Psyllium: Mi ez, milyen hatásai vannak, hogyan kell helyesen használni és receptek
Fogyaszt elegendő rostot? Ha az átlagos emberek közé tartozik, akkor valószínűleg nem. A rosthiány ugyanis olyan problémákhoz vezeth...
A lenmag elsősorban magas zsírsavtartalma miatt fontos az étrendben. Különösen gazdagok az egészséges omega-3 zsírsavakban. Javasoljuk, hogy fogyasztás előtt őrölje meg őket, hogy a szervezet teljes mértékben fel tudja dolgozni a magokból származó értékes anyagokat.
| Tápértékadatok 100 g-ban | |
|---|---|
| Energiatartalom: | 2 234 kJ /534 kcal |
| Zsír: | 42,2 g |
| ebből telített zsírsavak: | 3,7 g |
| Szénhidrátok: | 29 g |
| ebből cukrok: | 1,5 g |
| Rost: | 27,3 g |
| Fehérjék: | 18,3 g |
| Só: | 0,03 g |
Jellemzők és előnyök: A magvak az egyik igazi táplálkozási kincsek. A legjobb nyersen fogyasztani őket, amikor a legértékesebbek táplálkozási szempontból. A barna len jellegzetesen diós ízű, míg az arany len finomabb. Mindkét típus tápanyagtartalma szinte azonos, csak a magok színében különböznek.
Tápértékét tekintve a lenmag úgynevezett szuperélelmiszer. Magas B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és E-vitamin-tartalom jellemzi őket. Kalciumot, vasat, mangánt, magnéziumot, foszfort, káliumot, szelént és cinket is tartalmaznak. A lenmag körülbelül 30% zsírt tartalmaz, különösen az omega-3 zsírsavak, amelyek főként a halolajban találhatók, jótékony hatással vannak a zsíranyagcserére (csökkentik az LDL-koleszterinszintet). A jótékony omega-3 zsírsavakon kívül a lenmag koncentráltan tartalmazza a fitoösztrogének lignánjait is, amelyek növényi ösztrogének, amelyek hasonlóan viselkednek a szervezetünkben, mint az emberi ösztrogének. Terhes és szoptató nőknek kerülniük kell a fogyasztását.
A lenmag népszerű rost- és különösen fehérjeforrás (kb. 20 g/100 g), ezért a vegetáriánusok és vegánok kedvelt tápláléka. A lenmag a keményebb magvak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nehezen emészt meg. A lenmagot ezért alaposan meg kell rágni, különben nem biztosítja a szükséges tápanyagokat. Gyakran jobb, ha a lenmagot felhasználás előtt mozsárban megőröljük vagy összetörjük. A legjobb, ha a magokat közvetlenül az ilyen kezelés után fogyasztjuk el.
| Tápértékadatok 100 g-ban | |
|---|---|
| Energiatartalom: | 2 234 kJ /534 kcal |
| Zsír: | 42,2 g |
| ebből telített zsírsavak: | 3,7 g |
| Szénhidrátok: | 29 g |
| ebből cukrok: | 1,5 g |
| Rost: | 27,3 g |
| Fehérjék: | 18,3 g |
| Só: | 0,03 g |
Fogyaszt elegendő rostot? Ha az átlagos emberek közé tartozik, akkor valószínűleg nem. A rosthiány ugyanis olyan problémákhoz vezeth...