Ropogós szárított gyümölcs

Gondolkodsz azon, hogy mivel egészítsd ki a vitaminokat, vagy mivel bővítsd az étrendedet? A friss szezonális gyümölcsök a mi éghajlatunkon nem teremnek természetes módon, és az importált gyümölcsök általában nem ideális minőségűek, mert éretlenül, viszonylag távolról importálják, ami szintén növeli az árát. Ennek a cikknek köszönhetően megtudhatja, milyen lehetőségei vannak, és mire kell figyelnie. Talán megkönnyebbül, mert az alternatíva nem kevésbé finom.

A CIKK TARTALMA:

1) Általános információk a szárított gyümölcsökről

2) Nagyon sok közül lehet választani

3) Különféle szárított gyümölcsök

4) Fagyasztva szárított gyümölcs – egy bizonyos típusú szárított gyümölcs

5) Tehát hogyan kell kezelni a szárított gyümölcsöt

1) Általános információk a szárított gyümölcsökről:

Ahogy a neve is sugallja, az aszalt gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek víztartalmát különféle módszerekkel csökkentették. Ezt többféleképpen is meg lehet tenni. Az alap természetesen a hő. A hőmérséklet azonban nem lehet túl magas, nehogy a gyümölcsben lévő összes vitamin elpusztuljon.

Korábban egész családok foglalkoztak a gyümölcs szárításával, különösen Havasalföldön. A gyümölcs szárítására hatalmas fa szárítókat használtak . Nagyon leegyszerűsítve, ezek faházak voltak, több fonott fiókkal és természetesen sütővel. Úgy tervezték, hogy a gyümölcs semmi áron ne érintkezzen a füsttel. A gyümölcs aszalása korábban a téli készletek alapfelkészítésének részét képezte, ugyanakkor egyes családok megélhetési forrása is volt.

Ma már otthon is könnyen száríthatjuk a gyümölcsöt a szokásos szárítógépekben. Lehetőség van a gyümölcs szárítására a napon vagy a sütőben is. De az eljárás sokkal bonyolultabb. Számunkra gyakran az aszalt gyümölcs vásárlása tűnik a legkényelmesebb lehetőségnek. Egyre több üzlet és e-shop kínálja ezeket az árukat.

Az aszalt gyümölcs a szárítási folyamat során zsugorodik, ami kisebbé teszi a végterméket, és az összes benne lévő komponens nagyobb koncentrációját eredményezi, beleértve a cukrokat is. Ugyanakkor az íze kifejezettebb. Az aszalt gyümölcs azonban lényegében ugyanannyi vitamint őriz meg, miközben egy kisebb termékben rejtőzik.

Akár maga szárítja a gyümölcsöt, akár úgy dönt, hogy megvásárolja, mindig gondoskodjon a tárolásról. A légmentesen záródó edények ideálisak ahhoz, hogy a gyümölcsöt ne érje külső hatás, és megőrizze aromáját. Ezután tárolja a kiválasztott edényt száraz és sötét helyen, hogy a gyümölcs a lehető leghosszabb ideig eltartson a legjobb minőségben.

Az aszalt gyümölcs tápanyag- és vitamintartalma miatt mindenképpen remek lehetőség a téli hónapokban a szükséges anyagok pótlására. Érdemes azonban szem előtt tartani az összetevők koncentráltabb arányát ebben a gyümölcsben, így a napi bevitel valamivel alacsonyabb legyen a friss gyümölcsnél megadottnál (1-2 csésze friss, tehát szárítottnál kb. dózis). Természetesen kivételt képeznek azok az emberek, akiknek különféle étkezési korlátozásaik vannak, itt mindig be kell tartani az általuk követett étrend típusát.

2) Nagyon sok közül lehet választani:

Alapvetően bármilyen gyümölcs szárítható, de az alap, hogy ne legyen túlérett, semmilyen módon nem bomlott, penészes vagy rothadt. Attól függően, hogy maga a gyümölcs mennyire lédús, a szárítási idő változó. Például az ananász és a sárgabarack lédúsabb gyümölcsök, amelyek hosszabb száradási időt igényelnek.

Emellett többféle gyümölccsel szárított formában is találkozhatunk a piacon. A sárgabarack mélynarancssárga vagy inkább barna színben kapható. Miért, mi a különbség köztük? Ez egy szulfatált és nem szulfatált forma. A gyártó szulfitok hozzáadásával igyekszik megakadályozni a szárítás során fellépő oxidációs folyamatot, így a gyümölcs megőrzi élénk színét. Sajnos a szulfitok alkalmatlanok lehetnek az érzékenyebb emésztéssel rendelkező fogyasztók számára. Paradox módon a barna kajszibarack, amely külsőre nem tetszetős, ennek az aszalt gyümölcsnek az egészségesebb változata.

Hasonlóképpen gyakran előfordul, hogy a gyümölcsöt kandírozzák, hogy még édesebb és ízletesebb legyen. Ez azt jelenti, hogy szárítás előtt több napig áztatják édes oldatban. Ennek eredményeként ennek a gyümölcsnek kevés a közös vonása a friss gyümölcs egészséges alternatívájával, és sok üres kalória forrása is. Ezért a termék vásárlása előtt mindig figyelmesen olvassa el az összetevőket.

A szárított gyümölcs táplálkozási szempontból nagyon értékes snack lehet. A mennyiségre azonban mindig figyelni kell, és nem csak meggondolatlanul enni. Magas a vitaminok és a jótékony összetevők aránya, de magas a cukor aránya is. Ugyanakkor a gyümölcs szárításával a C-vitamin egy részét elveszíti, így az aszalt gyümölcs beépítése az étrendbe mindenképp helyénvaló, de továbbra is figyelembe veszem, hogy mindent mértékkel, és nem lát el mindent. amit biztosítanunk kell a testnek.

Ha könnyű bevonattal ellátott szárított gyümölcsöt vásárol, ne essen pánikba. A természetes cukrok az aszalt gyümölcsökben kristályosodhatnak. Ez a természetes folyamat nem rontja a gyümölcs minőségét, ellenkezőleg, annak a jele, hogy nem kezelték vegyszeresen. Ne féljen hát nyúlni hozzá a téli hónapokban, és javítsa a reggeli zabkása vagy müzli ízét. Tegyél néhány darabot az ebédlődobozodba munkához, vagy szereld fel vele gyermekeidet az iskolába. A remek íz mellett jól érezheti magát, hogy rengeteg jótékony anyagot juttatott a szervezetbe.

3) Különböző típusú szárított gyümölcsök:

Ahogy fentebb már olvashattuk, mindent meg lehet szárítani. Tehát mihez nyúljunk, és mit adhat az egyes gyümölcsök?

Szárított sárgabarack :

Ez a népszerű szárított gyümölcs B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-vitamint, béta-karotint, folsavat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, cinket, szelént, magnéziumot, vasat és rostot tartalmaz. Alacsony energiaértékkel rendelkezik, így fogyókúrázva is nyúlhatsz hozzá. Kiválóan kiegészíti a joghurt vagy a zabkása ízét, valamint a már említett egészséges nassolnivalót. Az okos háziasszonyok minden bizonnyal szívesen veszik őket főzéskor és sütéskor.

Ha a lehető legtisztább formában szeretne szárított sárgabarackot , akkor mindenképp a kéntelent válassza . A napon szárítják, és kellemesen édes ízük van.

Mazsolák:

Valószínűleg a szárított gyümölcs leghíresebb fajtája a szárított szőlő. A mazsola sok rostot, káliumot, néhány B-vitamint, rutint, foszfort és vasat is tartalmaz. Viszonylag magas C-vitamin-tartalmuk is van. Intenzív édes ízüknek köszönhetően gyakran természetes édesítőszerként is szolgálhatnak.

A mazsolát gyakran a müzliszeletek vagy gabonakeverékek tartalmazzák. Ismét változatossá teheti a reggeli zabkását, vagy hozzáadhatja a joghurthoz. Sütéskor muffinokhoz, pudinghoz vagy réteshez illik. Ráadásul a kajszihoz hasonlóan több fajta közül is válogathatunk. Választhat aranyszínű, klasszikus vagy nagyobb Jumbo mazsolát.

Aszalt szilva:

Az egyik legtáplálóbb szárított gyümölcs. Magas a rost, a béta-karotin, a K-vitamin és a kálium aránya. Ráadásul elég laktatóak, így nem fogyasztunk belőlük nagy mennyiséget. Az aszalt szilva sötétkéktől feketéig terjed. Rendkívül értékes a szorbit tartalmuk, amely egy természetes cukor, amely a rostokhoz hasonlóan működik a bélben. Emellett rengeteg antioxidánst is tartalmaznak.

A szilvát önmagában is biztosan élvezni fogja, különösen, ha édesszájú, a szilva biztosan kielégíti. De kellemesebbé teszi a köles vagy zabkása ízét is. Alkalmas süteményekhez és egyéb finomságokhoz. Ismét több típus közül választhat. E-shopunkban klasszikus aszalt szilvát és relatíve eltérő szerkezetű szilvát egyaránt találhat, amit mi kényesnek jelöltünk. Tudod, miben különböznek egymástól? Nem feldolgozás vagy összetétel, hanem származás szerint. A finom szilva Dél-Amerikából származik, ezért nagyobb a napfényellátása, így édesebb és lédúsabb, és alkalmasabb a további feldolgozásra. Az európai szilva viszont szilárdabb szerkezetű, kevesebb vizet tartalmaz, és önmagában is remek.

Időpontok:

A datolya rost- és káliumforrás is, B-vitamint, krómot és vasat is tartalmaz. Alacsony glikémiás indexük van, ezért fogyasztásuk nem növelheti a cukor arányát a vérben. Gazdag és gyors energiaforrást jelentenek az emberi szervezet számára.

Az előző gyümölcshöz hasonlóan itt is többféle datolya létezik, így a klasszikusok mellett vásárolhatunk jumbo datolyát is, amely egy sajátos kínai datolyatípus, amelyet széles körben használnak az ázsiai konyhában. És a medjool datolya is, amely méretének, zamatosságának és ízének köszönhetően a „datolya királynőjének” számít. Akár datolyát adsz a reggelihez, akár a konyhában használod, akár önmagában is kezeled, nem tévedhetsz.

Ezeken és más jól ismert gyümölcsfajtákon kívül számos egzotikus szárított gyümölcs is kapható manapság a piacon, mint például a mangó, a goji , a pomelo vagy a kivi.

4) Fagyasztva szárított gyümölcs – egy bizonyos típusú szárított gyümölcs:

A szárított gyümölcs egy speciális fajtája a fagyasztva szárított gyümölcs vagy fagyasztva szárított gyümölcs . A fagyasztva szárítás során a gyümölcsöt mélyfagyasztják, és csak ezután szárítják alacsonyabb nyomáson, amikor a gyümölcsben lévő víz gőzzé alakul. Ily módon a gyümölcs megőrzi természetes szerkezetét, színét, aromáját, és mindenekelőtt tápértékét, beleértve az összes vitamint és ásványi anyagot.

A fagyasztva szárított gyümölcs tehát ideális választás, ha egészséges táplálkozással foglalkozik. Ez ugyanis egy 100%-ban természetes termék, amely minden tápanyag-összetevőt megőrzött. Csak jó emlékezni arra, hogy a gyümölcs szárítása nem veszíti el a benne lévő cukrot. Így, bár kisebb a súlya, a tápérték megmarad, és nem fogyasztható annyi mennyiségben, mint a friss gyümölcs.

A szárított gyümölcsökhöz hasonlóan a fagyasztva szárított gyümölcsöt is használhatjuk reggeli gabonapelyhekben, müzliben vagy joghurtban. Önmagában is kiváló uzsonnaként. Ezenkívül a fagyasztva szárított gyümölcsöt gyakran csak vízbe kell áztatni, és friss gyümölcsként használhatja. Például készíthet egy nagyszerű eper koktélt fagyasztva szárított eperből.

5) Tehát hogyan kell kezelni a szárított gyümölcsöt:

Mint a legtöbb élelmiszerre, az aszalt gyümölcsökre is érvényes az aranyszabály, hogy mértékkel kell legyen. A gyümölcs ugyan nagy mennyiségű vitamint, tápanyagot és rostot tartalmaz, de egyben nagy cukorraktár is, ezt érdemes szem előtt tartanunk fogyasztása során. Másrészt a gyümölcscukor természetes cukor, és nincs magas glikémiás indexe, így nem kell tőle túlzottan félnünk.

Tárolása azért is fontos, mert helytelen tárolás esetén fennáll a gomba- és méreganyag-szennyeződés veszélye. És akkor persze az összetétel is fontos, ami, ha a táplálkozással van dolgunk, az alap. Ezért, ha érzékenyebb az emésztésünk, mindig érdemes utánajárni, hogy a gyümölcs tartalmaz-e szulfitokat. És akkor még hozzáadott cukrot, bár magában a gyümölcsben van belőle elég, sokszor külön-külön adják hozzá.

A fogyasztásra több lehetőség is kínálkozik, amelyeket fentebb már említettünk. Néha hasznos, ha egy kis doboz néhány aszalt gyümölccsel van kéznél, csak nassolnivalóként és fontos anyagok pótlására. Tápláló nassolnivaló is lehet egy természetjáráshoz. Ha pedig folyamatosan nyomon akarjuk követni az elfogyasztott mennyiséget, akkor érdemes reggeli zabkása, müzli) vagy joghurtba tenni, ahol nem áll fenn a nagy mennyiség elfogyasztásának veszélye.

Mindazonáltal a szárított gyümölcs, akár hagyományos, akár fagyasztva szárított, nagyszerű és megfizethető lehetőség a kívánt vitaminok és tápanyagok ellátására a téli hónapokban. Felpezsdítik az étlapot, ízesítik kedvenc ételeidet, és rengeteg anyaggal kiegészítik a szervezetet.

Szerző: Alena vagyok, történelmet tanultam az Olomouc-i Alkalmazott Tudományok Egyetemén. A Grizly.cz-nél dolgozom, szeretem az egészséges ételeket, és érdekel az egészséges életmód. Nagyon szeretek főzni és sütni, és gyakran kísérletezem egészséges alapanyagokkal. Optimista vagyok az életben, és szeretek új dolgokat tanulni.

Források: margit.cz

bydlimekvalitne.cz

hostetin.veronica.cz

Az észrevételei és ajánlásai

Ehhez a cikkhez nem adtak hozzá értékelést

Termékek betöltése
© 2014–2024 GRIZLY.cz - Minden jog fenntartva | Cookie-szabályzat
Létrehozta

Új vagyok itt

A PRÉMIUM tagsággal a következőket kapja:

Ikonka visačky

Kedvezőbb árak

Kiválasztott top termékeknél

Ikonka náklaďáku

Ingyenes szállítás

Már 15 990 Ft felett

Ikonka dárku

VIP előnyök

100% elégedettségi garancia

Szeretnék PRÉMIUM lenni
Megszolítás

 

 

Személyes adatait azért dolgozzuk fel, hogy szolgáltatásainkat az Ön egyéni igényeihez igazítsuk. Elsősorban elektronikus marketingcsatornákat használunk, ahol elemezzük az adatokat és értékeljük a vonatkozó eredményeket. Az adatokat elemzés céljából harmadik feleknek is átadjuk ( pl. IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Ezek marketing és elemző ügynökségek. A személyes adatokat az adatok megadásától számított 36 hónapig kezelhetjük. A hozzájárulás önkéntes, és Önnek joga van a személyes adatok helyesbítéséhez és törléséhez, valamint ahhoz, hogy vállalatunk ellenőrizze ezeket az adatokat.

z A "Fiók létrehozása" gombra kattintva elfogadja a következőket Adatvédelmi irányelvek a se Felhasználási feltételek.
A Google reCaptcha által védett | Adatvédelmi irányelvek | Felhasználási feltételek