Kategória

Magazin

Vegán pisztáciás sajttorta

Vegán pisztáciás sajttorta

Ez a vegán sajttorta szó szerint elolvad a szájban. Nem is csoda, hiszen az elkészítéséhez többek között a kiváló pisztáciakrémünket is felhasználod.

Vegán citromos kuszkusz

Vegán citromos kuszkusz

Gyors, finom, és ami a legfontosabb, vegán citromos kuszkusz, amely ízével és villámgyors elkészítésével lenyűgöz. Készítsd el te is!

Meggyes RAW torta

Meggyes RAW torta

Élvezze a nassolást korlátok és bűntudat nélkül! Ezen a fantasztikus meggyes tortán mindenki szívesen osztozik – függetlenül attól, hogy vegán életmódot követ, cöliákiás vagy laktózmentes diétát tart.

Vegán diós brownie

Vegán diós brownie

A népszerű brownie tisztán növényi változata ugyanolyan finom, mint a hagyományos, és ugyanúgy rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

Vegánizmus: Mit jelent és hogyan váljunk vegánná?

A vegánizmus egyre népszerűbb táplálkozási mód és életstílus. Nem csupán az ételek kiválasztásáról szól, hanem egy átfogó filozófiáról, amely az állatok szenvedésének minimalizálására és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére törekszik.

Gluténmentes marokkói sütemények

Gluténmentes marokkói sütemények

Szeretitek a marokkói süteményeket? Mi is! Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek ennek a talán kissé szokatlan változatnak a receptjét – glutén nélkül és hozzáadott cukor nélkül.

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Mi az a dióliszt és a fő típusai

Próbálja ki a dióliszt alternatíváját a hagyományos búzalisztek helyett, és élvezze azok egyedülálló ízét és finomságát. Ennek köszönhetően az egészséges sütés és a végtelen nassolás szezonja valójában folyamatosan tarthat, nemcsak karácsonykor vagy húsvétkor.

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

Ismered a tengeri kollagén fantasztikus hatásait?

A mozgás és az egészséges táplálkozás nem minden – néha a szervezetünknek szüksége van étrend-kiegészítők segítségére is. Az egyik legjobb ilyen kiegészítő kétségtelenül a kollagén. Mi is ez, és miért kellene a kollagénnek mindennapjaink természetes részévé válnia?

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

A kombucha 5 legfontosabb egészségügyi hatása

Csodálatos ital, amely egyre gyakrabban hódítja meg az egészséges életmód híveinek konyháit és a szupermarketek polcait. Azonban nem minden kombucha egyforma. De mi is valójában a kombucha? Mindezt részletesen elmagyarázzuk a következő cikkben.

Gluténmentes pisztáciatekercs

Gluténmentes pisztáciatekercs

Készíts velünk együtt egy finom pisztáciás tekercset liofilizált málnával. Ezt a finomságot a cöliákiások is bátran fogyaszthatják, hiszen gluténmentes pisztácia lisztből készül.

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Egyéjszakás zabkása: 4 gyors recept

Ha reggelente minden percet számolsz, akkor biztos értékelni fogod ennek az egyszerű, egészséges reggelinek a gyors receptjét. A zabkását pillanatok alatt elkészítheted, és reggel csak elő kell venned a hűtőből. Ideális!

Finom karikák Grizly diókrémmel

Finom karikák Grizly diókrémmel

Nem sikerül annyi süteményt sütnöd, mint a szomszédodnak? Semmi gond! Készíts csak egyféle tésztát, és varázsolj elő egy egész karácsonyi süteménykollekciót, a mi diókrémeinkkel ízesítve.

Ropogós havas karácsonyfák

Ropogós havas karácsonyfák

Van egy tippünk a közös karácsonyi szórakozáshoz a konyhában. Ezt a ropogós finomságot még a gyerekek is elkészíthetik egy kis segítséggel.

Mandulás linzer

Mandulás linzer

A hagyományos linzer karika különleges formában. Tarts velünk, és süssünk linzert mandulalisztből.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Próbáld ki ezt a receptet egy finom kurkumás latte, vagy más néven aranytej elkészítéséhez, amely felmelegít és erősíti az immunitást.

Diós golyók fehér csokoládéban

Diós golyók fehér csokoládéban

Gyors, sütés nélküli édesség, amelynek csodás pisztácia és csokoládé illata van. Láss neki a finom, fehér csokoládéval bevont diós golyók elkészítésének, és nem fogod megbánni.

Kókuszos puding chia magokkal

Kókuszos puding chia magokkal

Az egészséges, és főleg gyors reggeliből vagy tízóraiból sohasem elég. Készítsen elő kókusztejet, chia magot, cikória szirupot és gyümölcsöket. Kezdhetjük!

Pisztáciás kenyér

Pisztáciás kenyér

A banán kenyeret biztosan már mindenki ismeri. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk a pisztáciás változatot? Fehér csokoládéval, áfonyával és házi pisztáciakrémmel ellenállhatatlan finomsággá válik.

Epres kockák

Epres kockák

A finom tönkölybúzalisztből készült torta édes puding- és eperréteggel minden gyümölcsös ízek kedvelőjének örömet okoz majd.

Földimogyoróvajas torta

Földimogyoróvajas torta

Ezen a tortán nem csak te fogsz élvezettel falatozni, hanem az egész környezeted is – ha egyáltalán marad belőle. A földimogyoró és a csokoládé kombinációjának ugyanis kevesen tudnak ellenállni.

A kakaó ára rohamosan emelkedik

A kakaó ára rohamosan emelkedik

Lehet, hogy az utóbbi időben észrevette a híreket arról, hogy a kakaó ára gyorsan emelkedik. Ennek következményeként emelkednek a csokoládé és más csokoládés finomságok árai is. Mi áll ennek a hátterében?

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

A GRIZLY új kabátban, vagyis csomagolásban

Változás kellett! Ezért kezdtük el fokozatosan vadonatúj csomagolásba csomagolni a GRIZLY finomságokat. Amellett, hogy igazán szépek, számos más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkeznek – visszazárhatóak, és segítenek megőrizni a csomagolt termékek maximális minőségét és frissességét.

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

Miért vegye be a mandulát az étrendjébe?

A mai mozgalmas élet körforgásában, ahol a munkát, a családot és az egészséget igyekszünk összeegyeztetni, nem könnyű megtalálni a megfelelő ételeket, amelyek segítenek az egyensúly elérésében. A kutatásuk azonban sokszorosan kifizetődő lehet – a mandula is a táplálkozási sztárok közé tartozik.

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

A makadámia dió uralkodik a diók birodalmában

Makadámia dió, makadámia diók, makadám dió... Ugyanaz a makadámia dió rejtőzik mindezen nevek alatt. Első pillantásra a kevésbé ismert diók kellemes ízűek, és az első kóstolás után ráérez majd az ízére. Mit és hol termesztenek? Örömmel elmondjuk.

Isteni aszalt mangó

Isteni aszalt mangó

A mangót az istenek gyümölcsének nevezik, és nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk! Az aszalt édes mangónk valóban isteni ízű.

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

Növényi gyapjún – reggeli nem csak vegánoknak

A vegán reggelinek fontos tápanyagokat kell tartalmaznia, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Tudja meg, hogyan élvezheti királyként a reggelt, de ugyanakkor ne csalja meg testét. Egészséges tippeket hozunk, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Tartalmazzon hüvelyeseket Nincs fehérje vagy ütés. Nem kell mindig tofunak és más szójaterméknek lennie. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. A csicseriborsó hummus királya, a lencsekrém királynő, de mit szólnál a babos gofrihoz ! Nem gondoltál még arra, hogy hüvelyeseket rejts az édes ételekbe? Akkor itt az ideje elkezdeni. Növényi tejek reggelire mindenhez A növényi tejek nem csak jobb ízt adnak a reggeli zabkásának és turmixoknak, hanem más tápanyagokat is. Leggyakrabban növényi eredetű diótejekkel fogsz találkozni (például mandulatej , könnyen elkészíthető és olyan finom), amelyeket otthon is elkészíthetsz. Ha azonban dióallergiája van, ne aggódjon. Készítsen egzotikus tejet a szup

Bab gofri

Bab gofri

A hüvelyesek és a fehérje édességekbe rejtése nagyszerű módja annak, hogy egy finom, egészséges reggelivel kezdje a napot. De ebben az esetben nem kell mennie csak az édesség kedvéért, mert ezek a gofrik rendkívül sokoldalúak, édes és sós változatban is tálalhatod.

Házi készítésű instant kása

Házi készítésű instant kása

Olyan bőséges reggelire van szüksége reggel, amelyet pillanatok alatt elkészíthet, és egyben egészséges és ízletes? Ebben az esetben nyúljon az instant kása után. De mi van akkor, ha nem akarsz adagos zabkását vásárolni, ami nem éppen gazdaságos vagy környezetbarát? Készítsd el a sajátodat! A nagy előny az, hogy pontosan az Ön kívánságai szerint készül - Ön teljes mértékben irányíthatja a kompozíciót.

A pelyhekre célozva

A pelyhekre célozva

Mindenki ismeri a zabpelyhet, de próbáltad már hajdinát, amaránt vagy teff pelyhet? Tekintse meg áttekintésünket, és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Mit szólnál egy édes, de egészséges reggelihez?

Desszert vagy reggeli? Mi van, ha mindkettő? Kényeztesse magát egy édes reggelivel, amelyet nem kell megbánnia. Olyan egyszerű tippeket hozunk nektek, amelyekkel a reggelije egészségesebb, táplálóbb lesz, és hosszabb ideig jóllakott lesz.

Mézeskalács Sacrajde

Mézeskalács Sacrajde

A karácsony mézeskalács nélkül nem karácsony. Javaslom kipróbálni ezt a receptet, ami nagyon hasonló, az illata, az íze más. Lehet, hogy nem mézeskalács, de ez a recept nagyon dögös.

Mandula - kókuszgolyó

Mandula - kókuszgolyó

Azt a gyönyörű időt, tele illatokkal és fényekkel, fényességgel, hogy meleget keltsen magadban. A megfelelő idő a Grizly.cz-en elérhető alapanyagokból sületlen süti elkészítésére

Csokoládé GRIZZLY brownie

Csokoládé GRIZZLY brownie

A brownie valójában csokoládé, sütés után sűrű, folyékony csokoládémagot rejt. Szó szerint mindenki nem csak eheti, hanem sütheti is.

Sós granola

Sós granola

Valószínűleg mindenki ismeri a granola édes változatát, de miért ne próbálná ki a sós változatot?

Thai curry

Thai curry

Szereted az ázsiai konyhát? Szóval ki kell próbálnod ezt a klasszikust.

Vegán Grizzly Granola

Vegán Grizzly Granola

Készíts egy finom reggelit olyan alapanyagokból, amelyeket könnyedén egy helyen vásárolhatsz meg, és pár perc alatt mindent elkészíthetsz.

A kókuszolaj tulajdonságai és előnyei

Mielőtt elmagyaráznánk az egyes kókuszolajfajták közötti különbségeket, szeretnénk egy kicsit tájékoztatni Önt a kókuszdió történetéről.

Mielőtt elmagyaráznánk az egyes kókuszolajfajták közötti különbségeket, szeretnénk egy kicsit tájékoztatni Önt a kókuszdió történetéről. Hogyan került hozzánk ez a ritka gyümölcs, és mi a haszna? Mindezt és még sok minden mást megtudott a medvevezetőd egy egészséges életút során.

Te tudsz olvasni:

  • A kókusz eredete
  • A kókuszolajok alapvető típusai
  • Hozzávalók
  • Tulajdonságok és előnyök
  • Felhasználási módok
  • Összegzés

A kókusz eredete

A kókuszdió világszerte megtalálható a trópusi övben. Kókuszpálmán nőnek, amelyet szaknyelven kókuszfának (Cocos nucifera) neveznek. Eredetük több mint 3000 éve kötődik az emberhez és a világ felfedezéséhez, és nem teljesen biztos, hogy honnan és honnan jöttek először. Két alapvető területről beszélnek, mégpedig a Csendes-óceán és az Indiai-óceán partvidékéről, azaz Srí Lankáról, a Maldív-szigetekről, de a Fülöp-szigetekről, Malajziáról, Indonéziáról és Thaiföldről is, ahol ma is széles körben termesztik. A kókuszdió a középkorban a portugál tengerészeknek köszönhetően jutott el Európába.

Egy kókuszdió súlya körülbelül 2,5 kg, mérete 20-30 cm. Kemény héjból, fehér pépből és kókuszvízből áll. Az emberek már az ókorban tisztában voltak a kókusz gyümölcsének nagy előnyeivel és széleskörű felhasználási lehetőségeivel. Használtak kagylót tálak és különféle ételek készítéséhez, de például seprűt is. A kókuszvíz kiváló szomjoltó, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kókuszhús nagyon tápláló energiaforrás, és nyersen is fogyasztható. Manapság a szárított kókuszt általában kókuszreszelék formájában ismerjük, vagy szeletekre vagy kockákra vágva . A pépből kókusztej és kókuszolaj is készül.

A kókuszolajok alapvető típusai

Hogyan állítják elő valójában a kókuszolajat? Az előállítás módja szerint a kókuszolajat két alapvető típusra osztják.

A. Finomított kókuszolaj

Szárított kókuszmagból finomítással készül.

A finomítás olyan tisztítási folyamat, ahol a fehérítés nagyon magas hőmérsékleten megy végbe, ugyanakkor a jellegzetes kókusz aromája és íze is elveszik, valamint a fitonutriensek felborulnak. Ez a fajta kókuszolaj általában lényegesen olcsóbb.

B. Finomítatlan kókuszolaj

Friss pépből készül hagyományos módszerekkel, nedves őrléssel vagy gyorsszárítással, majd mechanikus préseléssel.

Ezeknél a módszereknél nincs szükség vegyszerekre vagy magas hőmérsékletre, így a kókuszolaj megőrzi jellegzetes tulajdonságait, és szűznek vagy tisztának is nevezik. Az antioxidánsként működő fitonutriensek értéke változatlan marad.

A kókuszolaj előállítási módja alapvetően befolyásolja annak minőségét, de a besorolását is. A következőkben csak a szűz olajjal fogunk foglalkozni, mert nem csak főzéshez-sütéshez, hanem natúrkozmetikumként is ez a leginkább ajánlott.

Hozzávalók

A kókuszolaj zsírokból, különösen telített zsírokból áll. A zsírok táplálékunk alapvető összetevői közé tartoznak, és fontos energiaforrást jelentenek, ezért napi bevitelünk körülbelül 30%-át kell kitenniük. Telített és telítetlen zsírsavakból állnak. A telített zsírok 1/3-át a telítetlen zsírok 2/3-ával arányosan javasolt fogyasztani. A kókuszolajban található telített zsírsavak részletes összetétele az alábbi táblázatban található.

Tápérték / 100 g
Energia érték: 3684 kJ / 896 kcal
Zsírok: 99,3 g
ebből telített: 90,2 g
Telített zsírsavak megoszlása ​​/ 90,2 g
Laurinsav 55%
Mirisztinsav 18%
Palmitinsav 9%
Kaprilsav 8%
Kaprinsav 7%
Sztearinsav 3%

Tulajdonságok és előnyök

Közepes szénláncú telített zsírsavak, amelyek közül a laurinsav a legjellemzőbb, de a kaprinsav és a kaprilsav is hatékony monogliceridekké alakul át a szervezetben, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre:

  • Gyulladáscsökkentő, vírus- és gombaellenes hatások
  • Az aktív energia fokozatos leadása
  • Természetes anyagok magas tartalma - antioxidánsok
  • Támogatja a szervezet természetes védekezőképességét és az immunrendszert

A szűz kókuszolaj egyéb tulajdonságai:

  • Olvadáspont - A kókuszolaj többnyire szilárd fehér formában található. Kicsit disznózsírnak tűnik, de az összetéveszthetetlen kókusz illatáról felismerhető. A szilárd állapot oka az olvadáspont. A kókuszolaj 23 ° C feletti hőmérsékleten megolvad.

  • Füstérték - A füstérték azt a pontot jelenti, ahol az olaj ég, amikor már nem alkalmas fogyasztásra. A kókuszolaj füstölési értéke 177-200 ° C között van, ezért kiválóan alkalmas édes finomságok sütésére, zöldségek párolására, de palacsinta készítésére is.
  • Alacsony oxidációs ráta

Felhasználási módok

Tulajdonságainak és összetételének köszönhetően a kókuszolaj széles körben alkalmazható az élelmiszeriparban, a kozmetikában és a gyógyszeriparban. Kiválóan alkalmas külső és belső használatra.

Modern orvosság:

  • elősegíti a sebek és hegek gyógyulását
  • segítő a pattanások, kiütések és ekcéma kezelésében
  • megbirkózik a gombákkal, vírusokkal és baktériumokkal

Játékos gasztronómia:

  • egzotikus ételek
  • édes finomságokat

A kókuszolajos főzéshez, sütéshez érdekes ötleteket és inspirációt találhat magazinunkban a receptek rovatban.

Természetes kozmetikumok:

egyedi gondozás:

  • test és arc - Táplálja a test, az arc és az ajkak száraz bőrét, a szem körüli ráncok ellen hat. Csodálatosan alkalmas pihentető masszázsra, illatos peelingre, borotválkozás utáni balzsamnak, síkosítónak, természetes sminklemosónak, de akár napi bőrhidratálásra is. A tápanyagok jobb felszívódása érdekében javasolt nedves bőrre kenni.
  • haj - A kókuszmaszk fényességet kölcsönöz a hajnak mosás után. A nap bármely szakában bedörzsölhető a töredezett hajvégekbe.
  • fogak – A kókuszolaj természetes fogkrémként működik. Segít fehéríteni a fogakat, nyugtatja az ínyt, védi a fogakat a fogszuvasodástól.
  • köröm és kéz - A kókuszolaj körömágyba és kutikulába masszírozásával növeli a körmök rugalmasságát és szilárdságát, ugyanakkor puhítja a kéz bőrét.

Összegzés

A kókuszolajat ésszerű mennyiségben fogyasztásra ajánljuk minden szakácsnak és péknek a növényi olaj másik alternatívájaként. Nem csak az íze remek, de csodálatos illattal gazdagítja konyháját.

Természetes kozmetikumként sokoldalúan használható, és nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Várandós nőknek, gyerekeknek, házi kedvenceknek is melegen ajánljuk.