Kategória

A kókuszolaj tulajdonságai és előnyei

A kókuszolaj tulajdonságai és előnyei

Mielőtt elmagyaráznánk az egyes kókuszolajfajták közötti különbségeket, szeretnénk egy kicsit tájékoztatni Önt a kókuszdió történetéről.

Mielőtt elmagyaráznánk az egyes kókuszolajfajták közötti különbségeket, szeretnénk egy kicsit tájékoztatni Önt a kókuszdió történetéről. Hogyan került hozzánk ez a ritka gyümölcs, és mi a haszna? Mindezt és még sok minden mást megtudott a medvevezetőd egy egészséges életút során.

Te tudsz olvasni:

  • A kókusz eredete
  • A kókuszolajok alapvető típusai
  • Hozzávalók
  • Tulajdonságok és előnyök
  • Felhasználási módok
  • Összegzés

A kókusz eredete

A kókuszdió világszerte megtalálható a trópusi övben. Kókuszpálmán nőnek, amelyet szaknyelven kókuszfának (Cocos nucifera) neveznek. Eredetük több mint 3000 éve kötődik az emberhez és a világ felfedezéséhez, és nem teljesen biztos, hogy honnan és honnan jöttek először. Két alapvető területről beszélnek, mégpedig a Csendes-óceán és az Indiai-óceán partvidékéről, azaz Srí Lankáról, a Maldív-szigetekről, de a Fülöp-szigetekről, Malajziáról, Indonéziáról és Thaiföldről is, ahol ma is széles körben termesztik. A kókuszdió a középkorban a portugál tengerészeknek köszönhetően jutott el Európába.

Egy kókuszdió súlya körülbelül 2,5 kg, mérete 20-30 cm. Kemény héjból, fehér pépből és kókuszvízből áll. Az emberek már az ókorban tisztában voltak a kókusz gyümölcsének nagy előnyeivel és széleskörű felhasználási lehetőségeivel. Használtak kagylót tálak és különféle ételek készítéséhez, de például seprűt is. A kókuszvíz kiváló szomjoltó, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kókuszhús nagyon tápláló energiaforrás, és nyersen is fogyasztható. Manapság a szárított kókuszt általában kókuszreszelék formájában ismerjük, vagy szeletekre vagy kockákra vágva . A pépből kókusztej és kókuszolaj is készül.

A kókuszolajok alapvető típusai

Hogyan állítják elő valójában a kókuszolajat? Az előállítás módja szerint a kókuszolajat két alapvető típusra osztják.

A. Finomított kókuszolaj

Szárított kókuszmagból finomítással készül.

A finomítás olyan tisztítási folyamat, ahol a fehérítés nagyon magas hőmérsékleten megy végbe, ugyanakkor a jellegzetes kókusz aromája és íze is elveszik, valamint a fitonutriensek felborulnak. Ez a fajta kókuszolaj általában lényegesen olcsóbb.

B. Finomítatlan kókuszolaj

Friss pépből készül hagyományos módszerekkel, nedves őrléssel vagy gyorsszárítással, majd mechanikus préseléssel.

Ezeknél a módszereknél nincs szükség vegyszerekre vagy magas hőmérsékletre, így a kókuszolaj megőrzi jellegzetes tulajdonságait, és szűznek vagy tisztának is nevezik. Az antioxidánsként működő fitonutriensek értéke változatlan marad.

A kókuszolaj előállítási módja alapvetően befolyásolja annak minőségét, de a besorolását is. A következőkben csak a szűz olajjal fogunk foglalkozni, mert nem csak főzéshez-sütéshez, hanem natúrkozmetikumként is ez a leginkább ajánlott.

Hozzávalók

A kókuszolaj zsírokból, különösen telített zsírokból áll. A zsírok táplálékunk alapvető összetevői közé tartoznak, és fontos energiaforrást jelentenek, ezért napi bevitelünk körülbelül 30%-át kell kitenniük. Telített és telítetlen zsírsavakból állnak. A telített zsírok 1/3-át a telítetlen zsírok 2/3-ával arányosan javasolt fogyasztani. A kókuszolajban található telített zsírsavak részletes összetétele az alábbi táblázatban található.

Tápérték / 100 g
Energia érték: 3684 kJ / 896 kcal
Zsírok: 99,3 g
ebből telített: 90,2 g
Telített zsírsavak megoszlása ​​/ 90,2 g
Laurinsav 55%
Mirisztinsav 18%
Palmitinsav 9%
Kaprilsav 8%
Kaprinsav 7%
Sztearinsav 3%

Tulajdonságok és előnyök

Közepes szénláncú telített zsírsavak, amelyek közül a laurinsav a legjellemzőbb, de a kaprinsav és a kaprilsav is hatékony monogliceridekké alakul át a szervezetben, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre:

  • Gyulladáscsökkentő, vírus- és gombaellenes hatások
  • Az aktív energia fokozatos leadása
  • Természetes anyagok magas tartalma - antioxidánsok
  • Támogatja a szervezet természetes védekezőképességét és az immunrendszert

A szűz kókuszolaj egyéb tulajdonságai:

  • Olvadáspont - A kókuszolaj többnyire szilárd fehér formában található. Kicsit disznózsírnak tűnik, de az összetéveszthetetlen kókusz illatáról felismerhető. A szilárd állapot oka az olvadáspont. A kókuszolaj 23 ° C feletti hőmérsékleten megolvad.

  • Füstérték - A füstérték azt a pontot jelenti, ahol az olaj ég, amikor már nem alkalmas fogyasztásra. A kókuszolaj füstölési értéke 177-200 ° C között van, ezért kiválóan alkalmas édes finomságok sütésére, zöldségek párolására, de palacsinta készítésére is.
  • Alacsony oxidációs ráta

Felhasználási módok

Tulajdonságainak és összetételének köszönhetően a kókuszolaj széles körben alkalmazható az élelmiszeriparban, a kozmetikában és a gyógyszeriparban. Kiválóan alkalmas külső és belső használatra.

Modern orvosság:

  • elősegíti a sebek és hegek gyógyulását
  • segítő a pattanások, kiütések és ekcéma kezelésében
  • megbirkózik a gombákkal, vírusokkal és baktériumokkal

Játékos gasztronómia:

  • egzotikus ételek
  • édes finomságokat

A kókuszolajos főzéshez, sütéshez érdekes ötleteket és inspirációt találhat magazinunkban a receptek rovatban.

Természetes kozmetikumok:

egyedi gondozás:

  • test és arc - Táplálja a test, az arc és az ajkak száraz bőrét, a szem körüli ráncok ellen hat. Csodálatosan alkalmas pihentető masszázsra, illatos peelingre, borotválkozás utáni balzsamnak, síkosítónak, természetes sminklemosónak, de akár napi bőrhidratálásra is. A tápanyagok jobb felszívódása érdekében javasolt nedves bőrre kenni.
  • haj - A kókuszmaszk fényességet kölcsönöz a hajnak mosás után. A nap bármely szakában bedörzsölhető a töredezett hajvégekbe.
  • fogak – A kókuszolaj természetes fogkrémként működik. Segít fehéríteni a fogakat, nyugtatja az ínyt, védi a fogakat a fogszuvasodástól.
  • köröm és kéz - A kókuszolaj körömágyba és kutikulába masszírozásával növeli a körmök rugalmasságát és szilárdságát, ugyanakkor puhítja a kéz bőrét.

Összegzés

A kókuszolajat ésszerű mennyiségben fogyasztásra ajánljuk minden szakácsnak és péknek a növényi olaj másik alternatívájaként. Nem csak az íze remek, de csodálatos illattal gazdagítja konyháját.

Természetes kozmetikumként sokoldalúan használható, és nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Várandós nőknek, gyerekeknek, házi kedvenceknek is melegen ajánljuk.