A saját termesztésű csírák sok egészségtudatos háztartásban slágerré válnak. És nem csoda! A csírák tele vannak vitaminokkal, növényi fehérjékkel, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és egyéb, a szervezet számára hasznos anyagokkal. A cikkből megtudhatja, milyen előnyökkel jár a csírák étrendjében való szerepeltetése, hogyan kell megfelelően folytatni a csíráztatást, milyen magokat érdemes választani, és még egy kicsit a történelemről is.
A csírák előnyei otthon csíráztatták ki
A csírák tele vannak C-, B- és E-vitaminnal, növényi fehérjékkel, foszforral, klorofillal, az immunitást és az anyagcsere-folyamatokat támogató aminosavakkal, valamint ásványi anyagokkal, mint például magnézium, kalcium vagy vas.
- A B-vitamin javítja a hangulatot és az étvágyat, csökkenti a fáradtságot és erősíti a szívizmot.
- A klorofill támogatja a szervezet regenerálódását és lassítja az öregedési folyamatokat.
- A magnézium és a kalcium támogatja az immunitást, az egészséges csontokat és fogakat, a normál izomműködést és az idegrendszer működését, valamint az egészséges körmöket, hajat és bőrt.
Hogyan kell csíráztatni
- A magokat szénsavmentes vízben megmossuk, majd eltávolítjuk a szennyeződéseket, a magvakat és a felszínre úszó héjakat.
- Hagyja a magokat forralt vízben néhány órán keresztül megduzzadni.
- Engedje le a vizet, és folyó víz alatt alaposan öblítse le a magokat.
- Ezután öntse a magokat megfelelő mennyiségben a csíráztatótálakba , amelyekben egyszerre háromféle magot csíráztathat.
- 2-5 napos termesztés után kapunk csírát (a magfajtától függően). A kicsírázott magokat ismét alaposan öblítse le.
- Ezután a csíráztató edényt olyan helyre tesszük, ahol közvetlen napfény nem éri. Minden nap öntsünk egy kis vizet, és már várhatjuk is a csírákat!
A magok kiválasztása
Fontos, hogy bio minőségű magokat válasszunk, hogy ne tartalmazzanak nem kívánt anyagokat, amelyek a vízben történő csírázás során felszabadulhatnak. Csíráztatásra alkalmas magok például : Mungo, lucerna, fehérretek BIO magkeverék csíráztatáshoz , Mung bab BIO magok csíráztatáshoz , Adzuki bab BIO magok csíráztatáshoz stb.
Tudod...?
A csírázás első említése Kr.e. 3000-ből származik Kínából egy császártól, aki megemlíti a csíráztatott mungóbab terápiás alkalmazását. Az ősi kínai legendák szerint a hajtások visszaadják a fiatalságot és a potenciát. A csírákat a 18. századi utazásokon és az I. világháborúban is fogyasztották a skorbut elleni megelőzésként.