértékében különbözik a többi diótól. 28 g kesudió, nagyjából a napi adagnak megfelelő tömeg, 158 kalóriával látja el a szervezetet, aminek az emberi szervezet csak 84%-át képes feldolgozni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kesudió gazdag fehérjében és rostokban, amelyek éhségcsillapító és jóllakottságérzetet okozó összetevők, könnyen megfeledkezhetünk a diócsökkentő diéták minden tilalmáról. Persze, ha mértékkel ragaszkodunk mindennek az aranyszabályához.
Mire kell vigyázni
A kesudió nagyon egészséges kiegészítője az étrendnek. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a diófélék közé tartoznak, amelyek allergének. Ha allergiás a mandulára , a brazil dióra, a pekándióra , a pisztáciára , a dióra vagy a mogyoróra , akkor viszonylag nagy a valószínűsége annak, hogy még a kesudió sem tesz jót. Egy másik lehetséges fogás a kesudióban található fitát lehet. Ezek olyan anyagok, amelyek értékes ásványi anyagokat kötnek egymáshoz, ugyanakkor elnyomják az enzimeket, így a dió nehezebben emészthető. Szerencsére van erre egy nagyon egyszerű megoldás. Csak áztassa a kesudiót egy tál vízben egy ideig, hogy aktiválja az enzimeket.
Kesudió mindenféleképpen
A kesudió önmagában is finom. Áztathatjuk, vagy éppen ellenkezőleg, megsüthetjük, és egészséges falatként fogyaszthatjuk. De sokféleképpen módosíthatók, csokoládé- vagy joghurtos feltétbe vonva, sózva, fűszerezve vagy cukorban pörköltve. A különböző módon elkészített kesudió felhasználható ételek ízesítésére, desszertek vagy saláták díszítésére. A kesudió pörkölésével, majd darálásával finom krémet, úgynevezett kesudió vajat készítenek, amely további tápanyagokat ad a reggeli kása vagy turmixba. Ha a laktóz nem tesz jót, vagy más okból nem fogyasztod, akkor a kesudióból készíthetsz növényi tejet.
Bottom Line
A kesudió tele van egészséges zsírokkal, fehérjékkel és rostokkal. Vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok széles skáláját tartalmazzák. A többi diófélékhez képest alacsonyabb kalóriaértéknek, valamint az említett fehérje- és rosttartalomnak köszönhetően nem kell megijednünk a redukciós diétába való beiktatásuktól sem, ellenkezőleg, a kilók leadását segíthetik elő. Ha nem allergiás a diófélékre, mindenképpen javasoljuk, hogy a finom kesudiót vegye be étrendjébe.
Itt vásárolhatja meg legnépszerűbb kesudióinkat.
Szerző: Nela Píchalová