Kategória

Hogyan hámozzuk meg a mogyorót

Hogyan hámozzuk meg a mogyorót

A mogyoró hámozása néha igazi kihívás lehet. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy pillanatok alatt megoldhasd ezt a feladatot.

A mogyoró népszerű csemege, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal. Hámozása azonban néha igazi kihívást jelenthet. Ha még nem tudod, hogyan szabadítsd meg a mogyorót a héjától, itt van néhány tipp, hogyan teheted ezt meg könnyen és gyorsan.

Mikor érik a mogyoró és mikor kell betakarítani?

Leginkább ősszel! A mogyoró ugyanis szeptember végén és október elején érik be, amikor a külső héj barna színű lesz, és a belső borítás könnyen leválik a magról. A legjobb időszak a betakarításra az, amikor a mogyorók már a földre hullanak. Ha túl korán takarítod be őket, a héj nehezebben válik el a belső borítástól

GRIZLY TIP 👉 Ha valamiért nincs kedved vagy nem érzed magad elég felkészültnek a mogyorók hámozásához, ne aggódj! Nálunk a hagyományos mogyorók mellett megtalálod a hámozott változatokat is.

Hogyan hámozzuk meg a mogyorót könnyen és gyorsan

Tip #1: Pirítás a sütőben

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, oszlasd el a mogyorókat egy tepsin, és süsd 5-10 percig. Mikor már érzed az illatát, és látod, hogy elkezdett sötétedni és kissé repedezni, akkor kész! Vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a mogyorókat egy kicsit hűlni. Ezután tekerd be őket egy konyhai törlőkendőbe, és óvatosan gyúrd át őket – a héjuknak ezzel könnyedén és maguktól le kell hullaniuk.

Tip #2: Forralás vízben és étkezési szódabikarbónában

A második hatékony módszer a mogyoró héjának eltávolítására a forralás. Tegyél egy lábast vízzel a tűzhelyre, adj hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, és forrald fel. A forrásban lévő vízbe szórd bele a mogyorókat, és főzd őket körülbelül 3–5 percig. Ezután szűrd le őket, és tedd őket jeges vízbe. Miután lehűltek, héjuk könnyen leválik róluk.

Tip #3: Mikrohullámú sütő a gyors megoldásokhoz

Ha nagyon sietsz, a mogyorókat 2 percre teljes fokozatra beteheted a mikrohullámú sütőbe. A héjuknak meg kell repednie, és miután kihűltek, könnyen eltávolíthatod őket.


     

Hogyan tároljuk a hámozott mogyorót

Mivel a héjától megszabadított mogyorók könnyen megavasodhatnak, nagyon fontos, hogy a hámozás után helyesen tároljuk őket. Javasoljuk, hogy zárható edényekben tárold száraz, hűvös helyen. Ha nagyobb mennyiség van, akár le is fagyaszthatod őket!




A cikk szerzője

Sabina Kratochvílová

Kicsit bolondulok mindenféle finomságért és az írásért. Talán erre voltam hivatott, mert a nagymamám nyelvtanár. A hibákat nálunk sosem tűrték meg. Még nyáron, a szünidőben is minden nap nehéz diktálásokkal kínozott. Amikor éppen nem írok semmit, valószínűleg a konyhában találsz meg, ahol azon gondolkodom, mit egyek, vagy kint a kutyusommal, esetleg valahol, ahol a kedvenc koktélomat, a Moscow Mule-t kortyolgatom.