Gondolkodtál már azon, hogy mit igyál, amikor nem kívánod a sima vizet? Eljött az idő, hogy helyettesítsd a cukrozott, szénsavas italokat valami egészségesebbel. Kiváló alternatíva lehet a kombucha, egy tea ital, amely tele van jótékony anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal.
Ahány ember, annyi kombucha definíció. Talán már hallottad valakitől, hogy a kombucha egyfajta gomba. Ez a kijelentés azonban nem teljesen helytálló, mivel valójában baktériumok és élesztőgombák szimbiózisáról van szó. Bár a kombucha állaga és formája tényleg emlékeztethet egy gombára, attól függ, hogy milyen edényben és formában "termeszted".
Mi az a kombucha?
Szakmailag a kombuchát SCOBY-nak (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts) nevezzük, ami egy szimbiotikus baktérium- és élesztőkultúra. Laikus nyelven úgy írható le, mint az italon lévő bevonat, amely megakadályozza a levegő bejutását, és a tejsavas erjedési folyamat alapjául szolgál. Az eredmény egy tea ital, amely tele van jótékony élesztőkkel és baktériumokkal, melyek közül a legismertebb a Lactobacillus.
Miért nevezzük a kombuchát teaitalnak? Mert a kombucha „termesztésének” alapfeltétele a tea jelenléte – leggyakrabban fekete vagy zöld tea.
Honnan származik a kombucha?
A kombucha eredete nem teljesen tisztázott, de írásos feljegyzések alapján eredete körülbelül Kr.e. 200 körülre vezethető vissza, amikor Kínában a Tsin-dinasztia uralkodott. Nevét állítólag egy koreai orvosról, Komburól kapta, aki állítólag Japánban ezzel gyógyította meg Inkia császárt. A második rész a -Cha, ami japánul teát jelent.
A 20. század elején a kombucha eljutott Oroszországba is, ahol különféle tévhitek terjedtek róla. Például azt mondták, hogy fogyasztás után a kombucha tovább növekszik a testben. Az ilyen hiedelmeket azonban a tudományos körök cáfolták.
Ez a teaital fokozatosan meghódította az egész világot. Ma már léteznek kombucha bárok és teaházak is, ahol élvezheted anélkül, hogy otthon kellene elkészíten el.
A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása
Elismerjük, hogy a SCOBY fermentációs folyamata nem tűnik és nem is hangzik túlságosan étvágygerjesztőnek. Ha azonban túllépsz a kezdeti ellenérzésen, egy rendkívül egészséges teaitalt nyersz, ami számos módon segíthet.
1. Támogatja a bélflóra egészségét
A gazdag probiotikum-tartalomnak köszönhetően, a kombucha támogatja a bélrendszer egészségét, amely a teljes immunrendszer működésének alapját képezi.
2. Erősíti az immunrendszert
A jótékony probiotikumok és antioxidánsok kombinációja segíti az immunrendszer megerősítését, így a test ellenállóbbá válik a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.
3. Javítja az emésztést
Nem véletlen, hogy azt mondják, az egész testünk egészsége az emésztőrendszerünk egészségén alapul. A kombucha fogyasztása jelentősen segíthet az emésztőrendszernek. A benne található probiotikumok enyhítik az emésztési problémákat, mint például a puffadást vagy a székrekedést.
4. Természetes antioxidánsforrás
Segít megóvni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és támogatja a különféle krónikus betegségek megelőzését.
5. Méregteleníti a szervezetet
A kombucha segíthet a káros anyagok eltávolításában a szervezetből.
Ezenkívül a kombucha fogyasztása energiát ad (a koffein és B-vitaminok tartalmának köszönhetően) és javítja a bőr egészségét. Segíthet a reuma és a sclerosis multiplex kezelésében, és a kutatások szerint a rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a menstruációs ciklust.
Azonban óvatosan bánj a kombucha fogyasztásával. A legjobb, ha saját magad készíted el otthon. Ha valamilyen oknál fogva nem akarod otthon elkészíteni, meg is vásárolhatod a kombuchát. Azonban ne feledd, hogy a bolti kombucha italok gyakran pasztörizáltak, ami azt jelenti, hogy elvesztik a legtöbb jótékony baktériumot. Az ilyen kombucha főként ízével nyeri el a tetszést.