Kategória

Lencseleves nem csak újévre

Lencseleves nem csak újévre

Szilveszterkor hagyományosan lencselevest szolgálnak fel. De bármikor elkészítheted, amikor csak kedved tartja, és van egy receptünk.

És kész is van:

Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pirítsuk át rajta a hagymát, amíg átlátszó lesz. Amikor szép aranysárgának tűnik, szórjuk meg liszttel, és keverjük világosaranyszínűre. Felöntjük hideg alaplével vagy vízzel, hozzáadjuk a lencsét és a kockára vágott burgonyát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és 15 percig főzzük. 15 perc múlva hozzáadjuk a gyökérzöldségeket, a préselt fokhagymát, és további 10 percig főzzük. Ízesítsük majoránnával, vagy sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Ha szereti a lencselevesbe a szalonnát vagy a sült kolbászt, akkor rögtön tálaláskor is hozzáadhatja.

Počet porcí: 4
Összetevők
  • 1 kis hagyma
  • 1 liter baromfi alaplé vagy víz
  • 2 burgonya, meghámozva és felkockázva
  • Gyökérzöldségek (1 sárgarépa, 1 petrezselyem, kis darab zeller), felkockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Sót és frissen őrölt borsot
  • Esetleg sült szalonna vagy kolbász
  • 250 g zöld előfőzött lencse
    Francia zöld lencse Francia zöld lencse
  • 1 doboz apróra vágott paradicsom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál olívaolaj