Popis
GRIZLY Szezámmag 1000 g
- Adminisztratív besorolás: Olajos magvak
- Összetétel: Szezámmag
- Nyomokban földimogyorót, más dióféléket, glutént tartalmazhat.
- Származási ország: India, Kína, Nigéria
- Tárolás: Legfeljebb 25°C hőmérsékleten és legfeljebb 75% relatív páratartalom mellett tárolható
Jellemzők és előnyök: A szezámmag, mint más diófélék és magvak, nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre. Diós ízű és kissé ropogós állagú. Számos értékes anyagot tartalmaznak: B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, kalcium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, kálium, cink, rost, fehérje, telítetlen omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Nagyon magas szerves kalcium-, magnézium- és foszfortartalmuk miatt fontosak a mozgásszervek és a fogak számára. Kalciumtartalmuk meghaladja a tejét (670 mg kalcium 100 grammonként). A terhes és szoptató nőknek is be kell építeniük ezeket a magvakat az étrendjükbe. De a sportolók, a diákok és a keményen dolgozók sem feledkezhetnek meg róluk.
Felhasználás: Mivel ezek a magvak viszonylag kemények, az értékes tápanyagok akkor hasznosulnak a legjobban, ha felhasználás előtt darálóban őröljük őket. Használjuk zabkásákhoz, szezámvajat (tahini), édes és sós kenőcsöket, édességekhez, stb. készítünk belőle.Péksüteményekben, kenyér díszítésére, zabkásákban, salátákban, édes és sós kenőcsökben, édességekben, zöldségekben, rizsben, hüvelyesekben, halakban és tenger gyümölcseiben. A szezám mézzel vagy cukorral is jó.
Összetétel
Tápértékadatok 100 g-ban | |
---|---|
Energiatartalom: | 2399 kJ / 573 kcal |
Zsír: | 49,7 g |
ebből telített zsírsavak: | 7 g |
Szénhidrátok: | 23,5 g |
ebből cukrok: | 0,3 g |
Rost: | 11,8 |
Fehérjék: | 17,8 g |
Só: | 0,2 g |