Kategória

Zabpehely elkészítése – gyors és egészséges napindító

Zabpehely elkészítése – gyors és egészséges napindító

A zabkása már régóta nem csak a „fitneszesek” unalmas reggelije. Egyre többen kedvelik – nemcsak a tápanyagtartalma, hanem az egyszerű elkészítése miatt is. Ha pedig megfelelő alapanyagokkal ízesíted, nemcsak egészséges, hanem igazán finom is lesz.

Zabkása mint a kiegyensúlyozott étrend alapja

Az utóbbi években az egészséges életmód szilárdan beépült a magyar konyhákba. Egyesek a „tiszta” élelmiszereket a sportolási rutin természetes részének tekintik, mások egyszerűen azért választják az egészséges ételeket, mert finomak, és nem terhelik meg a szervezetet úgy, mint a hagyományos nehéz fogások.


Bárhová is tartozol, a zabpehelynek ott a helye az étrendedben.

Miért érdemes zabpelyhet fogyasztani?

A zabpehely természetes forrása az összetett szénhidrátoknak, amelyek fokozatosan látják el a szervezetet energiával – hirtelen vércukorszint-ingadozások nélkül. Emellett gazdag rostokban, különösen béta-glükánban, amelyek támogatják az emésztést és segítenek a koleszterinszint csökkentésében.


Lehet, hogy most azt gondolod, hogy az ételnek mindenekelőtt finomnak kell lennie – és igazad van! A natúr zabpehely talán nem kápráztat el, de ha mézzel, gyümölccsel vagy joghurttal készített ízletes zabkásává alakítod, máris olyan reggeli lesz belőle, amire vágyni fogsz.

Grizly zabpehely

Igazítsd a zabkását a napi igényeidhez. Több fehérjét szeretnél? Próbáld ki a dió- vagy mogyoróvajat, vagy adj hozzá joghurtot. Több energia? Adj hozzá mézet és gyümölcsöt. Több rost? Használj chia magot vagy lenmagot.


Mit tartalmaz a zabkása? Tele van vitaminokkal és tápanyagokkal

A zabpehely az egyik legtápanyagdúsabb gabonaféle. Ez a „reggeli kincs” tartalmazza:


  • növényi fehérjék az izomtömeg növekedéséhez és regenerációjához,
  • alacsony glikémiás indexű összetett szénhidrátok, amelyek biztosítják az egyenletes energiaellátást és segítenek megelőzni a vércukorszint-ingadozást,
  • B-vitaminokat az idegrendszer támogatására és a fáradtság csökkentésére,
  • vasat a vörösvérsejtek képződéséhez,
  • magnéziumot az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez,
  • cinket az immunrendszer támogatására,
  • foszfort az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

Ez az összetétel jótékony hatással van az emésztésre, a szívre és az immunrendszerre.


Zabpehely készítése

Zabpehely elkészítése rendkívül egyszerű:


→ Melegen: Öntsd le a zabpelyhet forró vízzel, tejjel vagy növényi itallal, majd hagyd állni néhány percig.


→ Hidegen: Este öntsd le tejjel, tedd a hűtőbe, és reggelre kész a reggeli. Inspirálódj ezekből a 4 overnight reggeli zabpehely recept.

Medve tipp: Ha reggel sietsz, válassz Grizly instant zabkásákat – csak le kell önteni és megkeverni. A kókuszos-ananászos zabkása gluténmentes, pálmaolaj nélkül készült, és már az első kanállal trópusi hangulatba hoz!


Mit adj a zabkásához? Zabpehely reggeli ötletek

A zabkása tökéletes alap a kreatív reggelikhez. Minden nap másként készítheted el. Íme néhány tippünk:


Fagyasztva szárított gyümölcsök – könnyűek, ropogósak, tele vannak vitaminokkal. Próbáld ki a fagyasztva szárított málnát, mangót vagy epret.


Diófélék – dió, mogyoró, kesudió vagy mandula egészséges zsírokat, fehérjét, magnéziumot és E-vitamint biztosítanak – az agy, a szív és a bőr támogatására.


Méz – természetes édesítőszer, tele antioxidánsokkal az immunrendszer támogatására.


Fahéj – gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és fűszeres aromát ad a reggelinek.

Jó étvágyat kívánunk!

A zabkása tökéletes reggeli mindenki számára, aki egyensúlyt keres az íz, a tápérték és az egyszerűség között. Számtalan módon variálható, igényeidhez igazítható. Otthon, a munkahelyen, kiránduláson vagy a gyerekeknek az iskolába – a Grizly zabkása mindig gyors és finom.


A cikk szerzője

Lukáš Pancurák

Imádok utazni, jókat enni és a barátaimmal időt tölteni. Hivatásos újságíró és tapasztalt szövegíró vagyok. Ha épp nem fedezek fel új helyeket, akkor valószínűleg épp írok és tartalmat készítek. Szívesen tanulok új dolgokat, mert hiszem, hogy az élet a folyamatos fejlődésről szól.