Kategória

A kesudió nemcsak finom falat, hanem egészséges étel is?

A kesudió nemcsak finom falat, hanem egészséges étel is?

A kesudió finom csemege, efelől semmi kétség. De sok más előnyük is van. Ebből a cikkből megtudhatja, miért kell a kesudiót beletenni az étrendbe.

Mindannyian ismerjük a kesudió finom, krémes, édes ízét, de sokan közülünk csak egy ropogtatnivalónak tartják tévézés vagy könyvolvasás közben, éppen a nagyszerű íze miatt. Ebben az esetben szerencsére biztosan nem az a helyzet, hogy ami jó, az egészségtelen. A kesudió sok mindent kínál az egészség szempontjából. Nagyon táplálóak, gazdagok antioxidánsokban és még a fogyásban is segíthetnek. Másrészt vannak olyan dolgok is, amelyekre vigyázni kell velük kapcsolatban. Mindezt és még sok mást a medvéinknél olvashat.

Honnan jött a kesudió?

Meglepődhet, ha megtudja, hogy a krémes, vese alakú kesudió botanikai szempontból valójában nem dió, hanem mag. A Vesefa termésének végén, nem pattanó héjban nőnek. A gyümölcsöket kesudió-almának hívják, de inkább pirospaprikára hasonlítanak. Almánként csak egy kesudió magja van, és egyáltalán nem könnyű kihúzni a héjából. Emiatt a kesudiót Indiában és Vietnamban dolgozzák fel, és nem Afrikában, ahonnan a legtöbbször származik. Az egzotikus fák, amelyek finom dióféléket termelnek, a száraz trópusi régiókban virágoznak, és Brazíliából származnak.

Tápanyag-aranybánya

A kesudió rendkívül gazdag tápanyagokban. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy 100 g dió mennyi tápanyagot biztosít számunkra.

energia érték

566 kalória

Fehérjék

18 g

Zsírok

47 g

Szénhidrát

27 g

Rost

3,5 g

Réz

az ajánlott napi bevitel (RDA) 240%-a

Magnézium

70% DDD

Mangán

70% DDD

Cink

54% DDD

Foszfor

A DDD 46%-a

Vas

40% DDD

Szelén

35% DDD

Tiamin (B1-vitamin)

35% DDD

K vitamin

A DDD 29%-a

B6 vitamin

25% DDD

Energiaértékét tekintve a kesudió a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik. A zsírok fele a szív számára egészséges egyszeresen telítetlen zsírsav. Minimális mennyiségű cukrot tartalmaznak, rostforrást jelentenek, és hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaznak, mint a főtt hús. A kesudió jelentős mennyiségű rezet, az energiatermeléshez, az egészséges agyfejlődéshez és az erős immunrendszerhez fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Magas magnézium- és mangántartalmának köszönhetően a kesudió fogyasztása a csontok egészségét is támogatja.

A kesudió, mint antioxidáns forrás

Köztudott, hogy a dió és a magvak fontos antioxidáns források, és ez alól a kesudió sem kivétel. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítik a test egészségének megőrzését azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és megvédik a sejteket a károsodástól. A kesudió polifenolok és karotinoidok gazdag forrása, az antioxidánsok két kategóriája, amelyek segíthetnek megelőzni a gyulladást a szervezetben és megvédeni a betegségektől.

"Zsír" fogyókúrás segítők

Tekintettel arra, hogy a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmáról ismertek, hagyományosan kizárták a néhány kilót fogyni vágyók étrendjéből. A kesudió azonban alacsonyabb energiaértékében különbözik a többi diótól. 28 g kesudió, nagyjából a napi adagnak megfelelő tömeg, 158 kalóriával látja el a szervezetet, aminek az emberi szervezet csak 84%-át képes feldolgozni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kesudió gazdag fehérjében és rostokban, amelyek éhségcsillapító és jóllakottságérzetet okozó összetevők, könnyen megfeledkezhetünk a diócsökkentő diéták minden tilalmáról. Persze, ha mértékkel ragaszkodunk mindennek az aranyszabályához.

Mire kell vigyázni

A kesudió nagyon egészséges kiegészítője az étrendnek. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a diófélék közé tartoznak, amelyek allergének. Ha allergiás a mandulára , a brazil dióra, a pekándióra , a pisztáciára , a dióra vagy a mogyoróra , akkor viszonylag nagy a valószínűsége annak, hogy még a kesudió sem tesz jót. Egy másik lehetséges fogás a kesudióban található fitát lehet. Ezek olyan anyagok, amelyek értékes ásványi anyagokat kötnek egymáshoz, ugyanakkor elnyomják az enzimeket, így a dió nehezebben emészthető. Szerencsére van erre egy nagyon egyszerű megoldás. Csak áztassa a kesudiót egy tál vízben egy ideig, hogy aktiválja az enzimeket.

Kesudió mindenféleképpen

A kesudió önmagában is finom. Áztathatjuk, vagy éppen ellenkezőleg, megsüthetjük, és egészséges falatként fogyaszthatjuk. De sokféleképpen módosíthatók, csokoládé- vagy joghurtos feltétbe vonva, sózva, fűszerezve vagy cukorban pörköltve. A különböző módon elkészített kesudió felhasználható ételek ízesítésére, desszertek vagy saláták díszítésére. A kesudió pörkölésével, majd darálásával finom krémet, úgynevezett kesudió vajat készítenek, amely további tápanyagokat ad a reggeli kása vagy turmixba. Ha a laktóz nem tesz jót, vagy más okból nem fogyasztod, akkor a kesudióból készíthetsz növényi tejet.

Bottom Line

A kesudió tele van egészséges zsírokkal, fehérjékkel és rostokkal. Vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok széles skáláját tartalmazzák. A többi diófélékhez képest alacsonyabb kalóriaértéknek, valamint az említett fehérje- és rosttartalomnak köszönhetően nem kell megijednünk a redukciós diétába való beiktatásuktól sem, ellenkezőleg, a kilók leadását segíthetik elő. Ha nem allergiás a diófélékre, mindenképpen javasoljuk, hogy a finom kesudiót vegye be étrendjébe.

Itt vásárolhatja meg legnépszerűbb kesudióinkat.

Szerző: Nela Píchalová