Olyan reggelire gondolsz, amely megfelelő energiát ad reggelre? A pehely minden bizonnyal a megfelelő választás. De melyiket válasszam? Közösen megnézzük, hogyan néznek ki az egyes pehelyfajták, milyen táplálkozási tulajdonságaik, ízük, formájuk, és hogyan készülnek, és Önök is kiértékelik, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.
Te tudsz olvasni:
- Mi a pehely és hogyan jön létre?
- A pelyhek eloszlása
- Az egyes pelyhek összetétele
- Tulajdonságok és előnyök
- Felhasználási módok
- Összegzés
Mi a pehely és hogyan jön létre?
Amikor kimondjuk a hópelyhek szót, legtöbbször azokra a hópelyhekre gondolunk, amelyek az égből hullanak alá. De most azokra koncentrálunk, amelyeket szívesen öntünk egy tálba egy egészséges reggeli formájában, és először ismertetjük a gyártási folyamatukat. Különleges technológiai eljárással hozzák létre a pázsitfűfélék családjába tartozó növények magjából. Az előállítási módok némileg változnak, de alapvetően a héjat vagy a durva szemeket eltávolítják, és a belső részt (magot) összezúzzák, hogy a pelyhek ízletesek és könnyen emészthetők legyenek az ember számára.
A növények magjait, amelyekből a pelyhek keletkeznek, gabonaféléknek vagy álgabonáknak nevezik, a fű fajtájától függően. Elvileg azonban termesztésük és felhasználásuk nem nagyon különbözik egymástól. Évezredek óta nélkülözhetetlen részei az emberi tápláléknak. A legismertebb gabonafélék közé tartozik a zab, a búza, a tönköly (vad/finomítatlan búza), az árpa, a rozs, a kukorica, de a köles (köles), a cirok, a teff (köles) és a rizs is. A leggyakoribb álgabonafélék közé tartozik az amaránt, a quinoa és a hajdina. Néhány hüvelyesből pehely is készíthető. Jól ismert például a borsópehely és nem utolsósorban a szójapehely.
A pelyhek eloszlása
Érdekelheti, hogy egyes pelyhek glutént tartalmaznak, mások pedig gluténmentesek. A GRIZLY márkanév alatt többféle pehely is megtalálható. Gluténmentesre fogjuk osztani, amiben köles-, rizs-, teff-, amaránt-, szója- és hajdinapehely, illetve "klasszikus"-ra, amely zab-, búza-, tönköly-, árpa- és rozspehelyet foglal magában. A zabpehely talán a legismertebb, sőt különleges módon gluténmentessé is tehető.
Az összes említett pehely BIO minőségben megvásárolható, melyből teff , amarant és szója csak BIO-t kínálunk. A pelyhek alakja, színe, íze és illata is eltérő. A zab, az árpa, a rozs és a tönköly meglehetősen hasonló megjelenésű, világosbarna színű és diós illatú. Ezzel szemben a hajdina sötétebb barna, szójanarancs és rizsfehér. Az alak a mag típusától és méretétől függően változik, például a kölesmag nagyon finom és kicsi, a rizsmag nagynak és törékenynek, a tönkölymag pedig keménynek tűnik.
Az egyes pelyhek összetétele
A gabonafélékre, valamint a belőlük készült pelyhekre jellemző a magas összetett szénhidráttartalom és egyben alacsony zsírtartalom. Ezért az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen elemeként ajánlottak. Olyan ásványi anyagokkal is büszkélkedhet, mint a kálium, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Jelentős mennyiségű fehérjét, de rostot és B csoport vitaminokat is tartalmaznak.
Az alapvető pelyhek zsír-, szénhidrát-, fehérjetartalmát és energiaértékét az alábbi táblázat tartalmazza:
Pehely tápértéke / 100 g | |||||
Energikus kJ / kcal érték | Zsírok (g) | szénhidrát (g) | ebből cukrok (g) | fehérje (g) | |
Zabpehely | 1551/371 | 7 | 63 | 1.2 | 14 |
Rozs | 1165 / 279 | 1.6 | 69 | 2 | 8.5 |
Árpa | 1412 / 334 | 2 | 63 | 3 | 11 |
Tönköly | 1530/362 | 1.5 | 68 | 6.5 | 14 |
Búza | 1289 / 304 | 1.8 | 60 | 3.6 | 12 |
Hajdina | 1530/366 | 3 | 71 | 2 | 12 |
Rizs | 1489 / 354 | 2.5 | 74 | 0.5 | 7.5 |
Köles | 1540/369 | 4 | 69 | 4 | 11 |
Tulajdonságok és előnyök
Az összetételre vonatkozó információk alapján a következő fontos tulajdonságokat és előnyöket tulajdoníthatjuk az emberi szervezet számára a pelyheknek:
- Kiváló minőségű szénhidrátforrás, melynek feladata, hogy energiát biztosítson a fizikai aktivitáshoz és a szervek megfelelő működéséhez.
- Fehérjékkel kombinálva kiváló jóllakottságot biztosítanak, és fontos építőanyaggal látják el a szervezetet az izom- és szövetek regenerálódásához.
Tartalmazzák még:
- Oldható rost, amely lassítja a glükóz felszívódását és ezáltal csökkenti a glikémiás indexet, így segíti a fokozatos energiafelszabadulást és ezáltal csökkenti a koleszterinszintet a vérben. Hozzájárul a megfelelő emésztéshez is.
- A B csoportba tartozó vitaminok, amelyek pozitívan befolyásolják az idegrendszer működését.
- Jelentős jelenléte az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, amely hatékonyan osztja el az oxigént a szervezetben, a kalcium, amely befolyásolja a csontok és a fogak egészségét, a kálium, amely segít fenntartani a folyadékháztartást, a magnézium, amely felelős az izmokért és azok összehúzódásaiért, valamint a foszfor, ami döntő fontosságú az energia-anyagcsere szempontjából.
- Antioxidánsok, amelyek megakadályozzák a sejtek öregedését.
Felhasználási módok
Ha nem bánja a keményebb, ropogós ízt, próbálja meg nyersen hozzáadni joghurthoz vagy tejhez. Így biztosíthatja az ásványi anyagok és vitaminok maximális értékét. Megpuhulásuk érdekében vízben vagy tejben megfőzhetjük, vagy sütőben megsüthetjük. Vannak, akik rizsfőzőt vagy mikrohullámú sütőt is használnak a pelyhek elkészítéséhez.
Ehetjük édesen vagy sósan, mindenkinek ami jól esik. Édes, különösen alkalmas reggelire vagy reggeli uzsonnára. Édes lehetőségként a házi zabkását, müzlit vagy granolát ajánljuk, melyeket általában mézzel, gyümölccsel és fahéjjal vagy dióval ízesítenek. A desszertek és a pelyhes gyümölcsös piték is nagyszerűek. Édesíthetjük fűszernövényekkel, olívaolajjal, grillezett zöldségekkel vagy sajttal. Köretként vagy főételként is elkészítheted így. Lapunkban bemutatjuk a levesek díszítésére és ízesítésére kiválóan alkalmas sós granola receptjét , valamint pehelyből készült édes almás pitét és egyéb tippeket az egészséges és ízletes ételek elkészítéséhez.
Összegzés
Remélhetőleg ezzel a cikkel válaszoltunk a következő kérdésre: "Miért együnk pelyhet?" és rámutattak sok olyan típusra is, amelyet jelenleg megvásárolhat és könnyen elkészíthet. Bármelyik opciót is választja, ne feledje, hogy ez egy tápláló étel, amely tele van minden nap szükséges energiával.