Kategória

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.


A hagyományos linzer karika egy abszolút karácsonyi klasszikus édességnek számít. Merjük állítani, hogy a vaníliás kiflikkel és talán a karácsonyi fonott kaláccsal együtt az ünnepi asztal alapját képezi. Egyértelmű, hogy a nagyid szakácskönyvében van a legjobb linzer recept, ezért mi ezúttal egy kicsit más változatában hoztuk el. Mégpedig a mandulalisztből készült linzert!

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A sima lisztet, mandulalisztet, vajat, tojássárgáját és porcukrot sima, nem ragadós tésztává dolgozzuk össze.
  2. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  4. A tésztát a sütikiszúrók segítségével tetszőleges formára vágjuk.
  5. Tegyük őket egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. A tepsit behelyezzük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és aranybarnára sütjük.
  7. A megsült linzer sütiket hagyjuk teljesen kihűlni, a felső felét szórjuk meg porcukorral, ragasszuk össze az alsó felével a lekvárral, és már kész is vagyunk!

    

HONZA TIPPJEI a linzertésztával való munkához: 👇 

Hideg vaj, gyorsaság és pihenés a hűtőben

A törékeny linzertészta nem szereti a hosszas dagasztást, a meleg vajat vagy a meleg kezeket. Ezért azt javaslom, hogy a tésztát a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel, és ne gyúrjuk feleslegesen sokáig. A tésztát konyhai robotgép segítségével is feldolgozhatjuk, nem melegíti fel túlságosan a tésztát. Ezzel időt és maszatos kezeket spórolhatunk meg! A kész tésztát legalább egy ideig, de lehetőleg egy éjszakán át hagyjuk pihenni a hűtőben. A tésztát a feldolgozás előtt nyújtsuk ki, hogy kissé meglazuljon.


Dolgozzuk el darabonként

A tésztával való munka során a feldolgozás sebessége kulcsfontosságú. A linzertészta nem szereti a meleget, ezért érdemes darabokban dolgozni vele. Vágjunk le egy adagot a tésztából, dolgozzuk fel, a többit pedig tegyük vissza hűtőbe.


Felső rész cukrozása ragasztás előtt

Ragasztás előtt szórjuk meg a linzer tetejét, a cukor így nem fedi el a lekvárt, és sokkal szebbet mutat majd a süti!


Összeragasztás lekvárral

A lekvárhoz kenőkés helyett használjunk cukrászzacskót, vágjuk le a hegyét, és vigyük fel az alsó részre - ezzel időt takaríthatunk meg, és gyakran az idegeinket is kímélhetjük.


Sütő alátét

Mindenki bizonyára ismeri a sütéshez használt klasszikus sütőpapírt. A probléma azonban az, hogy a linzer sütik vagy akár a mézeskalács sütik hajlamosak felpúposodni és kidudorodni. Ezen segít a perforált szilikon alátét, amely biztosítja, hogy minden linzerszelet gyönyörűen sima és egyenletes legyen.


A tészta sodrása

A tésztát klasszikus módon, enyhén lisztezett sodrófával lehet kinyújtani. Egy másik lehetőség, hogy két darab sütőpapír között nyújtjuk ki. Ez a módszer biztosítja, hogy ne kerüljön túl sok liszt a tésztába.


Jó étvágyat hozzá!


A recept szerzője

Jan Kaláb alias @honza_pece

A csehországi Prostějov városából származom, és jelenleg egyetemen tanulok üzleti közgazdaságtant. A sütés a legnagyobb hobbim, amit 2020 óta űzök. A közösségi médiába tulajdonképpen véletlenül csöppentem bele, amikor egy ismert cukrászverseny közvetítése során csatlakoztam egy kihívássorozathoz. Nemcsak nekem tetszettek az alkotásaim, hanem másoknak is, így elhatároztam, hogy folytatom a sütést.



Összetevők
  • 250 g sima liszt
  • 150 g vaj
  • 50 g mandula liszt
    Mandulaliszt Mandulaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 90 g porcukor
  • lekvár a ragasztáshoz
  • porcukor a szóráshoz