Kategória

Magazin

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Sós granola

Sós granola

Valószínűleg mindenki ismeri a granola édes változatát, de miért ne próbálná ki a sós változatot?

Thai curry

Thai curry

Szereted az ázsiai konyhát? Szóval ki kell próbálnod ezt a klasszikust.

Vegán Grizzly Granola

Vegán Grizzly Granola

Készíts egy finom reggelit olyan alapanyagokból, amelyeket könnyedén egy helyen vásárolhatsz meg, és pár perc alatt mindent elkészíthetsz.

Omega 3 és 6 zsírsavak – a nagy tudomány egyszerűen elmagyarázza

Az Omega 3-ra leggyakrabban a tengeri halakkal és a halolajjal összefüggésben utalnak. De ez az egyetlen és legjobb forrásuk?

A kilencvenes évek „könnyű” korszaka szerencsére mögöttünk van. Ma már nem zsírmentes ételeket és termékeket kívánunk, hanem azokat választjuk, amelyekben megvan az ideális arány és a zsírsavak aránya kiegyensúlyozott. Ugyanakkor előnyben részesítjük az etikus és ökológiai úton előállított élelmiszereket. Ezért ma közelebbről is megvizsgáljuk az egyre többször tárgyalt omega 3 zsírsavakat, amelyek kulcsfontosságúak növekedésünkben és fejlődésünkben, az agy megfelelő működésében, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. . Nélkülözhetetlenek a várandós és szoptató anyák, gyermekek, sportolók étrendjében és a lábadozás során. Az Omega 3-ra leggyakrabban a tengeri halakkal és a halolajjal összefüggésben utalnak. De ez az egyetlen és legjobb forrásuk?


GRIZLY Chia mag fehér BIO

Mi a helyzet a zsírokkal és a zsírsavakkal?

Biokémiai szempontból a zsír egyszerűen glicerinből és zsírsavból áll. Pontosan ennek a zsírsavnak a típusa szerint osztjuk a telítetlen zsírok csoportjait további két csoportra:

  1. Egyszeresen telítetlen - vagy omega 9 zsírsavak. Bőségesen megtalálhatók az összes gyakran használt növényi zsírban - olíva- és repceolajban, valamint magvakban, diófélékben és avokádóban. Kedvezően szabályozzák a vér koleszterinszintjét. Ezek azonban nem nélkülözhetetlenek, nem feltétlenül kell táplálékkal bevinnünk őket – szervezetünk képes előállítani.
  2. Többszörösen telítetlen – omega 3 és omega 6 zsírsavak. Mindkét típus nélkülözhetetlen – táplálékkal kell bevinnünk őket . De ahhoz, hogy ne legyen olyan egyszerű, megfelelő arányban kell szedni őket.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat 1:4 – 1:1 arányban kell fogyasztani .

Miért van ez így? Az omega 3 zsírsavak problémájának megértéséhez be kell mutatni 3 képviselőjüket:

  1. Az ALA - alfa-linolénsav - növényi forrásokban található.
  2. Az EPA - eikozapentaénsav - csak állati eredetű forrásokban található (kivéve a hínárt).
  3. A DHA – dokozahexaénsav – csak állati eredetű forrásokban található meg (kivéve a hínárt).

Míg az EPA és a DHA csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg, az ALA a növényi élelmiszerekben található meg . Ez egy alapvető lecke, amely kisebb fenntartásokkal érvényes. Az EPA-nak és a DHA-nak nem igazán van közvetlen forrása, amelyet könnyen beépíthetnénk az étrendünkbe – a tengeri halak által fogyasztott hínárban található. Éppen ezért a hal az omega 3 zsírsavak leginkább ajánlott forrása.

ALA-ra, EPA-ra és DHA-ra van szükségünk az élethez. Ahogy fentebb említettem, a szervezet nem képes omega 3 zsírsavakat előállítani. Azonban képes az átalakításukra . Ha elegendő mennyiségű ALA-t viszünk be növényi forrásból, a szervezet szükség szerint EPA-t és DHA-t termel belőlük. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakítás a lehető leghatékonyabb legyen, szükséges az omega 3 és 6 bevitele a fent említett arányban. És ez néha bonyolultabb lehet, mint amilyennek látszik – étrendünk általában gazdagabb omega 6-ban.

Vannak-e helyi és szerves források az omega 3 zsírsavaknak?

Természetesen! Bár gyakran a tengeri halakat és a halolajat említik egyedüli forrásként, a növényi alapú étrendben az omega 3 legjobb forrása a len- és kendermag , valamint a dió . Kiváló koncentrált forrás is hidegen sajtolt növényi olajok - lenmag , kender és dió . A klasszikus repceolaj is kiváló forrás. Ha a konyhában a legegyszerűbb változtatást szeretné elérni az egészségesebb zsírfogyasztás felé, cserélje ki a napraforgóolajat repceolajra. A napraforgóban nagyon kedvezőtlen az omega zsírsavak aránya.



GRIZLY Magkeverék

Hogyan tároljuk a diót és a magvakat?

A dió magas zsírtartalma miatt könnyen és gyorsan avasodik. A dió, a pekándió, a földimogyoró és a kesudió a legérzékenyebb. A hűtőszekrény ideális általános tárolásra rövidebb ideig. A diófélék itt is védettek a táplálékmolyoktól. Hosszú távon a dió a fagyasztóban teljesít a legjobban – az alacsony víztartalomnak köszönhetően a hőmérsékletváltozások nem befolyásolják jelentősen a szerkezetüket. A dióformák elsősorban a szupermarket földimogyorójának köszönhetően váltak népszerűvé, de szinte minden dió megtámadható. Ideális példa a cseh vlašákyunk - ősszel esnek nedves levelekbe és talajba, gyakran még pépes bőrükkel borítva. Vásárláskor mindig alaposan vizsgálja meg a héjas diót – a penész gyakran szabad szemmel is látható. Csak ép, tiszta héjú, héj nélküli diót vásároljon megbízható forrásból.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a dióból?

Minden tőlünk vásárolt dió minden további kezelés nélkül fogyasztható. Az emészthetőségük maximalizálása és a minél több táplálkozás-ellenes anyag lebontása érdekében azonban ideális, ha fogyasztás előtt beáztatjuk, akárcsak a hüvelyeseket . Az áztatásnak köszönhetően a dió is kellemesen puha lesz, és olyan ízű lesz, mintha frissen hámozta volna. Az ajánlott áztatási idő alapvetően minden dió esetében azonos – ideális esetben egy éjszaka, legalább 6 óra. A természetesen puha kesudió kivételt képez – mindössze 1-2 órát vesz igénybe. Öntsük ki az áztatóvizet, és azonnal fogyasszuk el a diót. Ugyanez vonatkozik a magvakra is, ráadásul az ilyen chia mag megfelelő hidratálás nélkül gyakorlatilag emészthetetlen. Áztatás után gélt képez, faluk porózussá válik, és hozzáférhetővé válik emésztőrendszerünk számára. Éppen ellenkezőleg, jobb a lenmag őrlése - az őrlés növeli az összes mag emészthetőségét , de különösen fontos a lenmag esetében. Az egész lenmagot emésztőrendszerünk nem tudja megfelelően feldolgozni, szilárd héja miatt úgy távozik a szervezetből, ahogyan megkaptuk.



Az omega 3 és 6 zsírsavak a diós krémekben is megtalálhatók

3 gyors tipp az elegendő omega 3 bevitelhez:

  1. Próbáljon ki egy házi készítésű étrend-kiegészítőt, amit "omega 3 mix"-nek hívok – a lenmagot és a chia magot 1:1 arányban keverem össze. Egy tégelyben annyit tárolok a hűtőben, hogy körülbelül egy hétig kitart – ne feledje, hogy a darált dió és a magvak sokkal gyorsabban avasnak. Minden nap adom hozzá a reggeli gabonapelyhekhez, és sütéshez is használom, ahol a len és a chia is kiváló kötőanyagként szolgál. Ahhoz, hogy elegendő omega 3 zsírsavat kapjon, naponta 2 kanálnyit kell fogyasztania ebből a táplálékkiegészítőből (más források, például hal vagy dió elhagyásával).
  2. Ha nem eszik halat, és tudja, hogy 2 kanál omega 3 étrend-kiegészítő fogyasztása nem áll a hatalmában, legyen otthon megfelelő étrend-kiegészítő . Léteznek állati és vegán étrend-kiegészítők is tengeri moszatból származó EPA-val és DHA-val.
  3. Egy csipetnyi dió vagy magvak szinte minden étkezést gazdagítanak – mi tésztákban, salátákban és rizottóban szeretjük a legjobban. Nem csak az olasz konyhához jó, ha mindig van diós vegán parmezán sajt a hűtőben – 1:1 arányban keverje össze a diót ínyenc élesztővel és ízlés szerint sóval.

Tészta csicseriborsóval, zöldségekkel és magvakkal

A cikket a MUDr. Daniela Lilling