Kategória

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gondolkodtál már azon, hogy mit igyál, amikor nem kívánod a sima vizet? Eljött az idő, hogy helyettesítsd a cukrozott, szénsavas italokat valami egészségesebbel. Kiváló alternatíva lehet a kombucha, egy tea ital, amely tele van jótékony anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. 

Ahány ember, annyi kombucha definíció. Talán már hallottad valakitől, hogy a kombucha egyfajta gomba. Ez a kijelentés azonban nem teljesen helytálló, mivel valójában baktériumok és élesztőgombák szimbiózisáról van szó. Bár a kombucha állaga és formája tényleg emlékeztethet egy gombára, attól függ, hogy milyen edényben és formában "termeszted". 

Mi az a kombucha?

Szakmailag a kombuchát SCOBY-nak (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts) nevezzük, ami egy szimbiotikus baktérium- és élesztőkultúra. Laikus nyelven úgy írható le, mint az italon lévő bevonat, amely megakadályozza a levegő bejutását, és a tejsavas erjedési folyamat alapjául szolgál. Az eredmény egy tea ital, amely tele van jótékony élesztőkkel és baktériumokkal, melyek közül a legismertebb a Lactobacillus.

Miért nevezzük a kombuchát teaitalnak? Mert a kombucha „termesztésének” alapfeltétele a tea jelenléte – leggyakrabban fekete vagy zöld tea.

Honnan származik a kombucha?

A kombucha eredete nem teljesen tisztázott, de írásos feljegyzések alapján eredete körülbelül Kr.e. 200 körülre vezethető vissza, amikor Kínában a Tsin-dinasztia uralkodott. Nevét állítólag egy koreai orvosról, Komburól kapta, aki állítólag Japánban ezzel gyógyította meg Inkia császárt. A második rész a -Cha, ami japánul teát jelent. 


A 20. század elején a kombucha eljutott Oroszországba is, ahol különféle tévhitek terjedtek róla. Például azt mondták, hogy fogyasztás után a kombucha tovább növekszik a testben. Az ilyen hiedelmeket azonban a tudományos körök cáfolták.


Ez a teaital fokozatosan meghódította az egész világot. Ma már léteznek kombucha bárok és teaházak is, ahol élvezheted anélkül, hogy otthon kellene elkészíten el.



A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Elismerjük, hogy a SCOBY fermentációs folyamata nem tűnik és nem is hangzik túlságosan étvágygerjesztőnek. Ha azonban túllépsz a kezdeti ellenérzésen, egy rendkívül egészséges teaitalt nyersz, ami számos módon segíthet.

1. Támogatja a bélflóra egészségét

A gazdag probiotikum-tartalomnak köszönhetően, a kombucha támogatja a bélrendszer egészségét, amely a teljes immunrendszer működésének alapját képezi.

2. Erősíti az immunrendszert

A jótékony probiotikumok és antioxidánsok kombinációja segíti az immunrendszer megerősítését, így a test ellenállóbbá válik a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

3. Javítja az emésztést

Nem véletlen, hogy azt mondják, az egész testünk egészsége az emésztőrendszerünk egészségén alapul. A kombucha fogyasztása jelentősen segíthet az emésztőrendszernek. A benne található probiotikumok enyhítik az emésztési problémákat, mint például a puffadást vagy a székrekedést.

4. Természetes antioxidánsforrás

Segít megóvni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és támogatja a különféle krónikus betegségek megelőzését.

5. Méregteleníti a szervezetet

A kombucha segíthet a káros anyagok eltávolításában a szervezetből.


Ezenkívül a kombucha fogyasztása energiát ad (a koffein és B-vitaminok tartalmának köszönhetően) és javítja a bőr egészségét. Segíthet a reuma és a sclerosis multiplex kezelésében, és a kutatások szerint a rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a menstruációs ciklust.

Azonban óvatosan bánj a kombucha fogyasztásával. A legjobb, ha saját magad készíted el otthon. Ha valamilyen oknál fogva nem akarod otthon elkészíteni, meg is vásárolhatod a kombuchát. Azonban ne feledd, hogy a bolti kombucha italok gyakran pasztörizáltak, ami azt jelenti, hogy elvesztik a legtöbb jótékony baktériumot. Az ilyen kombucha főként ízével nyeri el a tetszést.


A cikk szerzője

Lukáš Pancurák

Az utazás, a finom ételek és a jó társaság kedvelője vagyok. Emellett régóta újságíróként és szövegíróként dolgozom. Ha éppen nem új helyeket fedezek fel, akkor valószínűleg írok és tartalmat készítek. Szeretem bővíteni az ismereteimet különböző területeken, mert úgy gondolom, hogy az élet a végtelen tanulásról szól.