Almás rétes úgy, mint a nagymamáé: recept, tészta és sütés lépésről lépésre
A frissen sült rétes illata a gyerekkor egyik legszebb emléke. A finom tészta, lédús alma, ropogós dió és a fahéj, amely belengte az...
GRIZLY Jumbo mazsola natúr 1000 g- Alkalmasak zabkásához, gabonapehelyhez vagy csak csipegetéshez. A mazsola magas vas-, kálium- és növényi rosttartalmú.
GRIZLY Jumbo mazsola natúr 1000 g- Alkalmasak zabkásához, gabonapehelyhez vagy csak csipegetéshez. A mazsola magas vas-, kálium- és növényi rosttartalmú.
| Tápértékadatok 100 g-ban: | |
|---|---|
| Energiatartalom: | 1264 kJ / 302 kcal |
| Zsír: | 0,5 g |
| ebből telített zsírsavak: | 0,1 g |
| Szénhidrátok: | 79 g |
| ebből cukrok: | 59,2 g |
| Fehérjék: | 3,4 g |
| Só: | 0,01 g |
Jellemzők és előnyök: 100 g mazsola körülbelül 70 g szénhidrátot tartalmaz. A cukrok főként fruktóz és glükóz. A szőlő és a mazsola más gyümölcsökhöz képest nagyobb arányban tartalmaz glükózt, ezért a mazsola glikémiás indexe magasabb - az átlagos GI-értéke 65-öt ér el. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszint elég gyorsan megemelkedik az elfogyasztásuk után. A mazsola oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak az emésztőrendszerre és a gyakori civilizációs betegségek megelőzésére.
Felhasználás: A mazsolát leggyakrabban édes ételek (gabona zabkása, gabonapelyhek, pelyhek, pudingok), sütemények, torták kiegészítőjeként használják. Müzliben, gabonapelyhekben, müzlikeverékekben, müzliszeletekben találhatók. Kellemes ízüket mártások készítésénél, ritkán halak és húsok elkészítésénél használják. A mazsola kiválóan alkalmas édes italok és alkoholos likőrök készítésére. A mazsolát felhasználás előtt célszerű 1-2 órára vízbe áztatni. A duzzadás felhígítja a cukor- és az összes energiatartalmat. A mazsola kiváló alternatív természetes édesítőszer.
Annak érdekében, hogy a mazsola ne száradjon ki túlzottan, célszerű légmentesen záródó edényben tárolni, és alacsonyabb hőmérsékleten tárolni. Amikor a mazsola idősebb, a benne lévő cukrok kikristályosodnak. A kristályosítás azonban nem változtatja meg a tápértéküket. A kristályok feloldhatók, ha a mazsolát bármilyen folyadékba (forró víz, tej, alkohol, gyümölcslé) merítjük.
| Tápértékadatok 100 g-ban: | |
|---|---|
| Energiatartalom: | 1264 kJ / 302 kcal |
| Zsír: | 0,5 g |
| ebből telített zsírsavak: | 0,1 g |
| Szénhidrátok: | 79 g |
| ebből cukrok: | 59,2 g |
| Fehérjék: | 3,4 g |
| Só: | 0,01 g |
A frissen sült rétes illata a gyerekkor egyik legszebb emléke. A finom tészta, lédús alma, ropogós dió és a fahéj, amely belengte az...