Kategória

Kivirágzás a diós krémekben: mi ez és hogyan fordul elő?

Kivirágzás a diós krémekben: mi ez és hogyan fordul elő?

A diókrémek felületén esetlegesen megjelenő kis fehér pöttyök nem károsak az egészségre. Ez az úgynevezett cukor- vagy zsír kivirágzás. Tanácsot adunk, hogyan lehet megszabadulni tőle.

Vett egy diókrémet, és már nagyon várja, hogy belemártsa a kanalat, de amikor kinyitja, meglepetés várja. A felületen kis fehér pöttyök jelentek meg. Mi lehet az? Véletlenül nem romlott a krém? Mindezekre a kérdésekre szívesen válaszolunk a következő cikkben.

Már a legelején fontos elmondani – NEM, a diókrém nem romlott. Az említett fehér pöttyök első ránézésre penésznek tűnhetnek, de ennek az ellenkezője igaz. Ez egy úgynevezett cukor- vagy zsír kivirágzás. Nincs tehát semmi baja, könnyedén élvezheti a mogyorókrémet, amint megszabadul a csúnya kivirágzástól a segítségünkkel. De először tisztázzuk együtt, hogyan történik egy ilyen cukorvirágzás.

Hogyan történik a virágzás?

grizly_cukerny_vykvetLeginkább a hőmérséklet ingadozása okozza, ami előfordulhat akár az otthonában, vagy amikor a mogyorókrémet kézbesítik. Amint azt már kitalálta, a cukor- vagy zsír kristályok formájában megjelenő kivirágzás nem közvetlenül a gyártás után jelenik meg, hanem csak később. Képződését nem lehet teljesen megakadályozni emulgeálószerek használata nélkül, viszont van egy vitathatatlan előnye! Ez bizonyítja, hogy diós krémeink kiváló minőségűek, és az összetételükben csak diót talál. A GRIZLY-nél nem használunk semmilyen más összetevőt, sem hozzáadott cukrot vagy olajat. 

A virágzás típusai

A cukorvirágzáson kívül két másik típus is létezik – a zsír és a kakaó. Egyik sem káros az egészségre, és mindegyiktől viszonylag gyorsan megszabadulhat. Mindazonáltal röviden bemutatjuk  őket, beleértve létrejöttük okait is.

Cukorvirágzás 

Kialakulását a diókrém rossz tárolási körülményei hozzák létre. A probléma elsősorban a magas páratartalomban, vagy a hőmérséklet alacsonyról magasra történő gyors változásában rejlik. A krém felületén vízgőz csapódik le, majd a szacharóz feloldódik a lecsapódott vízben. Ha ezt követően a víz ismét elpárolog, kikristályosodik, és fehér filmréteg képződik a krémek felületén – azaz cukorvirágzás.

Zsír virágzás

A mogyorókrém szállítása és tárolása során a hőmérséklet változása is az oka a zsírvirágzás megjelenésének. A cukrostól eltérően zsír kristályok formájában nyilvánul meg, amelyek kilátszódhatnak a krémből. Ezután általában egységes, fehéres bevonattá formálódnak, amely a krém teljes felületét lefedi. Ez a leggyakoribb jelenség, még akkor is, ha a diókrém előállítása optimális hőmérsékleti körülmények között történik.

Kakaóvirágzás

Ez a fajta kivirágzás a diós krémek felületén jelenhet meg, melybe a dióféléken kívül kakaót vagy csokoládét is adnak. A kakaóvaj kristályosodása jön létre. Hogyan történik ez? Képletesen szólva, ebben megint közrejátszik a szállítás közbeni hőmérséklet-ingadozás. A darált dió, amelyből a krémeket készítjük, olyan olajokat tartalmaz, amelyek hatására a kakaóvaj feloldódhat. Emiatt a krém felületén egy csúnya fehér bevonat jelenhet meg, amely a már említett penészgombára emlékeztet. De már tudni fogja, hogy egy ilyen bevonat nem káros az egészségre, és még csak nem is rontja a megvásárolt krém minőségét.

Hogyan lehet megszabadulni a kivirágzástól?

Könnyű! A virágzás által érintett mogyorókrémet gőz felé tesszük, felmelegítjük és alaposan összekeverjük. Az összes összetevő szépen elkeveredik, és végre élvezheti kedvenc diócsemegéjét.