A hajdina nem tekinthető „menő” köretnek, mint a quinoa, és nem is olyan fotogénnek, mint az édesburgonya, de egy próbát mindenképpen megér (már csak azért is, mert mennyire egészséges).
Mit fog megtudni a mai cikkből?
- mi az a hajdina és honnan került hozzánk?
- miért vegyük be étrendünkbe a hajdinát
- a hajdina különböző formái
- hogyan lehet reggeltől estig élvezni egy napot hajdinával
Mi a hajdina és honnan származik?
A hajdinát az olyan álgabonák közé soroljuk, mint a quinoa vagy az amaránt.
Kevesen gondolnák, hogy keletről érkezett hozzánk. A 13. században a nomád mongolok és tatárok hagyták itt (innen a neve pogány -ka).
Miért vegyük be étrendünkbe a hajdinát?
A hajdinát nem csak a cöliákiások kedvelik, hanem a visszerekben, magas koleszterinszintben, vérzési problémákban és másokban szenvedők is.
Íme a legerősebb fegyverei:
- természetesen gluténmentes
- a rutin (P-vitamin) legjobb természetes forrása, amely növeli az erek rugalmasságát és szilárdságát, ami segít a visszerek, repedezett vénák, vérzési hajlam és szívproblémák esetén
- a lizin aminosav segítő kezet nyújt az ajakherpesz megelőzésében
- mindannyiunknak magas rosttartalomra van szüksége (oldható és oldhatatlan), gyönyörűen tisztítja a beleket és segít a magas koleszterinszinten
- kiváló minőségű szénhidrát- és fehérjeforrás
- olyan értékes anyagokat tartalmaz, mint a cink, szelén, mangán, réz és B1-, 2- és 3-, E- és C-vitamin
A hajdina különböző formái
A hajdina nem csak köret, mint a rizs vagy a bulgur. Sok más formában is megtalálhatjuk.
A liszttől és a zabkától a pelyheken , chipsen és pattogatott kukoricán, tésztán vagy bulguron át a hajdinaitalig.
Vásárolhatunk különféle hajdina kekszet és sós kekszet, kenyérkeveréket vagy édes sütéshez, chipset és müzlit, ha van édesszájú, különféle zabkását az egészséges reggelihez.
Útmutató, hogyan töltsd el a hajdinával töltött napot reggeltől estig:
Reggeli: Egészséges és ízletes reggelivel kezdjük a napot. Az édesek szerelmeseinek jó minőségű csokoládéval , gyümölccsel díszített hajdina zabkása lehet, és persze nem szabad megfeledkezni egy teáskanál (két vagy esetleg három?) dióvajról sem. A sós reggelit kedvelőknek a hajdina kenyeret ajánlom kedvenc kenettel és egy darab zöldséggel.
Uzsonna: Reggeli uzsonnára kényeztesd magad néhány hajdina keksszel, lehetőleg némi fehérjével kiegészítve (például joghurttal vagy egy pohár kefirrel).
Ebéd: Ebédre zöldséges hajdinát készítünk csirkehússal, egy darab lazaccal, vagy vegetáriánus változathoz sült tofuval.
Recept: A leöblített hajdinát az utasítás szerint, lehetőleg csirke- vagy zöldséglében 2-3 percig főzzük, majd fél óra pihentetés után leszűrjük. Közben megpirítjuk a hagymát, majd ízlés szerint hozzáadjuk a zöldségeket (nagyszerű kombináció a gombás borsó, fokhagymás spenót vagy minden színű sült paprika). Keverjük bele a zöldségeket a hajdinába és már tálalhatjuk is!
Uzsonna: Délután joghurtot eszünk hajdina ropogóssal.
Vacsora: Vacsorára vigyünk haza egy kis keletiből, és készítsünk egy keleti hajdina salátát sárgarépával.
Recept: A sárgarépát csíkokra vágjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, a vékonyra vágott fokhagymát, és ha szeretjük a csípős chili paprikát, hozzáadjuk a curry fűszerkeveréket, a főtt sárgarépát, és összekeverjük a hajdinával. Hagyjuk kihűlni, és egy kanál tejföllel vagy görög joghurttal, apróra vágott korianderrel díszítve tálaljuk.
Lefekvés előtt gyógyteát készíthetünk egy teáskanál hajdina mézzel a jobb alvás érdekében.
Remélem, most kegyébe veszi a hajdinát, kipróbálja és talán meg is szereti.
Örülök, ha megírod a hajdinával kapcsolatos tapasztalataidat, vagy hogy szereted a hajdinát.
Szöveg: Adéla Volková