A kakaó így lassan, de biztosan viszonylag ritka árucikké válik. Ehhez jelentős mértékben hozzájárul a kedvezőtlen időjárás Nyugat-Afrikában, ahonnan a világ kakaó termésének nagyjából 70%-a származik. Ghána és Elefántcsontpart, ahol a kakaófák többsége nő, küzd a klímaváltozással és az El Niño jelenséggel. Ez utóbbi jelentősen befolyásolja az éghajlatot a trópusok és szubtrópusok nagy részén. A területen heves esőzések, rendkívüli hőség és betegségek uralkodnak. Mindez nem tesz jót a kakaófáknak, amelyek csak az Egyenlítő körüli keskeny sávban nőnek, mert nagyon érzékenyek az időjárás változásaira. Az alacsony kakaó készletek már harmadik éve sújtják a világot.
Csak hogy elképzelje, egyetlen más nyersanyag sem drágul ilyen gyorsan a jelenlegi időszakban. Még 2023 elején egy tonna kakaó körülbelül 2 000 dollárba került, aztán az ár felkúszott 8 000 dollárra, és mostanra már az említett 10 000 dollárnál állt meg.
Kakaó többet ér, mint az arany
Idén azonban a helyzet elérte a csúcsot. Az év elejétől kezdve a kakaó ára megduplázódott, és először a történelemben egy tonna kakaó 10 000 dollárba kerül. Így az elmúlt évhez képest egy hihetetlen 400%-os áremelkedésről van szó. A csokoládé kedvelőinek ezek biztosan nem jó hírek. Ez azt jelenti, hogy a csokoládé és más csokoládé édességek ára akár több százalékkal is emelkedhet.
Sajnos a hasonló drágulás nem kerülte el a Grizly-t sem, bár sokáig ellenálltunk. Sok terméknél ezért új, magasabb árcédulák világítanak. Ezek közé tartozik például a mandula fehér csokoládéban és kókuszban, a kesudió étcsokoládéban, vagy az áfonya joghurtbevonattal.
Mit lehet tenni?
Biztosan felmerül Önben a kérdés, milyen megoldása lehet ennek a kellemetlen helyzetnek. Ez sajnos nem egyszerű, mindazonáltal vannak ötleteink. Például Brazília és Ecuador, mint más kakaótermelők, próbálják növelni a termelést. Azonban ez nem fog olyan gyorsan történni, mert az újonnan telepített kakaófák csak néhány év múlva fognak termelni.
Ennek az okán a piacon új trend kezd megjelenni, és ez a kakaó nélküli csokoládék előállítása. A étcsokoládé kakaó helyett például árpa és szentjánoskenyérfa használatával készül, ami egy olyan fa, amelynek termése ehető, sötét hüvelyesek édes húsa és nagy kemény magok jellemzik. Már van alternatívája a tejcsokoládénak is, amelynek előállításához többek között szárított tejpor és tigrismogyoró használata szükséges.