Kategória

Fagyasztva jól lyofilizált gyümölcs

Fagyasztva jól lyofilizált gyümölcs

Fedezze fel a lyofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcs varázsát! Hasonlóan a frisshez, illatos, tele vitaminnal, ásványi anyaggal és ráadásul csodásan ropog.

A fagyasztva szárított gyümölcs hasonlóan az frisshez, illatos, tele van ízekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kellemesen ropogós, és jól záródó edényben valóban sokáig eláll.

Szárított gyümölcs, valószínűleg már mindenki megkóstolta élete során. Azonban merem állítani, hogy a legtöbb esetben olyan gyümölcsről van szó, amelyet hővel szárítottak, például otthoni szárítóban. Ezek a gyümölcsök ugyan finomak, de elveszítik eredeti formájukat és színüket. Ellenben a fagyasztva szárítás, azaz a lyofilizáció megőrzi a gyümölcsök formáját, szerkezetét és színét, és jelentősen meghosszabbítja az eltarthatóságukat. Érdekli? Minket is, ezért összeállítottunk egy rövid kalauzt a lyofilizált gyümölcsök világába.

A lyofilizációs folyamat hidegen tartja Önt

Először is tisztázzuk, hogyan is működik a lyofilizáció. A választott gyümölcsfajtát először mélyen fagyasztják, a fagyáspont alatt, általában -50 és -100 °C közötti hőmérsékleten. A lyofilizáció időigényes, igen hosszú folyamat, mivel lassú fagyasztásról van szó, ami egy egész napot vagy akár másfél napot is igénybe vehet. Az alapanyagnak teljesen meg kell fagynia, mert ha csak apró vízcseppek maradnának is benne, alacsony nyomáson forrni kezdenének, és gőz keletkezne, ami szétszakítaná a gyümölcsöket.


A második lépés a vákuumban történő elsődleges szárítás, ami ellentmondásos módon hidegen történik. E folyamat során a nyomást csökkentik, és egyidejűleg emelik a hőmérsékletet. Ez is egy igen lassú folyamat, amely több órán át tart, és a gyümölcs akár 95% víz tartalmát is elveszítheti.


A gyümölcs útja során a harmadik megállópont a másodlagos szárítás. Ennek a célja, hogy eltávolítsa a gyümölcsök felületén még megmaradó vízmolekulákat. A szárítás végére a gyümölcs már csak 1-4% vizet tartalmaz, és ezáltal törékeny és könnyű snack lesz belőle, tele ízzel.


A természet íze tiszta formában

Ahogy már említettük, a fagyasztva szárított gyümölcs egyik fő előnye az, hogy megőrzi az összes vitamint és ásványi anyagot, úgy, mint a friss társaik. Ugyancsak nem veszít az ízéből, illatából és színéből sem. Egyszerűen úgyanolyan az íze, mintha visszautazott volna az időben - a gyümölcs ugyanolyan finom, mint betakarításkor.


Mivel a lyofilizált gyümölcs nincs vízzel telítve, egyéb előnyei közé tartozik a alacsony súly is. Azonban a víz hiányával jár egy másik tényező is. Amikor fagyasztva szárított gyümölcsöt fogyaszt, figyeljen arra, hogy mennyit eszik belőle. Még a látszólag kis mennyiségű lyo gyümölcsnek is ugyanaz az táplálkozási értéke, mint a friss gyümölcsnek.

A lyofilizált gyümölcs különleges tárolást igényel – csak így marad ropogós. A legfontosabb, hogy a fagyasztva szárított gyümölcs ne nedvesedjen meg, mivel elveszítheti ropogós állagát. Ezért ajánljuk, hogy szobahőmérsékleten tárolja egy jól zárható edényben.

         

Ezt a lyo gyümölcsöt mindenképpen meg kell kóstolnia

Nálunk, a GRIZLY-nél nagyon szeretjük a fagyasztva szárított gyümölcsöt, és termék palettánkon számos fajtát talál. A legjobb lyofilizált gyümölcs kiválasztásában természetesen nem tudunk segíteni, azonban néhány tippre szüksége lehet a lyo világából:

XXL méretű lyo eper

A ropogós lyo eper darabokat egy szép csomagolásba csomagoljuk, amely vissza zárható, így semmit sem veszít ropogós állagából és frissességéből. C-vitamin és gazdag rostforrás, és még a cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel alacsony glikémiás indexű.

Fagyasztva szárított málna

Ez az egészben szárított málna a testünknek számos fontos anyagot kínál. Ilyen például a cink, amely túlnyomórészt a málna magjában található. Emellett a lyo málna kalcium, foszfor, vas, B és C vitaminok gazdag forrása.

Fagyasztva szárított mangó

Nagy kiszerelésű lyo mangót is talál nálunk a GRIZLY-nél. Érdemes a táplálkozásába beilleszteni, mivel tartalmaz káliumot, E és C-vitamint, valamint B-vitaminokat. A lyo mangó kiváló magában is, de akár joghurthoz vagy zabkásához is hozzáadhatja.

Lyo keverék

Az ideális választás minden habozónak. Nem kell eldöntenie, melyik lyo gyümölcsöt próbálja ki először, egy helyett rögtön hatot kóstolhat meg! Kérhet olyan ropogós mixet, amelyben lyo mangó, málna, ananász, banán, eper és őszibarack darabok is találhatók. 

Ropogós exotikus ízek

A lyofilizált formában akár különlegesebb gyümölcsdarabokat is kipróbálhat. Az ízlelőbimbók számára kedvező például a fagyasztva szárított füge szeletek. Tartalmazza a nem finomított cukrokat, tehát azonnal energiát szolgáltat. Kóstolja meg a fagyasztva szárított sárkánygyümölcsöt is, amit néha eperkörtének is hívnak. Ízben leginkább az egreshez és a dinnyéhez hasonló.



A cikk szerzője

Martina Minaříková

Amióta megtanultam írni, gyakorlatilag mást sem csinálok. Eleinte fogalmazásokat írtam az iskolában, majd szakdolgozatokat az egyetemen, és most nagy szerencsém van, hogy az írás egy kicsit a munkámmá vált. Mindenről írok, amiről csak lehet, de jelenleg teljesen elmerültem a diók, aszalt gyümölcsök és diókrémek világában.