Kategória

Magazin

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Sós granola

Sós granola

Valószínűleg mindenki ismeri a granola édes változatát, de miért ne próbálná ki a sós változatot?

Thai curry

Thai curry

Szereted az ázsiai konyhát? Szóval ki kell próbálnod ezt a klasszikust.

Vegán Grizzly Granola

Vegán Grizzly Granola

Készíts egy finom reggelit olyan alapanyagokból, amelyeket könnyedén egy helyen vásárolhatsz meg, és pár perc alatt mindent elkészíthetsz.

Hol lehet beszerezni a megfelelő tápanyagokat

Mit jelent valójában a kiegyensúlyozott étrend, és mi az alapvető tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és víz) optimális aránya?

Mit jelent valójában a kiegyensúlyozott étrend, és mi az alapvető tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és víz) optimális aránya? Hányat vegyünk be naponta és hogyan? Sok mítosz kering a helyes és egészséges táplálkozásról, különböző vélemények és féligazságok. Világosítsuk meg őket medvevezetőnkkel együtt egy egészséges életútra.

Te tudsz olvasni:

  • Az alaptápanyagok optimális aránya
  • Megfelelő szénhidrátok
  • Egészséges zsírok
  • Minőségi fehérjék
  • Összegzés

Az alaptápanyagok optimális aránya

A különböző emberek eltérő étkezési szokásokkal rendelkeznek, és attól függően, hogy milyen életszakaszban vagy élethelyzetben vannak. Az étrend és az igények születéstől idős korig változnak, valamint az aktivitás és az életmód függvényében. Más a gyerekek, terhes és szoptató nők, más a férfiak, sportolók és az ülőmunkát végzők esetében. Különféle ajánlások vannak az alapvető makrotápanyagok, azaz a szénhidrátok (cukrok), lipidek (zsírok) és fehérjék (fehérjék) optimális megjelenítésére. Ha egy egészséges, inaktív emberre vonatkozóan szeretnénk néhány értékre reflektálni, akkor a teljes napi energiabevitel százalékos aránya megközelítőleg a következőképpen határozható meg:

50-55% szénhidrát, 20-25% zsír, 12-15% fehérje.

Természetesen a víz nélkülözhetetlen része a napi táplálékbevitelünknek szervezetünk megfelelő működéséhez. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a segítőkről sem, amelyek számos élettani folyamatot lebonyolítanak szervezetünkben mikroelemek, azaz vitaminok és ásványi anyagok formájában.

Nos, igen, de hogyan képzeljük el ezeket az értékeket a gyakorlatban? Tényleg mennyit kell ennem? És melyik élelmiszerek milyen tápanyagokat tartalmaznak? Érdemes figyelemmel kísérni az összetevőket a megvásárolt áru csomagolásán, majd elfogyasztani, ez azonban nem sokat árul el arról, hogy milyen körülmények között gyártották, csomagolták és szállították Önnek. Nem csak a mennyiség a fontos, hanem a minőség is. A legegyszerűbb útmutató a saját tested. Javasoljuk, hogy hallgassa meg őt, és adja meg neki, amit akar, majd figyelje meg, hogyan reagál. Függetlenül attól, hogy jól érzi magát evés után, akár fáradt a szervezet, akár tele van energiával. Szervezete egy változatos, gazdag és teljes étrendnek lesz a legjobban elégedett. Ez azt jelenti, hogy ne korlátozzuk feleslegesen az említett alaptápanyagok egyikét sem, hanem éppen ellenkezőleg, olyan ételeket válasszunk, amelyek elhozzák a szükséges energiaadagot.

Megfelelő szénhidrátok

A szénhidrátok a legfontosabb gyors energiaforrások, amelyek testünket és agyunkat formában tartják. Egyszerű és összetett csoportokra oszthatók, amelyek közül az egyszerű cukrok, a komplexek pedig megfelelő szénhidrátok .

Ha követjük az ételek összetételét, az mindig elmondja a szénhidrátok és így a cukrok értékét. Étrendünkben az egyszerű és összetett szénhidrátok aránya maximum 1:3 legyen. Az összetett szénhidrátok alkotják táplálékunk legnagyobb mennyiségét, ezért fontos, hogy a lehető legjobb forrásokból nyerjük őket.

Megfelelő szénhidrátok: gabonafélék (rizs, hajdina, kuszkusz, quinoa, teljes kiőrlésű tészta), pehely (zab, tönköly, búza), hüvelyesek (lencse, bab, borsó), burgonya, édesburgonya (édesburgonya), sötét kenyér, gyümölcs és zöldségeket , hanem szárított gyümölcs (datolya) és mások.

Ha a szénhidrátokról van szó, gyakran találkozunk a glikémiás index (GI) kifejezéssel. Ez egy olyan mennyiség, amely a glükóz szervezet általi felhasználási sebességét jelzi, vagyis azt, hogy az adott étel elfogyasztása után milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint. Minél alacsonyabb a GI, annál lassabban reagál a szervezetünk, és annál tovább tart az élelmiszer feldolgozása. Általában a lehető legalacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztása javasolt. A végső hatást azonban számos tényező nagyban befolyásolja, így például az elfogyasztott élelmiszerek összmennyisége és a bennük lévő szénhidráttartalom, de a feldolgozásuk, a rost, keményítő jelenléte és a hőkezelés módja is. Ezért javasoljuk, hogy ezt az értéket segítségként vagy útmutatóként használja.

Egészséges zsírok

A megfelelő zsírtartalék szervezetünkben szükséges energiaforrást jelent, és egyben biztosítja szervezetünk hővédelmét. A zsírok védik belső szerveinket, és hatással vannak szívünk és agyunk egészségére. Az élelmiszerekben a zsírban oldódó anyagok (vitaminok - A, D, E és antioxidánsok) nélkülözhetetlen hordozói. Glicerinből és zsírsavakból állnak, amelyek telített, telítetlen és transztelítetlenek.

A zsírsav típusa határozza meg, hogy egy élelmiszert egészségre nézve előnyösnek tekinthetünk-e vagy sem. Az egyes zsírsavak forrásainak megoszlása az alábbi táblázatban található. A transz-telített zsírsavak nem tesznek jót szervezetünknek, ezért amennyire lehet, korlátozzuk bevitelüket. A táblázatban pirossal vannak jelölve. Ezzel szemben a telítetlen zsírsavak, amelyek egyszeresen telítetlenekre és többszörösen telítetlenekre oszthatók, teljesen nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. A többszörösen telítetlen zsírsavakat esszenciálisnak is szokták emlegetni, mivel szervezetünk önmagában nem tudja előállítani őket, mégis nélkülözhetetlenek szervezetünk összes szövetének megfelelő működéséhez. Ide tartoznak az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. A telítetlen zsírsavak a táblázatban zölddel vannak jelölve, mint a leghasznosabbak . A szervezetünknek energiaforrásként is szüksége van telített zsírsavakra, de ezeket mértékkel fogyasszuk. Ezért a táblázatban narancssárgával vannak jelölve.

A zsírsavforrások táblázata

Közlekedési lámpa elve - zöld, narancssárga, piros

Többszörösen telítetlen (esszenciális)

hal - lazac, tonhal, makréla, hering, pisztráng, szardínia és halolaj

magvak - tök, napraforgó, len

dió, szója

Egyszeresen telítetlen

olajbogyó, avokádó, repce, szezám és a belőlük készült olajok

Vaj, ghí

dió (pisztácia, mandula, mogyoró, kesudió), földimogyoró

diós vajakat

Telített

hús, húskészítmények, disznózsír

tej és tejtermékek

pálma- és kókuszolaj

Túltelített részben megszilárdult zsírok, iparilag feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermek, félkész termékek

Minőségi fehérjék

A harmadik nélkülözhetetlen makrotápanyag, amely fontos energiaforrás, de elsősorban izmaink és szöveteink alapvető építőköve, fehérjékből áll. A fehérjék aminosavakból állnak, és forrásaikat növényi (hüvelyesek, diófélék és magvak, gabonafélék) és állati (hús, tojás, tejtermékek) csoportokra oszthatjuk. Mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy jó minőségű fehérjeforrásokat válasszunk, és gondoljuk át, hogyan és milyen körülmények között nevelték a növényeket és az állatokat, hogy azok minél táplálóbbak legyenek számunkra. Emiatt javasoljuk a bioélelmiszerek előnyben részesítését, mint a kíméletes és ökológiai gazdálkodás termékeit. A megnövelt fehérjebevitel különösen a sportolók számára megfelelő, akik a szokásos étrend mellett különféle típusú étrend- kiegészítőket is használhatnak.

Összegzés

A kiegyensúlyozott étrendnek megfelelő mennyiségű megfelelő szénhidrátot, jótékony zsírokat és jó minőségű fehérjéket kell tartalmaznia, amelyeket fentebb leírtunk. Hogy hogyan kevered össze ezt a koktélt, az rajtad múlik.