Mi az a dubaji csokoládé?
A dubaji csokoládé egy többrétegű, prémium édesség, amelynek felső és alsó részét csokoládétábla adja, közepén pedig egy gazdag, krémes töltelék van: pisztáciavajból, tahiniből (szezámpasztából) és ropogós kataifiból (hajszálvékony sült tésztaszálak, más néven engelshaar).
Lényege, hogy már ránézésre is elegáns és luxus hatást keltsen – akárcsak Dubaj. Amikor feltűnt a közösségi médiában, azonnal virálissá vált. A felszínen látható díszes minták elegánsak, de a csokoládé valódi ereje csak akkor mutatkozik meg, amikor eltörik: ekkor tárul fel az élénk smaragdzöld töltelék, amely igazán különlegessé teszi.
Az eredeti verzióból csak egy van. De ahogy lenni szokott, amit sokan ismernek, azt hamar elkezdik másolni. Bár a dubaji csokoládé valóban Dubajból származik, ma már inkább egy stílust jelöl – a Közel-Kelet luxusát –, nem pedig konkrét eredetet. Sok utánzat készül Európában vagy Kelet-Ázsiában, így gyakran csak a nevükben kapcsolódnak az eredetihez.
Honnan származik, és ki találta ki?
A dubaji csokoládé 2021 körül született Dubajban. Megalkotója a Fix Dessert Chocolatier márka alapítója, Sarah Hamouda, aki a hagyományos arab desszertekből, például a knafehből merített ihletet – ropogós tészta és krémes töltelék kombinációjából.
Az első dubaji csokoládé a Can’t Get Knafeh of It nevet kapta, és csokoládét, pisztáciakrémet, tahinit és pirított kataifit ötvözött. A márka erősen épített a dubaji lifestyle brandingre: keleti luxus, prémium minőség, kézműves kivitelezés.
Miből áll a dubaji csokoládé?
A dubaji csokoládé alapja a pisztácia – a világ egyik legdrágább dióféléje. Pisztáciavajat vagy -pasztát használnak, amely jellegzetes ízt és élénk zöld színt ad. Jellegzetes összetevő még a tahini, amely selymes, enyhén diós aromát kölcsönöz.
Az utóbbi időben terjedt el a kataifi használata, amely sütés után ropogóssá válik, így izgalmas textúrát ad a csokoládénak. Ritkábban rózsavizet is adnak hozzá, hogy még jobban kiemeljék a közel-keleti aromát.
Idővel több változat jelent meg:
- gluténmentes – cöliákiásoknak
- vegán – tejtermék nélkül
- prémium – aranyporral, kézi dekorációval, durvára vágott pisztáciával
Milyen az íze és kinézete?
A dubaji csokoládé íze egyedi: édes, de nem túlzottan, markánsan pisztáciás, enyhe szezámos utóízzel. Kívül sima, masszív csokoládé, belül pedig sűrű, krémes réteg, amelyet néha ropogós kataifi egészít ki. Igazi élmény eltörni és látni a zöld belsőt.
Miért ilyen drága?
Tény: drága. Az eredeti Dubajban 18 euró, Európában akár több tíz euró. Az utánzatok is 4–10 euróba kerülnek.
Az ár a történet része:
🔸 luxus alapanyagok (pisztácia, szezám, minőségi csokoládé, rózsavíz, prémium csomagolás)
🔸 kézműves gyártás
🔸 erős márka és a „dubaji” név luxusérzete
🔸 virális trend – „fotózhatóság”, ami hihetetlenül felkapottá tette
Érdekességek, amelyeket talán nem tudott a dubaji csokoládéról
Bár már szinte mindent megtudott a dubaji csokoládéról – hogyan született, milyen az íze és miért vált virálissá –, még mindig van néhány meglepő tény, amelyről kevesen tudnak.
1. A terhességi kívánósság miatt született
Sarah Hamouda, a Fix Dessert Chocolatier alapítója várandós volt, amikor a dubaji csokoládé ötlete megszületett. Valami édesre, diósra és krémesre vágyott – ebből a pillanatnyi kívánósságból született meg a világhírű csokoládéjelenség.
2. A TikTok tette világhírűvé
2023–2024 fordulóján a #dubaichocolate hashtag több mint 300 millió megtekintést ért el a közösségi médiában. A trend elsöprő volt – szinte mindenki meg akarta kóstolni.
3. A legdrágább verziók több száz euróba kerülnek
Az eredeti dubaji csokoládé nem a legdrágább változat. Dubajban léteznek 24 karátos arannyal díszített, exkluzív kiadások, amelyeket luxushotelek és cukrászdák kínálnak. Egy tábla ára könnyedén elérheti a 300 euró feletti összeget.
Egészséges, káros vagy veszélyes a dubaji csokoládé?
Hogy egészséges-e, az a változattól függ. Mindennapi élelmiszerként nem nevezhető egészségesnek, de ez nem jelenti azt, hogy káros vagy veszélyes lenne.
A minőségi dubaji csokoládé pisztáciát, szezámot és más értékes tápanyagokat tartalmazó összetevőket foglal magában, ugyanakkor magas a cukor- és zsírtartalma. Emiatt inkább különleges alkalmak édessége, nem pedig mindennapi nassolnivaló.
Gyerekek és várandós nők is fogyaszthatják, ha mértékkel teszik. Fontos azonban figyelni az összetevőkre az esetleges allergének miatt, mint például a diófélék vagy a szezám.
GYIK – Gyakori kérdések és válaszok
Mi az a dubaji csokoládé?
Krémes, réteges édesség pisztáciával vagy tahinivel, amely a közösségi médiának köszönhetően vált világhírűvé. Luxus ízéről, gazdag textúrájáról és elegáns megjelenéséről ismert.
Honnan származik a dubaji csokoládé?
A dubaji csokoládé Dubajban született, közel-keleti ihletésű desszert. A név a város luxusára és egzotikumára utal, bár nem minden változat készül az Egyesült Arab Emírségekben.
Miből készül a dubaji csokoládé?
A dubaji csokoládé belsejében pisztáciakrém, tahini és ropogós kataifi található. Ezek a rétegek együtt alkotják a harmonikus, lágy és jellegzetes ízt.
Milyen az íze a dubaji csokoládénak?
Édes, lágy, orientális hangulatú desszert, amelyben a dió, a szezám és a krémes csokoládé ízei keverednek. Igazi luxus élmény minden falat.
Miért ilyen drága a dubaji csokoládé?
Azért drága, mert a „sweet luxury” szimbólumává vált. Árában megjelenik a prémium alapanyagok, a kézműves gyártás, az esztétikus csomagolás és a virális népszerűség hatása is.
Hol lehet dubaji csokoládét vásárolni?
Online, hivatalos webáruházakban és luxus cukrászdákban Európa-szerte. Olcsóbb változatok elérhetők a grizly.cz oldalon és nagyobb szupermarketekben.
Egészséges a dubaji csokoládé?
Nem igazán – inkább különleges alkalmak édessége. Léteznek egészségesebb, gluténmentes vagy vegán verziók is, de a legtöbb változat magas cukor- és zsírtartalmú.
Hogyan készíthetem el otthon?
Pisztáciavajra, csokoládéra és tahinire lesz szüksége. A részletes elkészítési útmutató megtalálható a cikk korábbi részében – garantáljuk, hogy a házi verzió is fantasztikus lesz.

