Kategória

Magazin

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Sós granola

Sós granola

Valószínűleg mindenki ismeri a granola édes változatát, de miért ne próbálná ki a sós változatot?

Thai curry

Thai curry

Szereted az ázsiai konyhát? Szóval ki kell próbálnod ezt a klasszikust.

Vegán Grizzly Granola

Vegán Grizzly Granola

Készíts egy finom reggelit olyan alapanyagokból, amelyeket könnyedén egy helyen vásárolhatsz meg, és pár perc alatt mindent elkészíthetsz.

Mit szólnál egy kis pehelyhez

Olyan reggelire gondolsz, amely megfelelő energiát ad reggelre? A pehely minden bizonnyal a megfelelő választás. De melyiket válasszam?

Olyan reggelire gondolsz, amely megfelelő energiát ad reggelre? A pehely minden bizonnyal a megfelelő választás. De melyiket válasszam? Közösen megnézzük, hogyan néznek ki az egyes pehelyfajták, milyen táplálkozási tulajdonságaik, ízük, formájuk, és hogyan készülnek, és Önök is kiértékelik, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

Te tudsz olvasni:

  • Mi a pehely és hogyan jön létre?
  • A pelyhek eloszlása
  • Az egyes pelyhek összetétele
  • Tulajdonságok és előnyök
  • Felhasználási módok
  • Összegzés

Mi a pehely és hogyan jön létre?

Amikor kimondjuk a hópelyhek szót, legtöbbször azokra a hópelyhekre gondolunk, amelyek az égből hullanak alá. De most azokra koncentrálunk, amelyeket szívesen öntünk egy tálba egy egészséges reggeli formájában, és először ismertetjük a gyártási folyamatukat. Különleges technológiai eljárással hozzák létre a pázsitfűfélék családjába tartozó növények magjából. Az előállítási módok némileg változnak, de alapvetően a héjat vagy a durva szemeket eltávolítják, és a belső részt (magot) összezúzzák, hogy a pelyhek ízletesek és könnyen emészthetők legyenek az ember számára.

A növények magjait, amelyekből a pelyhek keletkeznek, gabonaféléknek vagy álgabonáknak nevezik, a fű fajtájától függően. Elvileg azonban termesztésük és felhasználásuk nem nagyon különbözik egymástól. Évezredek óta nélkülözhetetlen részei az emberi tápláléknak. A legismertebb gabonafélék közé tartozik a zab, a búza, a tönköly (vad/finomítatlan búza), az árpa, a rozs, a kukorica, de a köles (köles), a cirok, a teff (köles) és a rizs is. A leggyakoribb álgabonafélék közé tartozik az amaránt, a quinoa és a hajdina. Néhány hüvelyesből pehely is készíthető. Jól ismert például a borsópehely és nem utolsósorban a szójapehely.

A pelyhek eloszlása

Érdekelheti, hogy egyes pelyhek glutént tartalmaznak, mások pedig gluténmentesek. A GRIZLY márkanév alatt többféle pehely is megtalálható. Gluténmentesre fogjuk osztani, amiben köles-, rizs-, teff-, amaránt-, szója- és hajdinapehely, illetve "klasszikus"-ra, amely zab-, búza-, tönköly-, árpa- és rozspehelyet foglal magában. A zabpehely talán a legismertebb, sőt különleges módon gluténmentessé is tehető.

Az összes említett pehely BIO minőségben megvásárolható, melyből teff , amarant és szója csak BIO-t kínálunk. A pelyhek alakja, színe, íze és illata is eltérő. A zab, az árpa, a rozs és a tönköly meglehetősen hasonló megjelenésű, világosbarna színű és diós illatú. Ezzel szemben a hajdina sötétebb barna, szójanarancs és rizsfehér. Az alak a mag típusától és méretétől függően változik, például a kölesmag nagyon finom és kicsi, a rizsmag nagynak és törékenynek, a tönkölymag pedig keménynek tűnik.

Az egyes pelyhek összetétele

A gabonafélékre, valamint a belőlük készült pelyhekre jellemző a magas összetett szénhidráttartalom és egyben alacsony zsírtartalom. Ezért az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen elemeként ajánlottak. Olyan ásványi anyagokkal is büszkélkedhet, mint a kálium, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Jelentős mennyiségű fehérjét, de rostot és B csoport vitaminokat is tartalmaznak.

Az alapvető pelyhek zsír-, szénhidrát-, fehérjetartalmát és energiaértékét az alábbi táblázat tartalmazza:

Pehely tápértéke / 100 g

Energikus

kJ / kcal érték

Zsírok (g)

szénhidrát (g)

ebből cukrok (g)

fehérje (g)

Zabpehely 1551/371 7 63 1.2 14
Rozs 1165 / 279 1.6 69 2 8.5
Árpa 1412 / 334 2 63 3 11
Tönköly 1530/362 1.5 68 6.5 14
Búza 1289 / 304 1.8 60 3.6 12
Hajdina 1530/366 3 71 2 12
Rizs 1489 / 354 2.5 74 0.5 7.5
Köles 1540/369 4 69 4 11

Tulajdonságok és előnyök

Az összetételre vonatkozó információk alapján a következő fontos tulajdonságokat és előnyöket tulajdoníthatjuk az emberi szervezet számára a pelyheknek:

  • Kiváló minőségű szénhidrátforrás, melynek feladata, hogy energiát biztosítson a fizikai aktivitáshoz és a szervek megfelelő működéséhez.
  • Fehérjékkel kombinálva kiváló jóllakottságot biztosítanak, és fontos építőanyaggal látják el a szervezetet az izom- és szövetek regenerálódásához.

Tartalmazzák még:

  • Oldható rost, amely lassítja a glükóz felszívódását és ezáltal csökkenti a glikémiás indexet, így segíti a fokozatos energiafelszabadulást és ezáltal csökkenti a koleszterinszintet a vérben. Hozzájárul a megfelelő emésztéshez is.
  • A B csoportba tartozó vitaminok, amelyek pozitívan befolyásolják az idegrendszer működését.
  • Jelentős jelenléte az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, amely hatékonyan osztja el az oxigént a szervezetben, a kalcium, amely befolyásolja a csontok és a fogak egészségét, a kálium, amely segít fenntartani a folyadékháztartást, a magnézium, amely felelős az izmokért és azok összehúzódásaiért, valamint a foszfor, ami döntő fontosságú az energia-anyagcsere szempontjából.
  • Antioxidánsok, amelyek megakadályozzák a sejtek öregedését.

Felhasználási módok

Ha nem bánja a keményebb, ropogós ízt, próbálja meg nyersen hozzáadni joghurthoz vagy tejhez. Így biztosíthatja az ásványi anyagok és vitaminok maximális értékét. Megpuhulásuk érdekében vízben vagy tejben megfőzhetjük, vagy sütőben megsüthetjük. Vannak, akik rizsfőzőt vagy mikrohullámú sütőt is használnak a pelyhek elkészítéséhez.

Ehetjük édesen vagy sósan, mindenkinek ami jól esik. Édes, különösen alkalmas reggelire vagy reggeli uzsonnára. Édes lehetőségként a házi zabkását, müzlit vagy granolát ajánljuk, melyeket általában mézzel, gyümölccsel és fahéjjal vagy dióval ízesítenek. A desszertek és a pelyhes gyümölcsös piték is nagyszerűek. Édesíthetjük fűszernövényekkel, olívaolajjal, grillezett zöldségekkel vagy sajttal. Köretként vagy főételként is elkészítheted így. Lapunkban bemutatjuk a levesek díszítésére és ízesítésére kiválóan alkalmas sós granola receptjét , valamint pehelyből készült édes almás pitét és egyéb tippeket az egészséges és ízletes ételek elkészítéséhez.

Összegzés

Remélhetőleg ezzel a cikkel válaszoltunk a következő kérdésre: "Miért együnk pelyhet?" és rámutattak sok olyan típusra is, amelyet jelenleg megvásárolhat és könnyen elkészíthet. Bármelyik opciót is választja, ne feledje, hogy ez egy tápláló étel, amely tele van minden nap szükséges energiával.