És kész is van:
Először elkészítjük az élesztőt. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt (pár percig), ez biztosítja, hogy utána szépen megkeljen a tészta. A kovászhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tojássárgáját, a tisztított vajat, a lisztet és a dióvajat, és olyan állagúra gyúrjuk a tésztát, hogy jól guruljon, anélkül, hogy túlzottan szórnánk. Tehát ne legyen se túl száraz, se túl ragadós.
A tésztát hengerekre sodorjuk, amiket aztán karikákká kötünk. Ezután fánkgépben, ha van, kb 5 percig sütjük őket. Ha nem a miénk a készülék, akkor természetesen a klasszikus sütési módot is alkalmazhatjuk. Több olajon mindkét oldalon.
Ezután bármilyen kedvenc feltéttel, csokoládéval, citrommal vagy lekvárral díszíthetjük a fánkokat. A mi típusunk a dióvajas cukormáz.
Zománc:
Keverjen el 60 g dióvajat 60 g mézzel meleg vízben pépes állagúra. A kész fánkokat bevonjuk a mázzal, és megszórjuk darált dióval.
A diót 2-3 éves kortól ajánljuk, ezért tartsa ezt szem előtt, amikor a kis édesszájú falatokat készíti.
A Mama a konyhában receptje